UENIGE: En undersøkelse gjort av Ipsos viser at flertallet av amerikanerne er uenige med Trump etter utsagnet om at NFL-spillere som kneler når nasjonalsangen spilles bør få sparken. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
UENIGE: En undersøkelse gjort av Ipsos viser at flertallet av amerikanerne er uenige med Trump etter utsagnet om at NFL-spillere som kneler når nasjonalsangen spilles bør få sparken. Foto: AFP PHOTO / Brendan SmialowskiVis mer

Donald Trump og NFL

Flertallet av amerikanerne er uenige med Trump i NFL-debatten

Ikke overraskende er flertallet av republikanerne enige. Men samlet viser undersøkelsen at over halvparten av befolkningen er uenig med Trump.

(Dagbladet): Da Colin Kaepernick for over ett år siden valgte å bli sittende mens nasjonalsangen ble spilt før NFL-kamper - og senere satte seg ned på kne - handlet protesten i utgangspunktet om politivold og rasisme i USA.

Men da Donald Trump nylig kastet seg inn i debatten, handlet det plutselig også om ytringsfrihet. Tusenvis av NFL-spillere, -trenere og -ledere samlet seg derfor i en lydløs protest søndag.

President Donald Trump sa nemlig at han mente at alle spillerne som satte seg ned på kne under nasjonalsagen, burde blir sparket fra lagene sine. Det falt ikke i god jord.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer

Uenige med Trump

Nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort at flertallet av amerikanerne er uenige med Trump.

Det franske selskapet har gjort meningsmålinger hos republikanerne og demokratene, og ikke overraskende er det et snaut flertall (55 %) av førstnevnte som er enige med Trump. 29 % er uenige.

Hos demokratene er derimot synspunktet veldig klart: De er ikke enige med Trump i saken. 82 % sier i undersøkelsen at de er uenige i at de som kneler under nasjonalsangen bør sparkes.

Samlet viser det at 57 % av amerikanerne er uenige med Trump. 29 % er enig.

Arbeidsløs

Hovedpersonen, mannen som startet hele bevegelsen, er imidlertid arbeidsløs for øyeblikket.

Colin Kaepernick ble fristilt fra kontrakten med San Francisco 49'ers i vår, noe mange mistenker er på grunn av de lydløse protestene gjennom sesongen. Det hevdes også å være grunnen til at han ikke har funnet seg noen ny klubb.

- Jeg vil ikke reise meg for å vise stolthet over flagget til et land som undertrykker folk på grunn av hudfarge, sa Kaepernick.

Så - mens konflikten har nådd en ny topp, er mannen det hele startet med helt fraværende. På Twitter har han derimot vært aktiv, og har retvitret en hel haug med støtteerklæringer og aktuelle nyhetssaker om temaet.