Flest utlendinger i Lyn - færrest i Vålerenga

113 utlendinger i Tippeligaen.

Innvandrertettheten er størst på Oslos østkant. I fotballen er det annerledes. Vestkantlaget Lyn er ett av tre lag med flest utlendinger i eliteserien.

Totalt er det 113 utlendinger i eliteserien. Lyn Oslo, Fredrikstad og Viking er de lagene med flest spillere som mangler norsk pass (12 spillere hver).

- Nivået vårt er blitt bedre enn om vi skulle spilt uten utledninger, sier Lyn-trener Henning Berg til NTB.

Færrest utlendinger har Strømsgodset og østkantlaget Vålerenga med 13 og 14 prosent (tre spillere hver).

- Svaret er todelt. Vi har vært flinkest i klassen til å satse på egne, unge spillere. Og vi har sett etter spillere med norsk mentalitet. Det er i Norge de skal prestere og norsk liga er spesiell med mye fokus på samhandling, kontringer, dødballer og duellspill, sier VIF-trener Petter Myhre.

Høye mål

Den importen det stilles kanskje størst forventninger til, er Starts midtbanestrateg Anthony Annan. Ghaneseren har store ambisjoner før debutsesongen i Norge.

- Jeg skal hjelpe Start til topp-tre-plassering i serien og cuptittel, sier Annan til NTB.

ÉN AV MANGE: Edu er en av mange utlendinger i stallen til Henning Berg. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
ÉN AV MANGE: Edu er en av mange utlendinger i stallen til Henning Berg. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer

- Han har potensial til å bli en profil i eliteserien, sier Start-trener Stig Inge Bjørnebye. Annan er bare en av sju utlendinger (andel 26 prosent) i sørlandsklubben.

Viking er klubben med høyest andel av utlendinger. 12 av 25 spillere (48 prosent) er importert. Men Fredrikstad (46), Lillestrøm (45) og Lyn (44) følger tett bak. Aalesund (43) og Rosenborg (43) har også høy andel utlendinger i spillerstallen.

- Det tar tid for utenlandske spillere å tilpasse seg. VIF har alltid dårlig tid og har ikke tid til å hente inn for mange utlendinger, sier Myhre til NTB.

Nordisk

- Vi har mange utlendinger, men det er flest svensker, dansker og islendinger det er snakk om. Det er forskjell på kultur, integrering og forståelse hva gjelder nordiske spillere kontra de fra andre kontinenter, men vi i Lyn har vært flinke til å inkludere alle. Vi viser hvordan norsk fotball fungerer, samtidig har vi lært å se fotballen på en litt annerledes måte enn man ofte gjør i Norge, sier Berg.

- For oss har dette vært en kjempepositiv greie. De unge lærer av spillere som Edu, Bala og Mikel (nå Chelsea). De drar opp nivået på trening og har andre ferdigheter, blant annet med ball, fortsetter Berg.

Språk

Et av problemene som oppstår med mange nasjonaliteter på treningsfeltet er språk.

- Språk har absolutt noe å si. Du må ha et apparat til å ta imot utenlandske spillere. Det har vært den største bøygen hos norske klubber. Enkelte satser på at «ja, han klarer seg selv», og det har jeg ikke troen på, sier Myhre.

- Språket er en utfordring. Alle forstår engelsk, men det er bare nigerianerne og argentineren (før Almeyda og Flores kommer) som ikke forstår norsk. Jeg snakker engelsk når hele gruppen er samlet, men norsk når det er mindre grupper, sier Berg.

Samhandling

Han forteller at dansker kan være like vanskelig å forstå.

- Da jeg spilte i Manchester United måtte Peter Schmeichel og jeg snakke engelsk for å forstå hverandre, ler den tidligere landslagskapteinen.

Nyopprykkede Strømsgodset satser også norsk. Dag-Eilev Fagermo kjører strikt 4-3-3.

- Vi har en klar måte å spille fotball på, der samhandlingen er det viktigste. Da er det lettere med spillere som er vant til det, enn spillere som er vant til å bruke mer individuelle ferdigheter. Fotballen er kortsiktig, dessverre. Da må man hente spillere som tar samhandling raskt, sier Fagermo.

(NTB)