Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kalla slo Marit Bjørgen i Ruka

Flott for alle at Kalla og Sverige vinner

Et supert løp med et fint resultat

BARE VINNERE: Alle gleder seg når Charlotte Kalla vinner. I hvert fall tre måneder før OL. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
BARE VINNERE: Alle gleder seg når Charlotte Kalla vinner. I hvert fall tre måneder før OL. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE KALLA og svensk idrett er og samme sak. Selv i en av verdens sterkeste idrettsnasjoner med tradisjon for å kunne så hvilket som helst land i de fleste idretter, er Kalla gjennom seire og nederlag forblitt svenskenes hjertebarn.

Det er dype, menneskelige grunner for det. Charlottes ansikt i gode og vonde dager i skisporet er toppidrett på sitt beste. Som i smilet i formiddag idet hun skjønte at Marit Bjørgen endelig er til å slå også i en ren spurtduell bare ett år etter at Charlotte fra samme løypa ble kjørt til sykehus med hjertetrøbbel.

Kanskje frister det svenskene til å stokke om på stafettlaget i OL for å kunne vinne på et annet vis enn Stina Nilssons fart inne på oppløpet, men helt sikkert gjør det OL-sesongen mer spennende og uforutsigbar.

Og bedre blir det uansett ikke for langrennssporten.

FOR denne viktigste vinteridretten vår blir aldri større enn at Sveriges gleder og skuffelser forblir våre egne. Så avgjørende er konkurransen over grensen.

Den kan utspille seg på helt ulikt vis. Mens gutta holder temperaturen oppe med spit, har jentene det heller hyggelig. Det var jo Marit Bjørgen og Therese Johaug som for noen år siden inviterte Charlotte Kalla over til å trene med dem for at hun skulle klare å komme tilbake som toppløper.

DET har hun definitivt klart, og hun har fikset det på sitt eget vis. Samtidig som svenskenes norske trener Ole Morten Iversen med stø hånd har brukt vår treningskunnskap til å løfte det svenske landslaget, har Charlotte Kalla kjørt treningshverdagen alene ved hjelp av sin personlige trener.

Alt dette har skjedd uten noen dramatikk i forhold til gruppa. Der Charlotte lever ut egne gleder og skuffelser, har hun aldri latt disse svingningene overskygge forholdet til lagvenninnene. Det gjør det også lett å glede seg når hun vinner som i dag.

SAMTIDIG gir det rykket som hektet av Marit Bjørgen halvannen kilometer før mål, akkurat den konkurransen Marit trenger for å få det beste ut av treningstida fram til OL.

Det er lett å bli lurt av hvor vennlige Bjørgen alltid takler sine egne nederlag. Der og da ser det ut som om en tapt duell betyr omtrent det samme som de slagene hun vinner, men slik er det ikke. Da blir fort også denne dagen god i forhold til hva som venter i OL.

Det kommer jo ikke som noen overraskelse at Kalla er jenta å slå på 10 km i fristil i Pyeongchang. Utfordringen er bare å presse seg selv til å klare det.

den distansen kommer også Norge med en ny medaljekandidat. Annerledes er det ikke mulig å tolke Ragnhild Hagas framgang og første seier i verdenscupen. Nå har hun også trent fram et rykk som gjør det mulig for henne å gjøre det samme som Charlotte Kalla; altså knekke raskere konkurrenter med en markant fartsøkning før selve innspurten.

Ekstra spennende er det at denne framgangen kommer hos en løper som helt bevisst har unngått det hardeste treningsregimet til de beste av lagvenninnene. Ragnhild har skjønt at hun må trene mindre enn Marit Bjørgen for å beholde overskudd til selv å bli best mulig.

At denne forståelsen kommer samtidig med klar teknisk framgang forandrer tetbildet i internasjonal kvinnelangrenn. Nå som Ragnhild Haga har lært seg en mer effektiv klassisk teknikk, har hun plutselig muligheter også på 15km med skibytte eller minitourer som denne.

Da blir det norske innslaget i toppen så stort at det virkelig er bruk for all den gleden som følger med Charlotte Kalla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!