SIER FRA: Johann Olav Koss har skrevet en rapport om ting han mener må endres i norsk skøytesport. Han begrunner dette med at han har et hjerte som banker for skøytesporten. Foto: Lise Åserud, Scanpix
SIER FRA: Johann Olav Koss har skrevet en rapport om ting han mener må endres i norsk skøytesport. Han begrunner dette med at han har et hjerte som banker for skøytesporten. Foto: Lise Åserud, ScanpixVis mer

- Flere løpere har blitt trakassert

Koss refser «ekstrem ukultur» i skøyteforbundet.

|||


(Dagbladet): Johann Olav Koss går til kraftig angrep på Norges Skøyteforbund og Olympiatoppen.

- Skøyteforbundet sparket Peter Mueller, men har ikke tatt noe ordentlig oppgjør med det som er en ekstrem ukultur, sier Koss i dagens VG.

Koss ble assistenttrener da Jarle Pedersen overtok som landslagssjef etter Mueller sist vinter, men er nå tilbake i jobben som daglig leder i Right To Play i Canada.

- Flere trakassert
Den tidligere skøytehelten har levert en rapport til skøyteforbundet og Olympiatoppen, der han kritiserer mangel på ledelse, kunnskap, kommunikasjon og planlegging. Samtidig tar han altså for seg det han kaller en ukultur.

- Kommentarene Maren Haugli var utsatt for var ille nok, men dette handler om langt mer. Flere løpere har blitt trakassert, og de som valgte å stå utenfor landslaget har blitt regelrett motarbeidet. At den sportslige ledelsen og deler av støtteapparatet i skøyteforbundet stilltiende har akseptert dette, er ikke holdbart, sier Koss.

Maren Haugli og broren Sverre er blant de som har stått utenfor landslaget. De har i stedet trent under Hans Trygve Kristiansen, som var trener for Koss da han vant tre gull under OL på Lillehammer i 1994.

For mange gir seg
Nå har Sverre Haugli lagt opp  i en alder av 27, som nok en av flere unge landslagsløpere som legger vekk skøytene.

- Alt for mange gode løpere har gitt seg tidlig de siste årene. To av dem var verdensmestre: Rune Stordal og Even Wetten. At Norges nest beste skøyteløper, Sverre Haugli, nå gir seg er fryktelig trist, sier Koss.

Koss sier også at løsningen med at Håvard Bøkko både var en del av landslaget og samtidig trente med Peter Mueller var problematisk. Han mener det ville vært lettere å forholde seg til om Bøkko hadde fulgt Mueller ut av landslaget.

- Har tatt grep Skøytepresident Vibecke Sørensen sier til VG at forbundet allerede har bestemt seg for endringer som skal bøte på problemene som Koss tar opp.

- Hvis det er riktig, som han sier, at det er en ukultur, så tar det også tid å endre den. Og vi har tatt grep for å gjøre det, sier hun.

Hun gir Koss rett i mye av det han beskriver i rapporten sin, men minner om at det er opp til styret i skøyteforbundet å ta avgjørelsene.