Flere skadd i demonstrasjon mot pengebruk på fotball-VM

Demonstranter kastet stein mot politivaktene, som svarte med tåregass og gummikuler.

BRUKTE TÅREGASS:  Store politistyrker brukte tåregass og gummikuler mot demonstrantene som protestere mot brasilianske myndigheters pengebruk på fotball-VM. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
BRUKTE TÅREGASS: Store politistyrker brukte tåregass og gummikuler mot demonstrantene som protestere mot brasilianske myndigheters pengebruk på fotball-VM. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB ScanpixVis mer

Minst to mennesker ble onsdag skadd da en demonstrasjon mot brasilianske myndigheters pengebruk på fotball-VM utartet i voldshandlinger.

Om lag 10.000 mennesker protesterte nær stadion i Fortaleza i timene før Brasil skulle møte Mexico i FIFAs kontinentcup, en turnering som er prøvearrangement for VM-sluttspillet om et år.

Noen demonstranter kastet stein mot politivaktene, som svarte med tåregass og gummikuler, rapporterte AFP-journalister på stedet.

En person pådro seg en øyeskade, en annen ble fraktet unna på båre.

Truet Ifølge DPA førte opptøyene til at busser som skulle frakte journalister til kampen måtte stoppe to kilometer fra stadion.

BRUKER GUMMIKULER: Politiet gikk drastisk til verks for å stanse opptøyene. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
BRUKER GUMMIKULER: Politiet gikk drastisk til verks for å stanse opptøyene. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer

En tysk fotograf fortalte at han med våpen ble truet til ikke å ta bilder av opptøyene.

Mange i Brasil mener at landets myndigheter har viktigere ting å bruke penger på enn forberedelser til fotball-VM, og demonstrasjoner som startet i protest mot økte transportkostnader har spredd seg utover landet og rettes nå blant annet mot arenaene som brukes i kontinentcupen.

«Brasil, våkn opp! En professor er verd mer enn Neymar», ropte demonstrantene i Fortaleza blant annet.

Neymar kritisk Fotballstjernen Neymar, som fra neste sesong skal spille for Barcelona, gikk imidlertid onsdag ut med støtte til demonstrantene og kritikk av regjeringen gjennom Instagram.

- Det burde ikke være nødvendig å gå ut på gatene for å få bedre transport, helsevesen, utdanningssystem og sikkerhet. Alt er regjeringens ansvar, ytret han.

FLERE SKADD: En politimann fikk et ublidt møte med demonstranter som kastet stein. Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA7NTB Scanpix
FLERE SKADD: En politimann fikk et ublidt møte med demonstranter som kastet stein. Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA7NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er brasilianer, og jeg elsker Brasil. Jeg har familie og venner som bor her. Derfor vil jeg også ha et Brasil som er rettferdig, sikkert, sunt og ærlig!

Det er satt inn store sikkerhetsstyrker rundt arenaene der det skal spilles kamper i kontinentcupen.

(NTB)