Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flo om handikap:
- Må trosse smertene

Her får Tore André Flo (44) et gjensyn med Brasil-stjerna Ronaldo (41). Tjue år etter mirakelet i fotball-VM braker det løs igjen i dag. Med noen skavanker.

OMKAMP: Ronaldo (til venstre) og Tore André Flo var sentrale på hvert sitt lag da Norge slo Brasil 2-1 i 1998. Lørdag spilles omkampen på Ullevaal stadion. Her fra en pressekonferanse i Oslo i går. FOTO: LARS EIVIND BONES
OMKAMP: Ronaldo (til venstre) og Tore André Flo var sentrale på hvert sitt lag da Norge slo Brasil 2-1 i 1998. Lørdag spilles omkampen på Ullevaal stadion. Her fra en pressekonferanse i Oslo i går. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
  • Norge 98 - Brasil 98, klokka 17.15

HOTEL CONTINENTAL (Dagbladet): Lørdag 23. juni er det nøyaktig 20 år siden Norge slo Brasil 2-1 i Frankrike-VM. Klokka 17.15 i dag arrangerer Aftenposten en omkamp mellom spillerne fra den gang.

Flo var sentral da han først utliknet til 1-1 i Marseille. Så skaffet han Norge straffespark to minutter før slutt. Kjetil Rekdal scoret. Det kanskje største øyeblikket i norsk idrettshistorie var et faktum. Laget var klart for åttendedelsfinalen mot Italia.

Flo har litt mer redusert helse i dag, erkjenner han. For rundt 20 måneder siden måtte han bytte ut begge hoftene. Livet var et smertehelvete.

- Hoftene var helt utslitt. Det var ingen brusk igjen mellom beina. Eneste løsning var å bytte dem med metall, forteller han.

GLEDER SEG: Flere av spillerne deltok på en pressekonferanse i går. Fra venstre: Emerson, Ronaldo, Tore André Flo og Egil Drillo Olsen. I bakgrunnen: En tolk. FOTO: LARS EIVIND BONES
GLEDER SEG: Flere av spillerne deltok på en pressekonferanse i går. Fra venstre: Emerson, Ronaldo, Tore André Flo og Egil Drillo Olsen. I bakgrunnen: En tolk. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Hvordan er kampformen?

- Det er jeg spent på selv også. Hoftene er fine i det daglige. Men når jeg tar skikkelig i, merker jeg det. De minuttene jeg er utpå der i dag skal jeg trosse smertene. Jeg vil gjøre alt for å ha det moro.

Pressekonferanse

Sammen med Egil «Drillo» Olsen og Frode Grodås stilte Flo opp på en pressekonferanse i går. Trioen måtte vente 20 minutter på Hotel Continental i Oslo sentrum. Så kom også Ronaldo, Emerson og Cesar Sampaio.

- Typisk at vi må vente på brasilianere, sa Drillo - og ga uttrykk for at han har opplevd dette før. Mellom 18 000 og 20 000 tilskuere er ventet på Ullevaal stadion.

Ser vi på karrierene til spillerne på de to lagene, er Ronaldo utvilsomt den største stjerna. Det fulle navnet er Ronaldo Luís Nazário de Lima. Han spilte for Real Madrid, Barcelona, Inter og Milan. For Brasil fikk han 98 landskamper, og han scoret 62 mål.

Men heller ikke Ronaldo har hatt det enkelt etter karrieren. Han har vært åpen om stoffskiftesykdommen hypotyreose, noe som gjør at han legger lett på seg. Han snakket også om sykdommen på pressekonferansen i går.

Trøbbel

- Det ble spøkt mye med vekta mi på slutten av karrieren. Jeg fikk diagnosen da jeg var i AC Milan (2007-2008). Jeg begynte å merke at jeg fikk problemer med forbrenningen, forteller han.

NORSK JUBEL: Tore André Flo (til høyre) scoret det første målet da Norge slo Brasil 2-1.Han sørget også for straffesparket som Kjetil Rekdal satte inn. Foto: NTB scanpix
NORSK JUBEL: Tore André Flo (til høyre) scoret det første målet da Norge slo Brasil 2-1.Han sørget også for straffesparket som Kjetil Rekdal satte inn. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg klarte ikke å kontrollere vekta. Det var vanskelig å opprettholde den fysiske formen. Det er derfor jeg har noen ekstra kilo. Jeg må få behandling resten av livet. Jeg synes det er viktig å rette oppmerksomhet rundt problemstillingen. I dag bor jeg i Madrid. Der har 60 prosent hypotyreose, men ikke alle får behandlingen de trenger.

Ronaldo har en rolle som ambassadør i Real Madrid. De neste ukene skal han jobbe som TV-ekspert under fotball-VM i Russland. Brasil er i gruppe med Sveits, Costa Rica og Serbia.

Men først skal 98-utgaven av landslaget prøve å bryte en forbannelse. Norge og Brasil har møttes fire ganger. Norge har - utrolig nok - aldri tapt.

Flere roller

- Tida går veldig fort. Dette er et kjempeflott initiativ, sier Flo om kampen.

Etter en stor karriere i blant annet Chelsea og Rangers, har han nå flere funksjoner i Chelsea. Han er ambassadør, akademitrener og jobber i den såkalte låneavdelingen. Her sørger han for å følge opp spillere som er utlånt til andre klubber.

- Jeg er mentor for dem. Jeg snakker med managerne for lagene de spiller for, og sikrer at de får en utvikling.

- Chelsea hadde en sesong under forventningene. Hva vet du om framtida til manager Antonio Conte?

- Det er helt umulig å svare på. Jeg hører nye rykter annenhver time. Jeg mingler med A-laget hver dag. Men jeg har ikke noen oppgaver inn mot laget. Vi spiser lunsj og sier «hei og hå».

Flo fortsetter:

- Jeg liker meg veldig godt i jobben. Hver dag er kjempespennende.

Drillo mener tilskuerne ikke bør forvente for mye av dagens kamp.

FOLKEFEST: Norge sto på hodet etter seieren over Brasil 23. juni 1998. Her fra Oslos paradegate, Karl Johan. Foto: NTB scanpix
FOLKEFEST: Norge sto på hodet etter seieren over Brasil 23. juni 1998. Her fra Oslos paradegate, Karl Johan. Foto: NTB scanpix Vis mer

For Norge blir det gjensyn med blant andre Kjetil Rekdal, Erik Mykland, Henning Berg og Ståle Solbakken.

Brasil kommer - foruten Ronaldo - med stjernene Rivaldo og Roberto Carlos.

Utrolig

- Det er utrolig at vi får en ny sjanse mot Norge, påpeker Ronaldo.

- Arrangøren har klart å samle store spillere. Og nå er noen større enn noen gang, sier han og fleiper med sine egne kilo.

Norges trener, Drillo, er på hugget:

- Vi skal bruke de samme virkemidlene som den gang. Vi skal banke ballen så langt og høyt som mulig og løpe etter den. Roar Strand og Øyvind Leonhardsen er klare til å løpe!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media