Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flere profflag har forhørt seg angående norsk sykkeltalent

Uno-Xs U23-prestasjoner blir lagt merke til.

SPORTSDIREKTØR: Kurt Asle Arvesen har snakket med WorldTour-sportsdirektører som har fått med seg Andreas Leknessunds prestasjoner. Her fra lanseringen av en ny l'Avenir-sykkel fra samarbeidspartner Dare Bikes hos Tommeks Velo i Oslo. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.
SPORTSDIREKTØR: Kurt Asle Arvesen har snakket med WorldTour-sportsdirektører som har fått med seg Andreas Leknessunds prestasjoner. Her fra lanseringen av en ny l'Avenir-sykkel fra samarbeidspartner Dare Bikes hos Tommeks Velo i Oslo. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Vis mer

OSLO (procycling.no): Uno-X Norwegian Development Team satser tungt på «ungdommens Tour de France» – Tour de l’Avenir. Rittet arrangeres i august, og det norske landslaget stiller med en sterk Uno-X-profil.

Uno-X har nemlig gått inn og reddet forbundets U23-satsing i form av at de dekker kostnadene og gjennomføringene av NationsCup-rittene, hvorav Tour de l’Avenir inngår.

I fjor ble Tobias Foss nummer syv sammenlagt. Alle foran ham på listen sykler i år på proffnivå. Rittet er talentets store mål denne sesongen, og med seg på seksmannslaget vil han få minst tre lagkamerater fra Uno-X.

Egen l’Avenir-sykkel: – Helt på grensa til det som er lov

I den anledning har Uno-Xs sykkelprodusent, Dare Bikes, lansert en egen l’Avenir-sykkel for det norske kontinentallaget. Sykkelen er akkurat på grensen av det som er UCIs tillate vektgrense på 6.8 kilo. Lanseringen fant sted hos Tommeks Velo på Skøyen, og tilstede var blant andre sportsdirektør i Uno-X, Kurt Asle Arvesen.

– Den er helt på grensa til det som er lov. Det kan jo være avgjørende. Det trenger ikke være det, men da vet rytteren at det ikke finnes noe bedre og lettere. Det kan ha en mental effekt også, forklarer Arvesen til procycling.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

6.8 KILO: Uno-Xs nye sykkel er helt på vektgrensen. Det kan gi dem en fordel, mener Arvesen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.
6.8 KILO: Uno-Xs nye sykkel er helt på vektgrensen. Det kan gi dem en fordel, mener Arvesen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Vis mer

Dare er et taiwansk sykkelmerke og har de siste årene kommet mer til synet for det norske sykkelpublikum. Tidligere Joker-syklist, Martin Olsen, er markedsansvarlig i Dare Bikes Norge. Samarbeidet mellom sykkelmerket og Uno-X er meget bra, skal vi tro Arvesen.

– Samarbeidet er upåklagelig. Det lille laget står i første rekke når det kommer til utstyr. Det er helt klart en fordel sammenlignet med større produsenter, hvor vi kommer lengre ned på lista.

Trøblete vårsesong for Foss

Tobias Foss ble hentet fra Joker Icopal foran årets sesong, men det har ikke gått helt Lillehammer-syklistens vei hittil i år.

97-modellen har ikke fullført noen av de to etapperittene han har startet i år, og brutt to av fem endagsritt. Nå skal det visstnok være bedring for det unge sammenlagttalentet.

– Alle piler peker oppover når det gjelder Tobias. Vi håper virkelig han skal komme opp på det nivået han var på i fjor, så gjenstår det å se.

– Stig Kristiansen sa i Tour of Norway at han skulle inn til en full sjekk. Har den gitt noen resultater?

– Nei, de har ikke funnet noe spesifikt. Alt fungerer bedre på trening, og han er sånn delvis tilbake i full trening. Det er bra.

Nå gjelder det å sørge for at Foss for en best mulig oppladning til det som venter fra 17.august.

– Oppkjøringen blir tilpasset ham best mulig. Om han føler han trenger ritt, så kjører han ritt. Føler han at han trenger trening, så lar vi ham prioritere det. Det er en høydesamling litt ut i juli som også står på programmet, så får vi se om det passer inn. Han hadde jo bra nytte av det i fjor.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SLITT: Tobias Foss er på bedringens vei etter litt utur i sesongåpningen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no
SLITT: Tobias Foss er på bedringens vei etter litt utur i sesongåpningen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no Vis mer

God rekke førsteårsseniorer

Da Tobias Foss brøt Ronde de l’Isard, viste Andreas Leknessund seg virkelig frem. Han hentet en andreplass på den knalltøffe fjellavslutningen på den andre etappen, og ble til slutt nummer syv sammenlagt.

Det var nordlendingens første ritt for utviklingslaget. Etter NM kommer to nye førsteårsseniorer inn i stallen. Idar Andersen (Gauldal SK) og Jonas Iversby Hvideberg (Fredrikstad SK) var begge faste inventarer på juniorlandslaget i fjor, og begge har kjørt godt første halvdel av sesongen.

– Det er utrolig artig å ha Andreas med allerede. Han viste i Isard at han leverer. Han er en utrolig frisk gutt med mot. Også gleder vi oss til å få Jonas Iversby Hvideberg og Idar Andersen på laget etter NM.

Etter syvendeplassen i Ronde de l’Isard, fulgte Leknessund opp med åttendeplass i Fredsrittet. Der var han den beste førsteårssenioren i rittet.

– Han er allerede på listen til mange

Den regjerende europamesteren på tempo for juniorer sine prestasjoner går ikke upåaktet hen i WorldTour-miljøet. Den tidligere Sky-sportsdirektøren Arvesen kan fortelle at flere lag har fått opp øynene for NTG-eleven.

– Det var en fantastisk bra debut. Det var hans første større ritt som U23-syklist, og med tanke på at han har en del år å gå på også, så var det imponerende. Det var såpass imponerende at sportsdirektører fra WorldTour-lag kom og spurte om han i Tour des Fjords. Han er allerede på listen til mange.

(artikkelen fortsetter under bildet)

IMPONERT: Andreas Leknessund (til venstre) har imponert flere i løpet av sine første ritt for Uno-X og landslaget. Imponert har også Olav Hjemsæter. Han slutter seg til Team Coop etter NM. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
IMPONERT: Andreas Leknessund (til venstre) har imponert flere i løpet av sine første ritt for Uno-X og landslaget. Imponert har også Olav Hjemsæter. Han slutter seg til Team Coop etter NM. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

Leknessund selv vektlegger at han har god tid på seg.

– Man blir jo motivert og fornøyd av å se at man er i toppen i sånne løp. Det er jo det jeg har hatt lyst til. Det er jo sånne ritt jeg har hatt mål om å prestere i. Nå ser jeg at jeg er i rute. Jeg har god tid og flere muligheter senere. Det er betryggende å se, sa Leknessund etter han hadde sikret syvendeplassen i Ronde de l’Isard.

I tillegg til at flere WorldTour-lag allerede har ymtet frempå overfor Arvesen angående Leknessund, har klatretalentet i tillegg vært på samling med Sunwebs utviklingslag. De befant seg i samme området som NTG, og Leknessund dro ned noen dager før klassekameratene og fikk en god treningsbolk med U23-laget.

Arvesen og Uno-X har i hvert fall planer om å holde Leknessund i laget i noen år til.

– Ja, absolutt. Det tror jeg det er det beste for ham også. Det er det beste for WorldTour-lagene at han fortsetter med oss og landslaget i to-tre år til. Den overgangen blir stor nok uansett, sier Arvesen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media