Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flere støtter Oslo i fotball-opprøret: - Det nye forslaget kan endre alt

Frykter at toppfotball danker ut breddefotballen.

(Dagbladet): Oslo Fotballkrets og styreleder Kenneth Eriksen varslet i går fullt opprør dersom Norsk Toppfotball (NTF) vinner fram og eliten i norsk fotball tilriver seg større makt - og dermed inntekter - på bekostning av resten av Fotball-Norge i forbindelse med den kommende hovedavtalen med Norges Fotballforbund (NFF).

Norges største fotballkrets står derimot ikke alene.

Nå kaster også Hordaland seg på ballen.

- Vi føler at toppfotballen ønsker å tilrive seg for mye og ikke ser helheten i norsk fotball. Jeg var ikke helt «happy» med innstillingen til det nye styret, sier Tore-Christian Gjelsvik, leder NFF Hordaland, til Dagbladet.

Fotballederen er bekymret.

- Hvilken utvikling går vi mot? Ønsker toppfotballen å samarbeide? Akkurat nå er makta hos kretsen og klubbene. Det nye forslaget kan endre alt - fra breddefotballen til toppklubbene, og det er en utvikling jeg ikke liker. Vi vil unngå at toppfotballen får for mye makt, men vi er avhengig av samarbeid. Derfor må vi snakke sammen, sier Gjelsvik.

- Hva er du mest bekymret for?

- Økonomien. Medieavtalen. At økonomien og pengene går til toppfotballen. Det er bekymringsverdig, sier Gjelsvik.

Akershus: - Samlet flokk Lederen i Akershus Fotballkrets, Gro Langdalen, håper på en avtale som gagner alle.

- Jeg er opptatt av at vi er en samlet flokk og gjør norsk fotball bedre sammen. Vi må gjøre det beste for at topp- og breddefotballen er sammen, sier Langdalen til Dagbladet.

Fotballpresident Yngve Hallén forsøkte i Dagbladet onsdag å berolige dem som frykter maktbalansen kan være i fare, men beroliget er man ikke.

- Åpenhet blir viktig framover. Norsk fotball må være en samlet enhet. Vi må snakke med toppfotballen, og de må snakke med oss. Alle må få mest ut at de rettighetene de har. Det er nok flere som støtter opp om det Oslo Fotballkrets uttalte nylig. Hordaland og Oslo er blant de store kretsene, og jeg er sikker på at flere er støtter opp rundt dette., sier Gjelsvik fra Hordaland Fotballkrets.

I en uttalelse truer styreleder i Oslo Fotballkrets Kenneth Eriksen med fullt opprør dersom Norsk Toppfotball (NTF) vinner fram og får begge hender på roret.

- Kun NFF er en legitim representant for hele fotballbevegelsen. NTF representerer bare «overklassen» i fotballfamilien. På vegne av Oslo Fotballkrets er det min oppgave å arbeide for barn og unge i fotballfamilien. Derfor er det min plikt å motarbeide NTF når de tenker på egen vinning framfor helheten, skriver Oslo Fotballkrets, og fortsetter:

- Vi er forberedt på å mobilisere også mot framtidige forbundsstyrer som lar seg presse av NTF med tomme trusler om rettssaker og at de vil bryte ut av storfamilien. I praksis betyr det i siste instans at vi vil mobilisere delegater i stort omfang for å kaste vårt eget forbundsstyre dersom man lar dette slippe gjennom.

Fotball Media i spill Dagbladet skrev nylig at i det siste kvartalet har to representanter for Norges Fotballforbund (NFF) og to representanter for Norsk Toppfotball (NTF) møttes ukentlig.

DAGBLADET I DAG: Truer med opprør i Fotball-Norge.
DAGBLADET I DAG: Truer med opprør i Fotball-Norge. Vis mer

Målet: Å bli enige om en forlengelse og revisjon av den såkalte hovedavtalen som fordeler inntekter fra medierettigheter og ligasponsorer mellom partene.

Enige er man ennå ikke.

Og etter det Dagbladet forstår, er det nå bekymring innad i NFF for at NTF i den nye avtalen er i ferd med å sikre seg selve skattekista: en overførsel av de kommersielle rettighetene til de to øverste ligaene (nåværende Tippeliga og OBOS-liga) til toppklubbene selv. Med andre ord ta kontrollen over salg og forvaltning av navn, sponsorater, tv-rettigheter og så videre.

Bakgrunnen er kompromisset som ble inngått i 2008, da selskapet Fotball Media ble opprettet som fredsverktøy i dragkampen om hvem som faktisk eier disse rettighetene. Toppklubbene mener det er dem, forbundet mener de tilhører hele Fotball-Norge.

NFF og NTF eier 50 prosent hver i Fotball Media, som siden den gang har solgt og forvaltet de kommersielle rettighetene.

Nå er det, etter det Dagbladet kjenner til, en reell mulighet for at Fotball Media nedlegges, og at krangelen om eierskapet er kommet til overflaten igjen - med endring av maktbalansen som potensielt utfall.

DAGBLADET ONSDAG: : Kampen om toppfotballen.
DAGBLADET ONSDAG: : Kampen om toppfotballen. Vis mer