Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flere nye Magnus Carlsen-bøker i verdens største nettbokhandel

- Mange som skummer fløten av Carlsen-suksessen nå, sier forfatter.

STJERNE OG FORFATTER: Hallgeir Opedal (t.h.) har skrevet bok om Magnus Carlsen (t.v.). Nå får han følge av sjakkverdenen, som skriver bøker på en litt annen måte. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STJERNE OG FORFATTER: Hallgeir Opedal (t.h.) har skrevet bok om Magnus Carlsen (t.v.). Nå får han følge av sjakkverdenen, som skriver bøker på en litt annen måte. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om boka «Magnus Carlsen's assault on the throne» som kommer ut i desember.

- Med historier fra bak kulissene og analyser på høyt nivå, har Kotronias og Logothetis skrevet den ultimate boka om hvordan Carlsen ble den 16. verdensmesteren i sjakk, hevder forlaget.

Nå viser det seg at boka er langt ifra enestående.

Sjakk-kongen Et raskt søk på Amazon.com viser nemlig at det den siste måneden har kommet tre bøker om vår nye verdensmester. Den aller nyeste heter rett og slett «Magnus Carlsen v Viswanathan Anand: The 2013 World Chess Championship» og tar for seg VM-kampen mot Vishy Anand, og kom ut mandag denne uka.

Forfatter Jon Edwards er selv en habil sjakkspiller, og lover en lettfattelig og pedagogisk gjennomgang av alle ti partiene i VM-kampen.

De to andre bøkene som har kommet ut om sjakkgeniet den siste måneden heter «Magnus Carlsen: Norway's Chess King» og «Magnus Force: How Carlsen Beat Kasparov's record».

Skummer fløten Hallgeir Opedal, tidligere journalist i Dagbladet Magasinet, har skrevet «Magnus Carlsen - Verdens beste sjakkspiller», som kom i en revidert utgave før partiene i Chennai. Han er ikke overrasket over tilfanget, og påpeker at det finnes to bokverdener når det gjelder sjakk.

- Det er en egen verden for sjakkfolket, og så er det en verden som også inkluderer normale folk. Boka mi er et eksempel på det siste, mens de som kom ut rett før og rett etter verdensmesterskapet trolig er mer analytiske. Språk og korrektur står nok ikke i høysetet her, sier Opedal til Dagbladet.

Med det mener han at bøkene handler om sjakk og gjennomgang av sjakkpartier, og ikke så mye annet. Hvert eneste trekk blir gjennomgått, og alternative løsninger blir presentert.

- Det er mange som skummer fløten av Carlsens suksess nå, så det kommer nok til å renne ut med bøker. Vi har trolig bare sett begynnelsen på et helt bibliotek av Magnus Carlsen-bøker

Etter hvert kommer kanskje en oppdatert versjon av Opedals bok. Simen Agdestein kom med en revidert utgave av sin bok «How Magnus Carlsen Became the Youngest Chess Grandmaster in the World: The Story and the Games» i oktober.

Men først skal vår nye nasjonalhelt tilbake til moderlandet, hvor han lander litt over 13:00 i dag.

- Det blir nok Nansen- eller Amundsen-tilstander, tror Opedal.