Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Flere spillere har spurt meg om jeg er rasist

Men Rekdal står på at Annan ikke ble krenket av Aarøy.

TOK ET OPPGJØR MED ANNAN: I motsetning til flere av spillerne, ønsket ikke Kjetil Rekdal at Anthony Annans angivelige biting skulle forbigås i stillhet. I dag har han brukt store deler av dagen på å svare på telefoner fra journalister, etter at Annan gjennom Dagbladet beskyldte Tor Hogne Aarøy for rasisme. 
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
TOK ET OPPGJØR MED ANNAN: I motsetning til flere av spillerne, ønsket ikke Kjetil Rekdal at Anthony Annans angivelige biting skulle forbigås i stillhet. I dag har han brukt store deler av dagen på å svare på telefoner fra journalister, etter at Annan gjennom Dagbladet beskyldte Tor Hogne Aarøy for rasisme. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kjetil Rekdal advarte spillerne sine mot Anthony Annans tjuvtriks på spillermøtet før gårsdagens 1-1-kamp i Ålesund.

Men Aalesund-treneren tok ikke høyde for biting og slag mot underlivet, og etter kampen gjorde han på eget initiativ RBK-spillerens oppførsel til et tema.

I dag våknet han opp til rasismebeskyldninger mot Aarøy, Annan reagerte på å bli kalt «idiot» og «afrikaner». Rekdal gikk sporenstreks i forsvar for sin toppscorer.

Til Nettavisen sa han at «det er vanlig at mørkhudede spillere oppfatter ting som rasistisk når de havner i trøbbel» og at «de oppfatter det som rasisme når de får kjeft».

Uttalelser som har fått Anti-rasistisk senter til å steile, og som Freddy dos Santos overfor Dagbladet beskriver som «verre enn det Aarøy har sagt».

- Naturlig for dem å tenke sånn
Men Rekdal har aldri vært spesielt redd for å tråkke i vepsebol eller på tærna til folk.

Og røper at han gjentatte ganger er blitt spurt direkte om han er rasist - noe han for ordens skyld presiserer at han ikke er.

- Det er spillere som har kommet til meg og spurt om jeg er rasist. Jeg har svart «nei, jeg er like hard mot andre, men det er mulig du opplever det på en annen måte», sier Rekdal til Dagbladet.

- Kan du utdype hva du mener med at mørkhudede tolker ting rasistisk når de havner i trøbbel?

- Det er erfaringen jeg har gjort meg. Igjen, de kommer fra en annen kultur, og har en annen oppfatning av ting. Jeg har vært borti utfordringer selv med mørkhudede jeg har spilt sammen med og trent. De kan lett oppleve ting som trakassering og føle at treneren eller en lagkamerat har noe mot dem.

- Det er naturlig at de tenker sånn, det er bare å gå tilbake i historien. De har følt seg underkuet, tråkket på og harselert med. Det er naturlig for dem å gå inn i hiet sitt - det er helt vanlig.

- Det du sier kan oppfattes som ganske politisk ukorrekt?

- Jeg vet ikke om det er politisk ukorrekt eller ei, jeg snakker bare om mine opplevelser. Historien viser at det er et veldig sårt tema. Vi trenger ikke å gå så langt tilbake i tid for å se at afrikanere ble tråkket på og harselert med. Oppmerksomheten og varsomheten overfor dem er ekstrem, og av og til for stor. Jeg angriper ikke Annan, men innbiller meg at det er en naturlig reaksjon fra ham når han føler seg truet - at det er å lett å ta til tanken om at det ligger rasistiske motiver bak hos andre, sier Rekdal.

Tror Annan har lært
AaFK-spillerne ønsket i utgangspunktet ikke å fortelle pressen om bitingen fra Annan i går, men Rekdal mente saken var såpass graverende at han selv gjorde det til et tema etter kampen.

- Jeg sa at dette må vi bare få ut. Det kan ikke være sånn på en fotballbane, vi hadde en diskusjon om det og så ble vi enige. Det var én som ikke ville stå fram med at Annan kløp ham en viss plass, men jeg tror det var bra for Annans del at han ble gjort oppmerksom på at man ikke kan oppføre seg sånn. Det var greit at det ble belyst, mener Rekdal.

Det er ikke første gang Annan får negativ oppmerksomhet for oppførselen sin på banen, som Stabæk-spiller fikk han opptil flere leksjoner i Fair Play av Jan Jönsson.

- Du tror han har lært denne gang?

- Han lærer garantert. Annan er en knallgod spiller og ekstremt dyktig for Rosenborg. Men noen ganger går han over streken for å vinne. Han kommer fra en annen kultur, vi skal ikke glemme det, sier Rekdal.

Refses av dos Santos
Aarøy og Annen skværet for øvrig opp over telefon i dag, og Rekdal selv tok en telefon til Brakka og RBKs sportsdirektør Erik Hoftun for å legge ballen død.

NFF har også varslet at de ikke akter å foreta seg noe i saken.

Vålerenga-spiller Freddy dos Santos, som selv har vært en profilert antirasisme-talsmann og vant «Gi rasisme rødt kort»-prisen i 2006, syntes Aarøy ville gjøre lurt i å beklage da Dagbladet snakket med ham tidligere i dag.

- Ja, det synes jeg. Jeg opplever ham som en raus person, så han vil sikkert ikke ha noe imot å beklage hvis noen oppfatter det han har sagt som krenkende.

- Aarøy sidestiller det å kalle noen «afrikaner» med å kalle noen «jævla svenske». Hva synes du?

- For det første kan det å være afrikaner være så mangt. Du hører ikke at folk sier «din europeer» til noen. Han setter folk i en stor bås når han kaller dem afrikaner. I den sammenhengen det er brukt er det en nedsettende bemerkning og sagt med negativt fortegn. Så er jeg ganske sikker på at Aarøy ikke er rasist - men det gjelder å være litt forsiktig med hvilke ord man bruker, og ta høyde for at folk oppfatter det annerledes enn du som avsender mener det. Jeg håper han innser at det var litt dumt og ufint, og ikke gjør det igjen.

Han har enda mindre til overs for Rekdals uttalelse om mørkhudede gjerne oppfatter kjeft som rasisme.

- Han setter i hvert fall folk i bås, og det er en verre uttalelse enn det Aarøy har kommet med. Rekdal er som trener veldig opptatt av å beskytte spillerne sine, så jeg klarer ikke å ta den helt alvorlig, sier dos Santos til Dagbladet.

I FOKUS: Det meste har handlet om krangelen mellom Tor Hogne Aarøy og Anthony Annan etter gårsdagens toppkamp på Color Line Stadion. 
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
I FOKUS: Det meste har handlet om krangelen mellom Tor Hogne Aarøy og Anthony Annan etter gårsdagens toppkamp på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!