Flo ut- Carew inn

LANAKEN (Dagbladet): Tore André Flo henger med hodet og er tydelig ute av slag. John Carew sprudler og scorer mål i massevis på trening. Mot Jugoslavia bør Flo få hvile, Carew få spille.

Tore André Flo har vært Norges beste spiss de fire siste årene. Men han er ikke lenger et like selvskrevent førstevalg. Ikke fordi Flo er blitt en dårligere fotballspiller, men fordi konkurrentene er blitt bedre.

Tre av dem er med i EM-troppen:

  • Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen og John Carew.

Derfor skal det heller ikke den store formsvikten til før også Flo blir et offer i den fortettede konkurransen på landslaget.

Mot Spania var han på samme nivå som i de siste treningskampene:

  • Solid og helhjerta i jobbinga, men uten mykheten og rytmen i kroppen som gjør ham til en dribler - og uten overblikket og selvtilliten som gjør ham til en målscorer.

I dagens spisskonkurranse er ikke det nok.

Merker det

Det var også enkelt å registrere Flos problemer under gårsdagens trening. Han var den eneste fra startelleveren mot Spania som gjennomførte en tilnærmet normal treningsøkt. Men verken fintene eller avslutningene holder i øyeblikket forventet kvalitet.

Og han merker det selv. Vi ser det på kroppsspråket hans.

Frustrerende

Rollen som alenespiss er kanskje den viktigste på Norge. Men Flo er ikke lenger alene om å mestre den. Kanskje er det nettopp det signalet han trenger fra landslagssjefen. Han kan med fordel fratas litt av ansvaret han har vært alene om å ha de fire siste årene, ikke minst i et frustrerende VM-sluttspill for to år siden.

561 minutter

Plassert i en utfordrerrolle kreves det større fandenivoldskhet og mindre komplisert tenking. Jeg tror rett og slett Flo tenker for mye på at han ikke er i toppform, og ikke har vært det på lenge. 561 landslagsminutter uten scoring er lenge - selv om tallet er av mindre betydning så lenge Norge vinner fotballkamper.

Best sentralt

Carew er den naturlige erstatteren i startelleveren. Men det kan diskuteres om Carew bør gå rett inn i spissrollen, eller om han skal inn på flanken. Jeg mener det første - til tross for at han sleit med å bevege seg riktig da han kom inn som spiss mot Spania.

Alternativet er Ole Gunnar Solskjær. Han kom til de to sjansene Norge skapte mot Spania - hvis vi ser bort fra dødballen som endte med scoring. Ingen tvil om at Solskjær trives best sentralt og høyt oppe på banen.

På den annen side:

  • Solskjær løp halvannen mil på flanken mot Spania, han løste den defensive oppgaven ypperlig - bedre enn Carew er i stand til - og han viser ingen tretthetstegn. Og som nevnt, han kom til to meget store sjanser. Derfor bør han også fortsette som flanke.

Pålegg

Flo er ikke den eneste som trenger hvile. Faktum er at Norge i øyeblikket preges av meget stor slitasje.

  • Henning Berg er uaktuell for de to kommende kampene.
  • I går var i tillegg Erik Mykland, André Bergdølmo og Steffen Iversen igjen på hotellet for å drive alternativ restitusjonstrening.
  • Og med delvis unntak av Flo, var det ingen av de øvrige som startet mot Spania som i går trente for fullt.

Fortsatt bærer alt preg av restitusjon.

Av startelleveren mot Spania var det med andre ord ingen som i går var i stand til å gjennomføre en normal treningsøkt.

Én av dem er uaktuell for de to kommende kampene, og ytterligere tre fikk pålegg om å drive med andre aktiviteter enn dem som foregår med ball på gress.

Utsatt

Forhåpentligvis ikke dramatisk, men alvorlig nok til at fokuseringen inn mot Jugoslavia-kampen ble utsatt med ett døgn - til i dag.

Det forteller oss følgende:

  • Åpningskampen tappet Norge for mer krefter enn vi trodde - til tross for bevisstheten om at spillestilen er fysisk meget krevende.
  • Og det er et behov for å gjøre flere skifter i startelleveren enn det i utgangspunktet var grunn til å tro. Ikke nødvendigvis fordi man vil, men fordi man må.