Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flott! Norge er helt uten motstand

På bare to dager med Tour de Ski var alle konkurrentene vekk.

TRE NORSKE GUTTER I TET :  Martin Johnsrud Sundby hadde landsmenn nærmest på 3-mila. Sterkt løp også av Petter Northug og Didrik Tønseth, med Sjur Røthe på fjerdeplass. FOTO:  EPA/Gian Ehrenzeller.
TRE NORSKE GUTTER I TET : Martin Johnsrud Sundby hadde landsmenn nærmest på 3-mila. Sterkt løp også av Petter Northug og Didrik Tønseth, med Sjur Røthe på fjerdeplass. FOTO: EPA/Gian Ehrenzeller. Vis mer

DET går visstnok an å ha to tanker i hodet samtidig. I Tour de Ski anno 2016 er det ok for det store norske hjemmepublikummet som er glad i nasjonalsporten langrenn. Ellers ville situasjonen vært like dyster som et vinterlandskap uten snø.

For nå er sannheten slik i denne fine, lille idretten for oss som både heier fram norske seire og hele langrennsportens suksess:

•• Norge er bedre enn noen gang, mens konkurrentene snubler.

Da gjelder det å stokke tankene.

SELVSAGT er spenningen i sesongens viktigste konkurranse allerede forsvunnet. Dette kommer til å ende med norsk triumf i begge klasser.

De to landslagene våre har brukt bare to dager på å stoppe all antydning til motstand. Vi har favorittene Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby i posisjon, de fremste utfordrerne Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg på plass pluss det som måtte være av spennende navn i tetstriden:

•• Norge har hele seierspallen både blant guttene og jentene, og det med løpere som kommer til å forbli der.

Det i seg selv er sportslig sett en så ekstremt bra prestasjon at det blir for dumt å avskrive langrenn fordi den norske dominansen er  totalt. For norsk toppidrett er det mye viktigere å se hvordan disse sterke prestasjonene har kommet; hvor mye det er å lære av langrennseliten om treningsmoral, kunnskapsoppbygging og samarbeid.

AKKURAT nå blir alt dette gode personifisert gjennom Martin Johnsrud Sundby. Det er han som etter Marit Bjørgen har vært mest sentral i den nivåhevningen som er kommet i norsk langrenn.

I dag var det mulig å se dette løftet i nærbildene fra denne ekstremt krevende 3-mila der Martin i front slet ut en etter en av de verdensstjernene som har tatt de fleste VM -og OL-medaljene de siste årene. Det skjedde ikke i noe rykk; bare gjennom den høye marsjfarten som 31-åringen har utviklet gjennom å ta for seg detalj etter detalj i idretten sin.

Slik ble det til slutt stakingen inne på stadionområdet som splittet feltet. Ikke fordi konkurrentene ikke holdt følge akkurat der, men fordi farten kostet dem så mye at de ikke klarte å bli med videre da Martin fortsatte i normaltempoet sitt ut på den femte runden.

JOBBEN med å forbedre stakingen tok Martin spesielt tak i etter å ha blitt distansert av langløperen Petter Eliassen i denne teknikken under Birkebeineren sist vinter. Det skjer sannsynligvis ikke igjen. Martins evne og vilje til å lære seg stadig nye grep for å øke farten i sporet, er så sterk at det er han som til slutt helst står igjen som vinneren.

Det er bra i seg selv, men enda bedre som eksempel:

•• Nå er det treningsproduktet Martin som dominerer i Touren.

Da er det heller ikke selve dominansen det er noe i veien med. Den er i beste fall tidsbegrenset.

SPORTENS største utfordring internasjonalt sett er ikke to hele seierspaller full av norske løpere. Det er den globale klimaendringen og styrken i den norske rekrutteringen som gjør at forskjellen kan vare lenger enn de naturlige svingningene mellom nasjonene.

Foreløpig har ikke dette skjedd. Både i siste VM og OL vant mange nok nasjoner til at interessen har holdt seg. Det inntrykket blir ikke ødelagt gjennom en Tour de Ski uten konkurranse for Norge. Utfordringen framover blir å tilrettelegge konkurransene og reglene slik at det blir lettest mulig for de andre nasjonene å komme i bra posisjon igjen.

I mellomtida er det lov å glede seg over ekstremt god idrett.

Også når den bare er norsk.

  

BARE NORSK HER OGSÅ:  Ingen jenter i nærheten av trioen Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. FOTO:EPA/Gian Ehrenzeller.
BARE NORSK HER OGSÅ: Ingen jenter i nærheten av trioen Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. FOTO:EPA/Gian Ehrenzeller. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media