- Flere spillere fikk så bakoversveis at de kom bort for å trøste meg

Roy Hodgson kan være brutal. Det har flere av hans norske elever fått merke.

STORE KONTRASTER: Datoen er 15. juli 2004, og Roy Hodgson er på vei ut til sin første trening som Viking-trener. Bare noen uker i forveien hadde England tatt seg til kvartfinale i EM-sluttspillet i Portugal. Mandag denne uka spilte de sin første EM-kamp siden den gang - da med Roy Hodgson som landslagssjef.  Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
STORE KONTRASTER: Datoen er 15. juli 2004, og Roy Hodgson er på vei ut til sin første trening som Viking-trener. Bare noen uker i forveien hadde England tatt seg til kvartfinale i EM-sluttspillet i Portugal. Mandag denne uka spilte de sin første EM-kamp siden den gang - da med Roy Hodgson som landslagssjef. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

LVIV (Dagbladet): - Hva? Hva?! Ærlig talt, snøftet Roy Hodgson.

Han hadde nettopp blitt spurt av en norsk journalist om han var nervøs foran en bortekamp med Viking, og for en mann med europacupfinale, VM- og EM-sluttspill samt seriemesterskap fra Danmark og Sverige på CV-en, virket spørsmålet enda mer malplassert enn en engelsk trenerstorhet i Stavanger.

Hodgson var hakket mer ydmyk da et lignende spørsmål dukket opp søndag kveld. Men denne gangen handlet det ikke om en bortekamp med Viking, men om ilddåpen som engelsk landslagssjef: Åpningskampen i EM mot selveste Frankrike.

- For meg er det en enorm anledning. Jeg får sitte på benken og se et engelsk landslag jeg står ansvarlig for, sa Hodgson.

Kampen endte 1-1. England var ikke i nærheten av å glitre offensivt, men defensivt var de bunnsolide og gjorde franskmennene frustrerte. Hjemme foran TV-apparatet i Norge satt en av Roy Hodgsons tidligere elever, Peter Kovacs, og tenkte at England lignet mye på Viking anno 2004/2005.

Godtok ikke fiksfakseri
Det var i den perioden Hodgson snudde opp ned på hele klubbkulturen i Stavanger-klubben. Unnasluntring, forseintkomming og primadonnanykker ble slått nådeløst ned på, og spillerne var alltid på tå hev da de ankom treningsfeltet, så engelskmannen ikke skulle få en grunn til å glefse.

Akkurat det gjorde han ofte, og ingen var fredet. Innpakningen var gjerne en kombinasjon av brutal ærlighet og humor - for eksempel har tidligere Viking-keeper Frode Olsen beskrevet Hodgson som «den desidert morsomste treneren jeg har hatt».

LOKKET HODGSON TIL STAVANGER: Styreformann Ole Rugland (i midten) var mannen som kontaktet Hodgson om den ledige Viking-jobben, og samme uke satte engelskmannen seg på flyet. - Roy Hodgson er en av de billigste trenerne Viking har hatt de siste 15 årene. Det tok ti minutter å bli enig med ham, sa Ruglandi Dagbladets EM-magasin forrige uke. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
LOKKET HODGSON TIL STAVANGER: Styreformann Ole Rugland (i midten) var mannen som kontaktet Hodgson om den ledige Viking-jobben, og samme uke satte engelskmannen seg på flyet. - Roy Hodgson er en av de billigste trenerne Viking har hatt de siste 15 årene. Det tok ti minutter å bli enig med ham, sa Ruglandi Dagbladets EM-magasin forrige uke. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Tanksenter Peter Kovacs var en spiller etter trenerens hjerte, i hvert fall når han holdt seg til de tingene han kunne.

To dager før kamp trente Viking 11 mot 11 på full bane, og ungareren mottok ballen feilvendt omtrent på midtstreken, med en midtstopper i ryggen. Førstetouchen satt som den skulle, og oppildnet av suksessen forsøkte Kovacs seg med en følsom crosser ut mot høyrevingen.

Pasningen ble imidlertid brutt, og Hodgson brølte «stopp».

- Du skal aldri så mye som tenke tanken på at du er en playmaker. Ta imot ballen, hold forsvareren bak deg, spill ballen tilbake og kom deg i boksen. Da blir jeg veldig glad, var beskjeden til Kovacs.

Noe av den samme tilbakemeldingen fikk midtstopper Alexander Gabrielsen, i en av Hodgsons første treningsøkter med Viking. Igjen handlet det om formasjonstrening over hele banen, og den unge forsvarsspilleren forsøkte å imponere den nye treneren med hælspark og flotte pasninger.

Problemet var bare at han lyktes ganske dårlig. Hodgson avbrøt økta og ga følgende beskjed:

STOR JOBB: Men i motsetning til de fleste av sine forgjengere, møter Roy Hodgson små forventninger under det pågående EM-sluttspillet. Foto:  EPA/RUNGROJ YONGRIT
STOR JOBB: Men i motsetning til de fleste av sine forgjengere, møter Roy Hodgson små forventninger under det pågående EM-sluttspillet. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT Vis mer

- Alex Gabrielsen, du er 18 år gammel, du er fra Stavanger og du spiller for Viking. Du er ikke jævla Diego Maradona, og dessverre er ikke han her. Ta deg sammen og gjør det enkelt!

- Bør jeg bruke pistolen?
Under et spillermøte stakk Peter Kovacs hånda i været og lurte på om han skulle bidra i boksen på dødballer imot. Svaret til Hodgson vitnet om at han syntes spørsmålet var særdeles lite gjennomtenkt.

- Jeg går nedover i Londons gater. Plutselig blir jeg ranet. I lomma har jeg en svær pistol. Hva burde jeg gjøre? Bruke pistolen, eller kaste den vekk? Selvsagt kommer du ned og forsvarer oss på dødballer.

Kovacs bekrefter historien overfor Dagbladet.

- Den stemmer 100 prosent. Det var så mange historier med Hodgson, jeg kunne snakket i timesvis. Han var en fantastisk trener, en av de beste jeg har hatt, sier han.

Det er det mange andre av hans tidligere elever i Viking som sier - selv de som fikk langt tøffere tilbakemeldinger fra Hodgson enn det Kovacs gjorde.

Juniorspiller Trygve Aase Lunde hadde imponert såpass for rekruttlaget at han ble flyttet opp til førstelaget. Etter sin første trening ble han og A-lagsspillerne samlet i en stor ring, der Hodgson henvendte seg til den nyankomne.

FIKK KLAR BESKJED: - You're not fucking Diego Maradona, skrek Hodgson til Alexander Gabrielsen under en av de første Viking-treningene. 
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
FIKK KLAR BESKJED: - You're not fucking Diego Maradona, skrek Hodgson til Alexander Gabrielsen under en av de første Viking-treningene. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer

- Jeg er veldig glad for at du ble med på treninga. Først og fremst virker du som en god spiller, innledet Hodgson.

Så kom stikket:

- Men aller viktigst: I dag var jeg bare den nest feiteste på treningsfeltet .

Ville teste juniorspilleren
Stort mer nådeløst blir det ikke, men selv om Hodgson sikkert brøt en mengde pedagogiske prinsipper, hadde han en tanke bak det hele.

Det hevder i hvert fall Trygve Aase Lunde - som ikke tok seg nær av kommentaren.

- Jeg tok det jo fint. Jeg koste meg en hel del, spiste det jeg ville og var litt tung i shortsen. Men flere a-lagsspillere fikk bakoversveis. Brede (Hangeland) og alle de eldre spillerne kom bort for å trøste meg da vi jogget ned etterpå, og sa det var litt over kanten. For min del gjorde det ingenting. Men det er klart det var spesielt - det er ikke så mange andre i verden som ville gjort det samme på juniorspillerens første trening med a-laget, sier han til Dagbladet.

- Hva var motivet hans med den kommentaren?

TØFF VELKOMST: - I dag var jeg bare den nest feiteste på treningsfeltet, sa Hodgson etter at Trygve Aase Lunde hadde vært på sin første trening med A-laget. - Jeg tok det fint, sier Lunde til Dagbladet. 
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
TØFF VELKOMST: - I dag var jeg bare den nest feiteste på treningsfeltet, sa Hodgson etter at Trygve Aase Lunde hadde vært på sin første trening med A-laget. - Jeg tok det fint, sier Lunde til Dagbladet. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer

- Han fortalte meg seinere hvorfor han gjorde det, og hvorfor han plaget meg litt. Det var for å se hvor sterk person jeg var i forhold til resten av gruppa, og hvordan jeg taklet det. Jeg var ung og ble stadig satt på ulike prøver. Det hadde nok sammenheng med at jeg var litt slakk som type. En gang kom jeg for seint på trening, og idet jeg entret garderoben sa Roy at jeg skulle stille meg utenfor med dem som jobbet med å bygge Viking Stadion. «Så kommer du inn igjen, og da håper jeg du har forstått at du har en fantastisk jobb som mange ville gitt høyrearmen sin for å ha», sa han til meg. Jeg hadde et kjempegodt forhold til Roy, han var en kanontrener. Men skadene ødela mye for meg.

Aase Lunde avviser at han var lubben, men legger ikke skjul på at han var i kraftigste laget for en fotballspiller.

- Jeg hadde en spillestil der jeg likte å drille og utfordre, jeg sprang ikke like mye tilbake. Sånn sett hadde han jo rett, jeg måtte forandre meg. Jeg innså jo at det hadde noe for seg. Ikke bare det han sa om vekta, men prestasjonene mine også.

- Hvis jeg skulle gå og psise noe, kunne han stoppe opp og si: «Du rører ikke den desserten der». Vi var alltid på tå hev. Han dannet en kultur som smittet over på spillerne.

- Jeg kan ikke bruke deg, Jone
Skal man tro en blogg Frode Olsen skrev i 2010, der han delte noen av de beste og bitende kommentarene fra Roy Hodgson, var det få som fikk påskrevet passet sitt så grundig som Bjørn Berland.

I håp om at Berland skulle få fart på føttene skal engelskmannen ha kommet med følgende tirade i garderoben:

- Det er tre kategorier spillere. De i den første gruppa er toppklasse. Du beundrer dem, de skaffer deg trofeer. I midten finner du de normale spillerne. Noen ganger gode, noen ganger dårlige. I den siste kategorien finner du spillerne du virkelig misliker. De er elendige og gir deg ingenting. Og Bjørn Berland, du er i den siste kategorien.

STILTE DUMT SPØRSMÅL: Roy Hodgson brukte en metafor om ran og metaforer da Peter Kovacs lurte på om han skulle hjelpe til i egen boks ved dødballer imot. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STILTE DUMT SPØRSMÅL: Roy Hodgson brukte en metafor om ran og metaforer da Peter Kovacs lurte på om han skulle hjelpe til i egen boks ved dødballer imot. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet sier Berland at sitatet ikke stemmer.

- Frode Olsen har nok hatt en litt livlig fantasi da han skrev det. Jeg tror det sitatet i så fall var myntet på en motspiller, sier han.

Noen Viking-spillere fikk rett og slett beskjed om at de ikke var gode nok - og at de heller ikke kom til å bli det. En av dem som sendt ut av byen var Jone Samuelsen, som i dag spiller i Odd Grenland.

- Beklager, Jone, jeg kan ikke bruke deg! Viking kommer aldri til å vinne en kamp med deg på banen, lød den lite smigrende attesten fra Hodgson.

I EM-magasinet som fulgte med Dagbladet 5. juni, var det imidlertid ingen bitterhet å spore hos Samuelsen. Riktignok anså han sin tid i Viking som et avsluttet kapittel, for all framtid, men han klandrer ikke mannen som i dag er engelsk landslagssjef.

- Roy Hodgson var aldri slem eller stygg. Bare direkte, sa han.

Mer sans for Terry-typen
Noen vil kanskje innvende at Hodgson har vært alt annet enn direkte i sin håndtering av Terry/Ferdinand-saken, der han opprinnelig begrunnet vrakingen med fotballfaglige grunner.

BLE SENDT UT AV BYEN: - Beklager, Jone, men jeg kan ikke bruke deg, sa Hodgson til Jone Samuelsen. 
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
BLE SENDT UT AV BYEN: - Beklager, Jone, men jeg kan ikke bruke deg, sa Hodgson til Jone Samuelsen. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

Senere argumenterte han for at han ikke ønsket å ta med en spiller av Ferdinands klasse for å være reserve - en forklaring som definitivt ikke overbeviste alle som har mistenkt at vrakingen skyldes rasismesaken der Terry står anklaget for å ha rasehetset Rio Ferdinands lillebror.

Alexander Gabrielsen tror derimot gamletreneren har langt mer sansen for forsvarsspillere som Terry enn Ferdinand.

- Terry er mye dyktigere enn Ferdinand til å dekke skudd og kaste seg inn i duellene, og det er helt sikkert en grunn til at han tar med seg Terry. Han er neppe overbegeistret for en spillertype som Rio, sier Sandefjord-stopperen.

En annen ting som tradisjonelt har kjennetegnet Hodgson som trener er at han gjerne har valgt rutine foran ungt og lovende. Sånn sett var det noe atypisk at han kjørte 18 år gamle Alex Oxlade-Chamberlain inn i startoppstillingen mot Frankrike.

I Viking-dagene stolte han mest på gamlegutta.

- Mange av de unge spillerne, som André Danielsen, Kenneth Sola og Jone Samuelsen, ble sendt vekk på lån. Han beholdt meg og Johan Lædre Bjørdal, i utgangspunktet for at vi skulle være nok spillere på treningene. Men gjennom ganske hardt arbeid vant jeg mye tillit og fikk starte kamper hjemme mot RBK og Brann. Vi klarte å overbevise ham til slutt, selv om det tok ganske lang tid. Da han reiste fra Viking tror jeg faktisk han nevnte til assistenttreneren at han angret på at han ikke brukte oss enda mer. Det var en tillitserklæring av dimensjoner for vår del, som var 19-20 år gamle. Jeg føler at vi hadde en av verdens beste trenere, den desidert beste jeg har hatt, sier Gabrielsen.

Nektet å forstå spørsmål
Det var ikke bare spillerne som fikk merke at Hodgson ikke er som alle andre trenere. Nyhetsredaktør i Stavanger Aftenblad, Carl Gunnar Gundersen, skjønte kjapt hvem som var sjefen da han snakket med engelskmannen for første gang.

MUNNRAPP: Det finnes utallige gode historier fra møtene mellom Hodgson og norsk presse. Han kunne gå fra hysterisk morsom til fly forbanna på et øyeblikk - for så å være klar for neste spørsmål sekundet etter. 
Foto Alf Ove Hansen / SCANPIX
MUNNRAPP: Det finnes utallige gode historier fra møtene mellom Hodgson og norsk presse. Han kunne gå fra hysterisk morsom til fly forbanna på et øyeblikk - for så å være klar for neste spørsmål sekundet etter. Foto Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

«Hei Roy, dette er mr. Gundersen i Stavanger Aftenblad.» Etter å ha hørt spørsmålet mitt, sa Hodgson: «Jeg forstår ikke spørsmålet ditt.» Jeg stilte spørsmålet på ny og fikk samme svar. Så kom Hodgson til poenget sitt: «Hvorfor kaller du deg selv mr. Gundersen, og meg ved fornavn»?

Om Hodgson skulle gjøre det utrolige - og lede England til EM-gull - er det nesten så han ikke trenger å ta til takke med «mr. Hodgson». Da nærmer vi oss heller Sir Roy Hodgson, akkurat som da Alf Ramsey fikk sir-tittelen foran navnet sitt etter å ha ledet England til VM-gull på hjemmebane i 1966.

I så fall vil nok mange i Stavanger ha ekstra glede av å tenke tilbake på hjertesukket Hodgson kom i garderoben, etter en Viking-trening der det hadde regnet vannrett.

«Jeg vet ikke hva jeg gjør her. Jeg kunne vært i Monaco og røyket en stor, feit sigar. Men se på meg, her er jeg, og jobber ræva av meg for noen jævla lommepenger».