Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fløy 50 meter i døden

Slik ser vraket ut.

VÅLER/OSLO (Dagbladet): Kartleser Remi Gudmundsen (26) omkom og føreren Jan Egil Halland (29) ble hardt skadd da de kjørte ut i høy fart under rallyløpet på Haslemoen. Halland pådro seg ryggbrudd.

Ambulansepersonell på stedet forsøkte å gjenopplive Remi Gudmundsen, men livet til 26-åringen sto ikke til å redde.

Mistet kontrollen

Løpet i Haslemoen leir i Våler var tredje runde i norgescupen for nasjonale klasser. 100 biler stilte til start i løpet, som ble avlyst like etter den tragiske ulykka.

I stor fart mistet sjåføren kontroll over bilen, havnet i grøfta og traff en fjellskrent. Bilen fløy deretter 50 meter og landet på venstre side. Politiet er koblet inn for å etterforske ulykken.

Utforkjøringen skjedde allerede etter ca. to kilometer av løpet.

Over en bakketopp mistet sjåføren kontroll over bilen. Den skal ha truffet en stein, kjørt ut i høyre grøftekant, og truffet en fjellskrent.
 

Bilen ble kastet 50 meter bortover i lufta og landet på sjåførsiden, ifølge vitner.

 KNUST:  Her er BMW-en som Remi Gudmundsen (26) og Jan Egil Halland (29) kjørte ut med i løpet. Gudmundsen omkom, mens Halland ble hardt skadd. Foto: Ørjan Svendsen
KNUST: Her er BMW-en som Remi Gudmundsen (26) og Jan Egil Halland (29) kjørte ut med i løpet. Gudmundsen omkom, mens Halland ble hardt skadd. Foto: Ørjan Svendsen Vis mer

Dette var niende gang det var løp på Haslemoen, men første gang med så lite snø.

Arrangørene hadde i tillegg vannet løypa slik at det skulle bli is. Rallybilene kjører med pigger som er større enn normalt.

Arrangørene hadde tydelig merket av stedet hvor ulykken skjedde. Det er derfor lite trolig at sjåføren ikke var klar over faremomentet.

-  Vi føler vi har gjort alt vi kan for å merke av dette stedet. Stein finner man alle steder, sier løpsleder Håkon Fredriksen til Dagbladet.

-  Opp mot 200 km/t

Det er ikke sjeldent at bilene kommer opp i mellom 180-200 kilometer i timen på det aktuelle stedet. I dette tilfellet skal ikke farten ha vært så høy.

Ved ulykkesstedet er det også en kryssende skiløype. Det var derfor plassert vakter på det aktuelle stedet. Utforkjøringa ble filmet, og politiet har tatt beslag i teipen.

-  Vi vil bruke denne for å finne ut hva som egentlig skjedde, sier operativ uteleder Thor Engebretsen.

I sjokk

Fører Jan Egil Halland pådro seg ryggbrudd og hjernerystelse, og ble fraktet til sykehuset i Elverum.

-  Han er i sjokk etter at han fikk høre at hans kartleser mistet livet, sier operasjonsleder Egil Solberg ved Hedmark politidistrikt.

Petter og Henning tok dødsbudskapet tungt

Som resten av rallymiljøet, hadde både Henning og Petter Solberg en tung dag i går.

De to rallybrødrene ligger i trening foran den svenske VM-runden i rally, og budskapet om den tragiske ulykken på Haslemoen la en demper på dagen.

- Dette er en svært tung dag, sier Henning Solberg til Dagbladet.

- En stor tragedie, spesielt for venner og familie. Det er ikke ofte så alvorlige ulykker rammer folk i rallysporten, for det blir fokusert mye på sikkerhet, sier broren Petter.

Han fikk selv en tankevekker da bremsene hans sviktet i Rally Monte Carlo for to uker siden.

- Man blir alltid betenkt når ulykker skjer. Alle vet jo hvilke konsekvenser man risikerer, men det gjelder å være skjerpet og konsentrert, og ha respekt for det man driver med. Det samme gjelder når man er i trafikken, sier rallystjernen.

Henning Solberg har møtt de to involverte i ulykken.

- Jeg kjenner dem ikke personlig, men rallymiljøet er ikke større enn at alle kjenner alle. Jeg sender alle mine tanker til de pårørende, sier Solberg.

- Fryktelig tragisk

Martin Schanche har kjørt mange rallyløp i Norge, men aldri i løp hvor noen av deltakerne har omkommet.

Bilsportveteranen, som er mest kjent fra rallycross - som kjøres på bane - ble varslet om ulykken av en kamerat.

- Det er voksne folk som driver med dette, og alle kjenner risikoen. Det er fryktelig tragisk når slike ting skjer, men det er dessverre et hendelig uhell. Vi vet jo dessuten ikke hva som har forårsaket denne ulykken, det kan for eksempel ha vært en punktering i forkant, sier Schanche til Dagbladet.

Han mener sikkerheten ved slike løp generelt ivaretas på en god måte av arrangørene.

OMKOM: Remi Gudmundsen (26, til venstre) omkom, og Jan Egil Halland (29) pådro seg ryggbrudd i den tragiske ulykken på Haslemoen i går. Her er de to avbildet under et tidligere løp.
TOK DET TUNGT: Henning (t.v.) og Petter Solberg.
- RISIKOSPORT: Martin Schanche.