Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flonaldo

TIRANA (Dagbladet): I går møtte Armando (16) sitt norske fotballidol Tor André Flo. For to år siden falt Albania sammen i kaos, og Armando løp rundt i Tiranas gater med automatvåpen og patronbelte og skjøt rundt seg slik 14-åringer flest gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Armando vokste opp i det som før bombingen av Jugoslavia var Europas mest ødelagte land. Albania raste sammen i et kaos og en vold som forskrekket verden. Nå er landet et NATO-protektorat, og har tatt imot nærmere en million flyktninger fra Kosovo. Kaos har fulgt kaos i Albania de siste ti åra. Gjennomsnittslønna er 400 kroner måneden.

Familieforsørger

Mye har forandret seg i Armandos liv de siste åra. Han kan takke fotballen for det meste av det. Nå er Armando på proffkontrakt i den norskeide juniorklubben Ilirviking, eid av forretningsmannen Kjell Høybråten, og familieforsørger. Han er lagets yngste spiller. Men slepen teknikk, og godt overblikk gjør at han er en av stjernene. For tross kaoset og skytingen for to år siden så trente Armando jevnlig.

- Ilirviking var den eneste klubben som trente. Vi prøvde å oppføre oss normalt under krisen, treningen var god hjelp, sier Armando.

Armando har aldri møtt en stjerne av Flonaldos kaliber. Gianluca Vialli er Armandos store helt, men Armando mener Flo er blant Europas fem beste spisser, og gleder seg til å se landskampen i dag. Som oppvarming møtte han Flo i en vakker hage i Tiranas beste hotell, langt fra elendigheten som ellers herjer Albania.

Moral

- Armando opplevde at landet hans kollapset og at de fleste menn skjøt vilt rundt seg. Likevel trente han nesten normalt. Hadde du hatt moral til å gjøre det?

- Det vet jeg ikke. Jeg har aldri vært i en slik situasjon. Det er så rolig i Norge. Men det er godt å høre at noen klarer å leve normalt selv om verden rundt dem raser sammen, sier Flo.

Tusen kroner måneden

Armandos kontrakt, som er verdt litt under tusen kroner i måneden, gjør at familien ikke lenger er fattig. Faren er pensjonert etter et hjerteattakk, moren er busskonduktør og storesøsteren har strøjobber som sekretær. Det er Armandos fotballinntekter som fyller familiekassa.

De siste tre åra har titusener av albanere tatt seg ulovlig over Adriaterhavet til Italia, som er drømmelandet for albanere flest.

<B>PROFFMØTE:</B> Armando og Flondaldo kommer fra hver sin fotballverden, men begge er de stjerner på sine lag.