Line Andersen mot NRK

Flere vitner strøket

Klubbleder Susann Michaelsen bekrefter at hun ikke stiller i vitneboksen.

OSLO TINGRETT: Saken mellom Line Andersen og NRK fortsetter i Oslo Tingrett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag inntar flere av Line Andersens kolleger vitneboksen i rettssaken mellom TV-profilen og NRK. Kollegene har i forkant av behandlingen i retten vært tilbakeholdne med å uttale seg om den betente konflikten, men flere har gitt uttrykk overfor Dagbladet at de synes saken er svært belastende.

BETENT KONFLIKT: Line Andersen på vei inn til tingretten torsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BETENT KONFLIKT: Line Andersen på vei inn til tingretten torsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tre uteblir

Blant dem som etter planen skulle vitne torsdag, var Susann Michaelsen. Hun er både Andersens kollega og klubbleder i sportsavdelingen, for Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ).

Torsdag morgen avkrefter imidlertid Michaelsen at hun kommer til å forklare seg. Også flere andre som skulle møte i retten er usikre, etter at tidsskjemaet har sprukket de første dagene på grunn av lange forklaringer. Dermed vil flere av vitnene bli strøket, får Dagbladet opplyst.

Opplysningene bekreftes av partene idet retten settes klokka 09.

- Vi hadde en dialog i går, forklarer NRKs advokat Anders Stenbrenden overfor dommer Helen Andenæs Sekulic.

Tre vitner er strøket. I tillegg til Michaelsen uteblir en journalist fra NRK-sporten som skulle «forklare seg om Andersens opptreden mot ham, og hvilke konsekvenser dette har hatt for arbeidsmiljøet». Den tredje som ikke kommer, er en producer som har jobbet med 47-åringen i en årrekke.

STILLER IKKE LIKEVEL: Sportsanker og klubbleder Susann Michaelsen skal likevel ikke vitne under rettssaken. Foto: Morten Eik / Se og Hør
STILLER IKKE LIKEVEL: Sportsanker og klubbleder Susann Michaelsen skal likevel ikke vitne under rettssaken. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

- Ikke noe gøy

- Dette er ikke noe gøy. Jeg skal møte opp og fortelle min versjon av hvordan jeg oppfatter ting, på best mulig måte, sa Susann Michaelsen til Dagbladet i forkant av rettssaken.

- Jeg synes hele greia er veldig trist. At det har gått så langt, er uheldig både for Line og NRK, sa hun videre.

Onsdag vitnet både Andersen selv og hennes tidligere sjef, Egil Sundvor. Der kom det fram detaljer både om NRK-profilens helseproblemer og hvordan konflikten har vært for hennes ledere og nærmeste medarbeidere.

Konflikten i NRKs sjakkredaksjon kulminerte til slutt i et katastrofalt møte 30. oktober 2019, som endte med at Andersen ble fjernet fra skjermen. Sundvor var ikke selv på møtet, men fikk en urovekkende melding fra møtet etter at Andersen hadde skjelt ut kollegene som «jævla idioter».

- Jeg fikk melding om at «du må komme ned, redaksjonen er knekt, det er krise», sa Sundvor i retten onsdag.

Omskoleres

Det har kommet fram at en vaktsjef, som skal vitne i dag, begynte å gråte under møtet. Han krevde etterpå at han i framtida måtte skjermes fra å jobbe med Andersen.

Sportsredaktør Sundvor besluttet der og da å ta henne av det pågående VM-et i fischersjakk, og den planlagte julesjakken. Han understreket i retten at Andersen er en svært dyktig journalist og programleder, men at han var nødt til å ivareta arbeidsmiljøet.

Etter flere runder med 47-åringen ble det derfor bestemt at hun skulle omskoleres til å bli nettjournalist for kulturavdelingen - hvilket hun synes innebærer en «degradering og ydmykelse».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer