Flertallet er utlendinger!

MACCLESFIELD (Dagbladet): For første gang i historien var det flere utlendinger enn engelskmenn på banen da den engelske eliteserien ble sparket i gang sist helg. Chelsea er ikke uventet «verst».

Ja, du leste riktig! Av totalt 220 spillere i startoppstillingene hadde bare 103 spillere engelsk pass.

Færrest engelskmenn hadde ikke overraskende Chelsea. Manager Claudio Ranieri har talentfulle spillere som Carlton Cole og Joe Keenan i troppen, men i John Terrys skadefravær var Frank Lampard eneste engelskmann som klarte å spille seg inn i førsteelleveren.

De mange utlendingene har etter hvert blitt et varemerke på Stamford Bridge. Mot Southampton for to sesonger siden stilte man, som første engelske klubb, uten en eneste engelskmann på banen.

Også tittelfavorittene Arsenal, Liverpool og Manchester United hadde et flertall utenlandske spillere i startoppstillingen i helga.

På benken

Arsenal og United stilte med seks utlendinger hver, mens Liverpool bare lot tre (!) engelskmenn slippe utpå fra start. Et stort paradoks med tanke på alle talentene som er fostret fram i disse klubbene de siste åra.

Med til historien hører det at Manchester United startet kampen uten både Ole Gunnar Solskjær og Fabien Barthez - begge er forventet å tilhøre Uniteds førsteellever denne sesongen.

Færrest utlendinger i sesongåpninga hadde London-klubbene West Ham og Charlton. Begge stilte med åtte engelskmenn og «bare» tre utlendinger i startoppstillingen.

Fire nordmenn

De oppsiktsvekkende tallene har blåst nytt liv i debatten om at alle utlendingene hemmer utviklingen av engelske fotballtalenter. Landslagssjef Sven-Göran Eriksson er blant dem som har uttrykt bekymring, og sesongåpningen har neppe gitt svensken ro i sjela - med god grunn.

For mens 117 utlendinger startet årets sesong, var tilsvarende tall bare 11 da Premier League så dagens lys seinsommeren 1992.

Den gang var Oldhams Gunnar Halle enslig norsk svale, mens både Eirik Bakke, Claus Lundekvam, Steffen Iversen og John Arne Riise fikk tillit fra start i årets sesong.

FREMMEDLEGIONÆRENE: Arsenal stilte med hele seks utlendinger i startoppstillingen mot Birmingham i helga. Her gratulerer fra v. Dennis Bergkamp (Nederland), Patrick Vieira (Frankrike) og Thierry Henry (Frankrike) målscorer Sylvain Wiltord (Frankrike).