Flest OL-håp blant jentene

Sydney-OL blir historisk for Idretts-Norge. For første gang vil OL-troppen bestå av flere jenter enn gutter. - Det er også flest OL-håp blant jentene, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Realistisk sett mener han Norge har medaljesjanse i 11 OL-øvelser. I seks av disse er jenter de store håpene. Tre av de fem største medaljehåpene er også på jentesida: Trine Hattestad i spyd, håndballjentene og fotballjentene.

- OL-troppen vil bestå av rundt 90 deltakere, hvorav mer enn halvparten er jenter. De er dyrket fram i særforbundene, og dessuten blitt satset bevisst på gjennom Olympiatoppens kvinneprosjekt som ble iverksatt i 1995, sier Bjørge Stensbøl.

Fem medaljer

På bakgrunn av VM-ene i fjor, mener toppidrettssjefen det er realistisk for Norge å ta fire til fem OL-medaljer i Sydney.

- I 1999 tok vi fire VM-medaljer (Trine Hattestad, håndballjentene, dobbeltsculleren og Knut Holmann). I tillegg har fotballjentene vist over tid at de er medaljekandidater. I OL skjer det nesten aldri at en utøver kommer fra intet, og vinner. De som tar OL-medaljer, har hevdet seg i verdenstoppen over tid, sier Bjørge Stensbøl.

Tre kategorier

De cirka 90 OL-deltakerne er rangert i tre kategorier:

  • Medaljehåpene.
  • Outsiderne som har vært innom pallen i v-cupkonkurranser.
  • Utøvere som kan stelle i stand overraskelser.

- De største medaljehåpene er Trine Hattestad i spyd, håndballjentene, fotballjentene, dobbeltsculleren med Fredrik Bekken/Olaf Tufte og Knut Holmann i padling. Ifølge Stensbøls rangering er sistnevnte medaljekandidat både på 500 og 1000 meter.

Outsider på sykkel

- Nivå to (outsiderne) er å finne i seiling (49-en med Vegard Arnhoff/Christoffer Sundby og Peer Moberg i laser), skyting (Leif Steinar Rolland og Harald Jensen), gang (Kjersti Tysse-Plätzer), bryting (Fritz Aanes), sykkel (landeveislaget til jentene) og Taekwondo (Trude Gundersen), sier Bjørge Stensbøl.

Både i Barcelona-OL 1992 og i Atlanta-OL fire år seinere tok Norge sju medaljer.

- I Sydney-OL ligger det an til færre. Der må vi støtte oss til jentene, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

GULLHÅP: Marianne Pettersen og forballjentene.
GULLHÅP: TRINE HATTESTAD
GULLHÅP: Kjersti Grini og håndballjentene.