Flere tusen OL-prøver testes på nytt

Nye metoder avslører juksemakerne.

(Dagbladet.no) Det ble færre dopingavsløringer i OL enn det flere eksperter fryktet. Nå har den internasjonale olympiske komité (IOC) besluttet å teste opp mot 5000 dopingprøver på nytt.

Årsaken til nytestingen er at prestasjonsfremmende stoffer ble funnet da Tour de France testet sine prøver på nytt med nye metoder.

Beijing-prøvene - fra alle idretter - blir nå sendt til verdens antidopingbyrå (WADA) i Lausanne.

- Dette viser tydelig at det er nulltoleranse når det gjelder doping og at vi bruker alle virkemidler som finnes for å ta juksemakerne, sier IOC-talskvinne Emmanuelle Moreau ifølge Associated Press.

Sparer prøvene i åtte år

I løpet av OL-perioden ble det tatt over 5000 dopingprøver, og nesten 1000 av disse var blodprøver. IOCs medisinske direktør Patrick Schamasch sier at de ennå ikke har bestemt seg for hvor mange av dem som skal testes på nytt.

- Denne beslutningen vil bli tatt på bakgrunn av kunnskap vi har tilegnet oss, informasjon vi mottar og mange andre parametere, sier han.

Det er foreløpig uklart når resultatene vil foreligge.

NYE UNDERSØKELSER: I dette laboratoriet i Lausanne skal OL-prøvene gjennomgås på nytt. Illustrasjonsfoto: REUTERS
NYE UNDERSØKELSER: I dette laboratoriet i Lausanne skal OL-prøvene gjennomgås på nytt. Illustrasjonsfoto: REUTERS Vis mer

- Når vi har bestemt hvor mange prøver vi skal analysere og hvem vi vil teste, da vil det gå raskt. Vi lar oss ikke stresse, og vi gjør dette når vi er klare for det, sier Schamasch.

IOC sparer på alle dopingprøver i åtte år, noe som gjør at de kan sjekke dem om igjen når nye metoder blir utviklet. Alle utøvere som blir tatt som følge av nye tester i etterkant av lekene, vil bli straffet og resultatene deres vil bli slettet.

- Bør skjelve i buksene

Det er spesielt CERA (Continuous Erythropoietin Receptor Activator) prøvene fra OL nå skal testes opp mot. CERA er en ny generasjon av EPO, og nye testmetoder gjør det lettere å spore det forbudte stoffet.

Det franske antidopingbyrået fattet mistanke i sommer, men klarte ikke påvise CERA i urinprøvene de tok av noen av rytterne. Seinere tester avslørte imidlertid tyske Stefan Schumacher og italieneren Leonardo Piepoli. I løpet av rittdagene i sommer ble Dmitri Fofonov, Manuel Beltran, Riccardo Ricco og Moises Duenas tatt av dopingjegerne.

- Nå skal vi teste utøvere i flere idretter, ikke bare sykling. Prøvene vil bli sjekket mot mange stoffer, ikke bare CERA, sier Moreau.

Patrick Schamasch sier de har fått indikasjoner på at de også kan finne andre stoffer når de nå går gjennom testene på nytt.

- Alle juksemakerne som ikke ble tatt bør skjelve i buksene nå, sier Michael Vesper i den tyske OL-unionen.

Flere tusen OL-prøver testes på nytt

PS! IOC diskvalifiserte seks dopingtatte utøvere under OL: Ljudmila Blonska (Ukraina), Igor Razoronov (Ukraina), Fani Halkia (Hellas), Kim Jong Su (Nord-Korea), Isabel Moreno (Spania) og Thi Ngan Thuong Do (Vietnam). Tre andre utøvere er fortsatt under etterforskning og flere titalls utøvere ble tatt før lekene startet.

POSITIV: Den medisinske direktøren i IOC, Patrick Schamasch, tror de nye analysene kan avsløre flere juksemakere.
TATT I ETTERKANT: Nylig ble også Stefan Schumacher avslør som doper, da prøvene hans fra Tour de France ble gjennomgått med nye metoder.
JUKSET: Greske Fani Halkia jubler her over seieren på 400 meter hekk - men hun ble etterpå avslørt som juksemaker.