- Flere og flere peker på meg

Tysse-trener får spørsmål fra utlandet.

TRENER OG ELEV: Stephan Plätzer (t.h) har fått spørsmål fra utlandet etter Erik Tysses positive dopingtester. Her er duoen i VM i Berlin i fjor. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TRENER OG ELEV: Stephan Plätzer (t.h) har fått spørsmål fra utlandet etter Erik Tysses positive dopingtester. Her er duoen i VM i Berlin i fjor. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet): Erik Tysses positive dopingtest rammer ikke bare kappgjengeren.

Trener Stephan Plätzer føler seg mistenkeliggjort etter at både Tysses A- og B-prøve inneholder CERA.

- Det har helt klart blitt en tung belastning også for meg. Vi har fått spørsmål fra Tyskland, USA og Australia, og det er en forferdelig opplevelse, sier Plätzer til NRK.

Ingen CERA-frikjent
CERA må injiseres med sprøyte og betegnes som tredjegenerasjons EPO. Tysse er den 17. som blir tatt for bruk av stoffet siden 2008.

- Det er klart jeg føler at flere og flere peker på meg i denne saken, det hadde vært dumt å ikke tenke i den retningen. Men jeg vet at Erik ikke har gjort noe galt, og jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Vi vil kjempe helt til slutt, sier treneren.

29-årige Tysse har sagt til Dagbladet at han fortsetter kampen for å renvaske seg helt til han er blakk.

Han får ingen oppmuntring fra eksperter. Ingen av de 17 som har testet positivt for CERA har fått snudd om på prøveresultatet.

Det bekrefter Trond Husø, mannen bak anditopingbasen IADB.

VIL FRIFINNES: Professor Helge Oftebro (t.h.) bistår Erik Tysse når kappgjengeren vil renvaske seg. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
VIL FRIFINNES: Professor Helge Oftebro (t.h.) bistår Erik Tysse når kappgjengeren vil renvaske seg. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer

- Ingen utøvere med positiv A- og B-prøve for CERA er frikjent, sier Husø i dagens Dagbladet.

Godkjent metode
I går varslet Tysses hjelper, dr. med. Helge Oftebro, at Tysses normale verdier for EPO bør få det til å blinke i varsellampene hos dopingjegerne.

Sjef ved Akers dopinglaboratorium, Peter Hemmersbach, mener likevel at det er liten tvil rundt analysen av Tysses prøver.

- Det er WADA som har godkjent metoden. Denne typen tester blir foretatt over alt, sier Hemmersbach.

Mens Tysse risikerer to års utestengelse frykter trener Plätzer for å miste jobben i friidrettsforbundet.

- Vi har ikke tatt stilling til Stephans rolle oppe i dette her. Vi har en avtale med ham, sier sportssjef Ronny Nilsen til NRK.