TIL SYKEHUS:Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble fraktet til sykehus i ambulanse etter det stygge fallet hvor hun pådro seg hjernerystelse under tremila i Holmenkollen i går. Foto: John Rasmussen
TIL SYKEHUS:Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble fraktet til sykehus i ambulanse etter det stygge fallet hvor hun pådro seg hjernerystelse under tremila i Holmenkollen i går. Foto: John RasmussenVis mer

Flere lagledere ba juryen ta grep før Uhrenholdt Jacobsens fall

- Det var fortsatt helt vilt.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Gårsdagens tremil for jentene i Holmenkollen skulle bli en folkefest, men en stygg hendelse la en skygge over arrangementet da Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjørte ut av løypa i høy hastighet. 27-åringen gikk under løypegjerdet og suste i inn i en stolpe.

Hun fikk medisinsk behandling på stedet, før hun ble fraktet til akutten på Ullevaal sykehus.  Søndag kveld kom landslaget med en oppdatering.

- Jeg har vært i kontakt med Astrids mor som formidler at Astrid har det bedre og bedre. Hun har fått hjernerystelse og er ellers forslått og håper å komme hjem så fort som mulig, skriver presseattaché Gro Eide i en SMS til Dagbladet.

Nok en ulyykelig omstendighet for 27-åringen. Før OL døde broren brått. Nå ryker resten av sesongen.

Vill sving Dagbladet vet at svingen Astrid falt i ble diskutert av løypemannskapet. De trodde det kunne «bli stygt». Det ble gjort forbedringer på løypa mellom lørdag og søndag, noe den amerikanske løperen Kikkan Randall bekrefter.

- Det var tryggere søndag enn på lørdag, men det var fortsatt helt vilt. Vi greide svingen så vidt hver gang, sier Randall.

Randall kjørte bak Uhrenholdt Jacobsen da hun falt.

- Alle andre ploget, men vi kjørte mer aggressivt for å få mer fart ut av svingen. Farten var veldig høy,  sier amerikaneren til Dagbladet.

Tok grep Dagbladet var i går kveld i kontakt med rennleder Arne Sandvold. Han bekrefter at juryen tok grep før og under gårsdagens renn.

- Noen lagledere ba oss før start å passe på svingene og utforbakkene, i samsvar med de punktene juryen selv hadde observert. Dette punktet var ett av de, sier Sandvold til Dagbladet.

Det var skarpe forhold i Holmenkollen. Klokka elleve i går tok FIS-juryen (5 personer, inkludert rennleder) avgjørelsen om at løpet skulle gå.

 SKRYTER: Åge Skinstad var fornøyd med beredskapen i Holmenkollen etter Astrid Uhrenholdt Jacobsens uhell i går. Foto: NTB Scanpix
SKRYTER: Åge Skinstad var fornøyd med beredskapen i Holmenkollen etter Astrid Uhrenholdt Jacobsens uhell i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da hadde det vært løpere i rennløypa i et par timer for test og trening.  Det var fire-fem punkter vi gjorde utbedringer på før rett før start som vi diskuterte på jurymøtet. Blant annen i bakken Astrid falt justerte vi. Det var skarpt og småisete der, og vi raket opp for å gjøre det litt lettere for utøverne, forklarer Sandvold.

Det ble hakket enda mer i bakken etter Uhrenholdt Jacobsens fall, bekrefter jurylederen.

- I ettertid kan man selvfølgelig diskutere om det som ble gjort var nok. Men vi kjenner heller ikke eksakt årsaken til fallet. Vi beklager det som skjedde veldig sterkt, og ønsker selvfølgelig Astrid alt vel og god bedring. Men vi gjorde tiltak både før og under løpet, og på jurymøtet i etterkant framkom heller ingen ytterligere kommentarer, sier rennlederen.

God beredskap Det norsket laget var ett av flere lag som bemerket de skarpe forholdene til juryen.

- Vi ba om at løypene ble hakket opp, og hadde kontakt med rennleder før løpet, sier langrennssjef Åge Skinstad til Dagbladet. 

- Men da uhellet skjedde, fungerte beredskapen utmerket. Vi får forholde oss til juryens vurdering om sikkerheten var tilstrekkelig, sier Skinstad.

 TIL SYKEHUS.  Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk hjernerystelse og var forslått etter fallet i Holmenkollen.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL SYKEHUS. Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk hjernerystelse og var forslått etter fallet i Holmenkollen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer