Flotte TV-bilder betyr mest

Nostalgiske løpere blir heldigvis ikke hørt.

 TOPP LANGRENN:  TV-tallene viser at langrenn er mest spennende med fellesstart. FOTO:Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
TOPP LANGRENN: TV-tallene viser at langrenn er mest spennende med fellesstart. FOTO:Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.Vis mer

PARADELØPENE i langrenn skal fortsatt arrangeres med fellesstart. Annerledes går det ikke an å tolke beskjeden det internasjonale skiforbundet (FIS) har fått fra den europeiske fjernsynsunionen (EBU), selv om spørsmålet formelt sett skal avgjøres av FIS-styret først neste måned. For skilederne er det lett å være lojale. Mer enn på lenge gjør denne sporten det TV-selskapene ønsker.

Dermed vil de svenske VM-arrangørene i Falun til slutt få et nei på forslaget om å gjeninnføre den gamle individuelle starten på 30 km kvinner og 50 km menn under mesterskapet der i 2015.

Det til tross for at nettopp individuell start tilsynelatende er mer populært i miljøet enn noen gang før.

SIST SESONG viste en spørreundersøkelse blant de aktive verdenscupløperne at hele 87% ønsket individuell start på de to mest prestisjefulle distansene både i VM og OL. Dette nostalgiske oppsvinget kom overraskende på det internasjonale langrennsmiljøet. Lenge har det vært enkelte svenske løpere som har frontet en slik løsning, og vært forholdsvis alene om det. Særlig da spurtraske Petter Northug vant nesten alt som var av fellesstartene.

Men svenskenes utrettelige kamp for å få tilbake langrenn på gammelmåten, har dreid seg om mye mer enn å bremse Northugs seiersrekke. Skifolket der har lenge ment at intervallstart er et bedre mål på langrennsløpernes kvalitet. En slik startform honorerer den enkeltes reelle styrke. Selv om startrekkefølgen også tilfeldigvis kan gi endel avgjørende drahjelp underveis, betyr individuell start adskillig mer tid alene i sporet.

har løperne fått med seg flere av de nasjonale lederne. Seinest på et FIS-møte i sommer ble Vegard Ulvang, langrennskomiteens formann, møtt med et ganske bastant ønske om endring da han luftet mulighetene for å få flere individuelle starter.

Det ønsket kommer ikke til å bli hørt.

Egentlig holder det med en kikk på TV-tallene for å skjønne at alle fellesstartene i VM og OL må bevares. De siste årene har det vært en svært positiv utvikling i antall TV-seere på langrenn. Mye av denne framgangen er selvsagt knyttet opp til Justyna Kowalczyk sin suksess i det polske markedet, men det resterende skyldes mer TV-vennlige konkurranseformer.

HER har Vegard Ulvang vært sentral. Det er ironisk at en så tradisjonstro skiløper er den som framfor alt har fornyet sporten sin, men han har strengt tatt ikke hatt noe valg:

•• For internasjonal langrenn har TV-tilpasningen reddet økonomien.

Den erkjennelsen gjør at også de aktive nøyer seg med en stille aksjon via en spørreundersøkelse. Her kommer det hverken noe løperoppgjør eller boikottrusler. Også de skjønner at det er bedre med flotte TV-bilder enn blide løpere. Slik kommer mesterskapene framover til å bli arrangert med bare en distanse med den gode, gamle intervallstarten.

Og hvor god den er, går det vel også an å diskutere etter at Johan Olsson rett foran den store, halsende løperflokken satte en helt ny standard for 5-mil med fellesstart i VM i våres.

Der og da forsvant kanskje den siste muligheten for at langrennssporten blir som før.