Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Flere overgrep på grunn av OL

Ny rapport fra Amnesty, som beskyldes for fordommer.

(Dagbladet.no): Et hyppig repetert utsagn er at sommerens OL i Beijing vil bidra å bedre situasjonen i Kina, for eksempel i forhold til menneskerettighetene i gigantstaten.

Men i en rapport som offentliggjøres i dag, går menneskerettighets- organisasjonen Amnesty International ut med stikk motsatt budskap.

- Overgrepene i Kina øker ikke bare til tross for OL, men på grunn av OL. Kinesiske myndigheter har den siste tiden økt forfølgelsen av de som tar opp krenkelser av menneskerettighetene knyttet til OL-forberedelsene, sier fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, Ina Tin.

Ber Bush om boikott

Den internasjonale olympiske komité (IOC) er blant dem som har hevdet at OL vil gi endring til det bedre.

- Hittil har OL feilet som katalysator for reform, mener derimot Tin.

- Tida renner ut for kinesiske myndigheter og IOC hvis de skal holde løftene om at OL vil føre til forbedringer for menneskerettighetene i Kina, legger hun til.

Både en del politikere og enkelte idrettsutøvere har etter hvert kommet på banen med kritikk mot OL-arrangørenes politikk.

BRUK STEMMEN: Amnesty International Norge ber idrettsfolk, sponsorer, politikere og andre om å si sin mening om Kina allerede nå. Foto: AXEL SCHMIDT/AFP/SCANPIX
BRUK STEMMEN: Amnesty International Norge ber idrettsfolk, sponsorer, politikere og andre om å si sin mening om Kina allerede nå. Foto: AXEL SCHMIDT/AFP/SCANPIX Vis mer

Etter at demokratleder Nancy Pelosi i går ba om det samme, går nå 15 medlemmer av lovkomiteen i den amerikanske kongressen ut og ber president George W. Bush om å boikotte OL i Beijing.

- Det ville være upassende av deg å dra til OL når du ser på hvordan landets regjering oppfører seg, skriver komitémedlemmene i et brev til Bush.

Brevet er underskrevet av 14 demokrater, samt republikanske Dana Rohrbacher.

- Amnesty er fordomsfull

Brevet til Bush betoner spesielt Kinas reaksjon på den siste tids protester i Tibet. Kinas forhold til regjeringen i Sudan og holdningen til menneskerettigheter generelt blir også nevnt som grunner til at Bush bør holde seg unna Kina i OL-dagene, skriver NTB.

Denne typen kritikk er akkurat hva som skal til, mener Amnesty International.

- Det haster når det nå bare er fire måneder igjen til OL. Taushet vil fungere som en stilltiende aksept av de krenkelser som kinesiske myndigheter er ansvarlige for under forberedelsene til OL, sier Ina Tin.

Hun oppfordrer alle involverte parter til å bruke sin stemme allerede nå.

image: - Flere overgrep på grunn av OL

- Verken statsledere, idretten eller OL-sponsorene kan ha interesse av å bli assosiert med et OL som har ført til alvorlige brudd på menneskerettighetene. Hvis de skal unngå det, må de handle omgående, mener hun.

Kinesiske myndigheter gikk i går sterkt ut mot organisasjonen og rapporten de offentliggjør i dag.

- Amnesty International har fordommer mot Kina, så du kan bare forestille deg hva slags rapport dette vil bli, sa utenriksministerens talsmann, Jiang Yu, ifølge BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media