Flere stjerner mistenkt i kampfiksingskandale. Kan bety dårlig nytt for klubber og spillere

Ander Herrera risikerer knallhard straff dersom han blir funnet skyldig.

KAMPFIKSING: Ander Herrera benekter at han har vært involvert i den påståtte kampfiksingsaken. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KAMPFIKSING: Ander Herrera benekter at han har vært involvert i den påståtte kampfiksingsaken. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

(FourFourTwo): Det er nyhetsbyrået AP som melder at påtalemyndigheten i Spania ​ber om to års fengsel samt en utestengelse fra fotballen i seks år, for 36 spillere som er anklaget for kampfiksing i spanske La Liga for sju år siden.

Den tidligere Mexico-manageren Javier Aquirre risikerer samme straff dersom han blir funnet skyldig i saken, som omhandler de to spanske klubbene Levante og Zaragoza fra en kamp mot slutten av 2010/11-sesongen.

Påtalemyndigheten hevder at daværende Real Zaragoza-spiller Ander Herrera var én av flere Zaragoza-spillere som ga penger til Levante-spillere for å vinne kampen mot dem. Den totale summen som skiftet hender skal ha vært 965 000 euro.

Zaragoza vant den omtalte kampen 2-1 og unngikk dermed nedrykk. Alle spillerne skal ha kjent til bestikkelsene, ifølge påtalemyndigheten, som hevder det finnes bevis for at pengene ble gitt til Levante-spillere gjennom banktransaksjoner.

Blant spillerne som er anklaget finner vi Manchester United-spiller Ander Herrera, Leicesters Vicente Iborra, Atlético Madrid-kaptein Gabi Fernandez, River Plate-kaptein Leonardo Ponzio, Lazio-spiller Felipe Caicedo, Gironas Christian Stuani og Nicolas Bertolo som spiller i Banfield.

Totalt er 41 mennesker anklaget for brudd på reglene. Alle de involverte i saken benekter at de har vært involvert i kampfiksing, skriver AP.

En kilde som jobber for påtalemyndigheten sier på sin side til spanske Marca at de føler seg trygge på at de har en god sak, og at det eneste som kunne gjort saken sterkere var en innrømmelse.

INVOLVERT: Atlético Madrids Gabi Fernandez. Foto: Bagu Blanco/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
INVOLVERT: Atlético Madrids Gabi Fernandez. Foto: Bagu Blanco/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Nekter straffskyld

Herrera har tidligere uttalt at han ikke har noe å skjule i kampfiksingssaken som er rettet mot ham.

- I en pågående rettsprosess som involverer Real Zaragoza, klubben jeg hadde æren av å spille for fra jeg var 12 til jeg var 22 år gammel, er 41 navngitte mennesker anført som mulige vitner, hvorav jeg er én av dem. Jeg har aldri hatt, og kommer heller aldri til å ha, noe å gjøre med manipulering av kampresultater. Dersom jeg noen gang blir kalt inn til rettslig høring, vil jeg med glede stille, for min samvittighet er fullstendig ren. Jeg elsker fotball og tror på «fair play», både på og utenfor banen, skrev Herrera i et Facebook-innlegg i desember 2014.

Herrera gikk på nytt ut og nektet at han har gjort noe galt i saken, da det kom meldinger om at den ble etterforsket på nytt tidligere i februar.

- Som jeg sa tilbake i 2014 da saken dukket opp, har jeg ikke hatt og vil aldri ha noe å gjøre med kampfiksing, sier Herrera i en uttalelse ifølge engelske Sky Sports.

Spanske Marca skriver at en eventuell utestengelse fra fotballen vil innebære at spillere vil bli utestengt fra fotball utenfor Spania. Det vil med andre ord bety dårlig nytt for Manchester United.

Fengsel lite trolig

Når det gjelder fengselsstraff er det slik at førstegangsforbrytere i Spania som oftest ikke må sone når straffen er to års fengsel eller lavere. Det har vi sett ved flere tilfeller der spanske fotballspillere har blitt dømt til fengsel i hvitvasking-saker.

Hele saken ble henlagt da den var opp i en mindre domstol, men ble gjenåpnet forrige måned etter en anke fra påtalemyndigheten i Valencia, hvor den aktuelle kampen ble spilt.

Det er ikke kjent når saken eventuelt vil komme opp for retten.