Flere knær ryker

80 prosent av håndballspillerne i Eliteserien følger ikke treningsprogram som forebygger korsbåndskader. Dette har ført til en dramatisk økning av skader.

- Det er synd at spillere og trenere ikke følger opp treningsprogrammet som har vist seg å fungere. Jeg skjønner ikke at det ikke blir gjort. Sannsynligvis tenker spillerne: En korsbåndskade rammer ikke meg, sier forsker ved Senter for idrettsskadeforsking og fysioterapeut Grethe Myklebust til Dagbladet.

1000 spillere

Ett tusen spillere i både Eliteserien, 1.- og 2.-divisjon har deltatt i korsbåndsstudien initiert av Senter for idrettsskadeforskning og Grethe Myklebust. Målet var å finne ut hvordan man skal forebygge korsbåndskader ved hjelp av riktig trening. I løpet av de fire siste åra er antall korsbåndskader blitt registrert. I tillegg har spillerne fulgt et treningsprogram som er laget for å forebygge korsbåndskader. Myklebust la vekt på oppfølging av spillerne underveis.

- Det første året ble det registrert 13 korsbåndskader i Eliteserien. Året etter seks og i fjor var tallet nede i fem, sier hun.

50 prosent av spillerne fulgte treningsprogrammet, som besto av 15 minutter balanse- og koordinasjonstrening tre ganger i uka over en sjuukersperiode. Deretter ble spillerne oppfordret til å fortsette treningen en gang i uka.

Trenerne ble oppfordret til å følge opp spillerne, i tillegg til at hele 60 fysioterapeuter ble koblet inn for å instruere dem under treningene.

Ingen oppfølging

I år fikk spillerne ingen oppfølging - noe som førte til at de ikke gadd å følge treningsprogrammet som har vist seg å forebygge korsbåndskader.

- I år ble ti spillere skadd. Det vil si en fordobling av korsbåndskader i forhold til i fjor. Hele 80 prosent av lagene gjennomførte ikke øvelsene som har vist seg å fungere, sier forskeren.

SKREMMENDE:>/b> Else-Marthe Sørlie Lybekk har selv aldri vært korsbåndskadd, men mener det er skremmende at så få spillere tar treningen som kan forebygge skade seriøst.