For et år siden skrev Dagbladet om den norske forskeren Randi Grønnestad som hadde funnet farlige miljøgifter fra skismøring igjen i levende organismer i skiområdet i Granåsen i Trondheim.
Grønnestad og kollegene fra NTNU ønsket å undersøke nivåene av fluorstoffer - PFAS - i blant annet klatremus i skiområdet Granåsen, sammenliknet med et referanseområde.
Referanseområdet lå ved Jonsvatnet, et skogsområde i Trondheim hvor det ikke er skiaktivitet. Slik ville forskeren finne ut om det var noen forskjell i fluornivåene i mus i skiområder og i mus som ikke er i skiområder.
Funnene fra doktorgradsarbeidet ble omtalt som skremmende, og tegnet et til dels dystert bilde av skismøringens virkning på miljø og levende organismer i den kommende ski-VM-arenaen Granåsen.
Grønnestad fant nemlig signifikant høyere nivåer av de fleste PFAS-er i mus i skiområdene. Spesielt av de mer langkjedete stoffene, som man finner i skismøring, fant hun betydelig høyere nivåer i mus i skiområdene enn i mus i referanseområdet.
Sjokkfunn
I en ny fase av doktorgradsarbeidet sitt ville Grønnestad også se på effektene i musene fra Granåsen som er eksponert for skismøring. For en ting er selve nivåene av fluor i musene – men hva har de egentlig gjort med musenes fysiologi og generelle helse? spurte Grønnestad seg
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger