HJELPER BARN I SLUMMEN: Tore André Flo inspirerer og hjelper barn i slummen i India til å få en bedre hverdag og drømmer å strekke seg etter. Foto: Getty Images
HJELPER BARN I SLUMMEN: Tore André Flo inspirerer og hjelper barn i slummen i India til å få en bedre hverdag og drømmer å strekke seg etter. Foto: Getty ImagesVis mer

Tore André Flo i slummen i India

Flos emosjonelle reise i Dharavi-slummen: - Hvem er denne høye fyren?

Luksuslivet i Europa er en fjern og ukjent verden som barna i Dharavi-slummen bare har hørt vage rykter om. Så møtte de Tore André Flo. Det ble emosjonelt.

(Dagbladet): I et av verdens største og mest konsentrerte slumområder, i Dharavi-slummen i Mumbai i India, lever det nesten én millioner mennesker i sult og nød, fordelt på bare 2,3 kvadratkilometer.

Den norske fotballegenden Tore André Flo (44), som fredag fortalte Dagbladet om sin nye jobb, fikk en spesiell og emosjonell opplevelse da han vandret i dette strøket for å hjelpe og glede små gutter og jenter.

De færreste visste hvem den tidligere norske landslags- og Chelsea-spissen var og hvordan livet i Premier League er, rett og slett fordi de mangler tilgang på teknologiske virkemidler som gjør at de kan følge med på internasjonal fotball. Eller mer korrekt: De mangler det meste.

Men barna vet at det finnes noe helt annet der ute i verden, en glamorøs fotballiga kalt Premier League og en luksustilværelse i Europa som virker helt fjernt for dem.

Det er en drøm de vet de ikke kan oppnå.

Eller kan de det?

Flo: - Sterke inntrykk

Det er dette Tore André Flo og Chelsea vil bidra til - i et håp om å ha en positiv innvirkning på de fattige barnas liv. Stryningen kom nylig hjem fra en emosjonell reise i Dharavi-slummen, hvor Flo dro for å hjelpe unge barn i regi av Chelsea Foundation.

- Jeg fikk se noe jeg er ikke vant til å se. Det var en helt annen verden. Jeg møtte små gutter og jenter i slummen. Det gjorde svært sterke inntrykk, forteller Tore André Flo til Dagbladet.

EMOSJONELT: Tore André Flo, her sammen med datteren Dorthea, fikk sterke inntrykk i møte med barna i slummen.
Foto: Nina Hansen , Dagbladet
EMOSJONELT: Tore André Flo, her sammen med datteren Dorthea, fikk sterke inntrykk i møte med barna i slummen. Foto: Nina Hansen , Dagbladet Vis mer

- Det slo meg at de var veldig glade for det lille de har, og at de var veldig lekne og så glade ut. Det var kjempeartig og svært givende å møte dem, sier den tidligere norske landslagsspissen.

Chelsea håper at fotballen kan brukes som virkemiddel for å inspirere, utdanne og motivere barn i fattige strøk og støtte lokalsamfunn ved å samtidig bidra til sysselsetting og reduksjon av kriminalitet.

Reisen ble svært spesiell og emosjonell for Flo.

- Som klubbambassadør blir jeg med på en del slike turer, men det er denne som har gitt sterkest inntrykk i møtet med barna i slummen. Det var kjekt å se hvor takknemlige ungene var over at vi kom og at de hadde en så fin dag, forteller Flo til Dagbladet.

Ikke gjenkjent

At Flo har herjet mot Brasil og mot andre verdensstjerner i Premier League, var det få av barna som var klar over.

- Hvem er denne høye fyren? lurte flere av barna på.

Likevel satte de stor pris på nordmannens besøk.

- Jeg tror ikke så mange av dem visste hvem jeg var, men de ble fortalt at jeg hadde spilt i Chelsea. Barna synes det var stort bare det at det gikk noen med Chelsea-klær der nede blant dem, forteller 44-åringen.

- De færreste har muligheten til å følge noe nevneverdig med på det som skjer i Premier League og sånt. De vet at det finnes, men det er vanskelig å følge med slik de lever. De har ikke fått sett fotballivet i Europa med egne øyner. Det er utrolig stor forskjell på det livet vi har sammenliknet med disse.

Grus og stein

Flo var totalt tre dager i Mumbai og lot seg bevege og imponere av barna der.

INSPIRASJON: Tore Andre Flo, her sammen med Gianfranco Zola fra tiden i Chelsea, håper at han klarte å bidra med noe positivt i hverdagen til de indiske barna i slummen. Foto: NTB Scanpix
INSPIRASJON: Tore Andre Flo, her sammen med Gianfranco Zola fra tiden i Chelsea, håper at han klarte å bidra med noe positivt i hverdagen til de indiske barna i slummen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Noen av dem var ganske gode og andre tror jeg kunne ha blitt veldig gode, hvis de hadde hatt muligheter til det. Det har de dessverre ikke. Det finnes ikke åpne plasser å spille fotball her; det er stort sett grus og stein på aktuelle områder. Da er det vanskelig å spille barføtt, forteller den tidligere Chelsea-spissen til Dagbladet.

Målet er å få indisk fotballkultur opp og skape muligheter for disse barna.

- Flo hadde nok av ekspertise å formidle til disse barna. Først og fremst var fokuset å ha det moro, men samtidig hjelpe barna i underprivilegerte samfunn til å nå deres potensial og drømmer, skriver Chelseas egen hjemmeside under tittelen «Flo's incredible slum experience».

- Emosjonelt

Reality Gives-programmet handler om å gi større muligheter for jenter til å spille fotball. Dagen ble avsluttet med sporten Kho kho, hvor formålet er å ikke bli berørt av motstanderne, en lek som skapte latter, humor og smil både hos Flo og barna.

- Jeg hadde en strålende dag her. Det som slår meg er hvor glade folk er her og hvor takknemlige barna var for å ha oss på besøk. Det var et priveligum å få trene disse barna, forteller Flo.

- Det har også vært emosjonelt. Flere av guttene og jentene kom til og fortalte hvilken fantastisk dag de hadde hatt og de sa at de ønsket oss tilbake igjen. Det var en veldig flott opplevelse for meg og alle barna. Det var en fantastisk dag.

Dharavi er et distrikt i den sentrale delen av Mumbai i India og er en av verdens største og mest konsentrerte slumområder. På et areal på om lag 2,3 kvadratkilometer bor rundt én million mennesker.

Sammenliknet med norske forhold er Norges minste kommune Kvitsøy på 6,16 kvadratkilometer og har en befolkning på 544 innbyggere.