Fløy åtte meter gjennom lufta

Det svenske stjerneskuddet Per Elofsson (22) hadde utklasset konkurrentene og ledet med ett minutt da uhellet var ute i v-cupstafetten i Kiruna. Han kjørte ut i en glatt sving, og landet på baken mot en stein etter en luftseilas på sju- åtte meter.

- Per har store indre blødninger i høyre skinke, og har fått smertestillende. Røntgenundersøkelsen viste at han heldigvis ikke har brukket noe, sier Jan Palander, sportssjef for det svenske langrennslandslaget, til Dagbladet.

Per Elofsson går ikke verdenscuprenn igjen før i januar, fastslo Palander i går kveld.

- Han har ikke brukket noe, men det vil ta noen uker før han kan begynne å trene igjen. Han mister verdenscuprennene før jul og sprintrennene i romjula, sa Palander på Sportspegeln på svensk TV.

Etter det dramatiske fallet på tredjeetappen fikk Elofsson oksygen på ulykkesstedet.

Deretter ble han kjørt bort på snøscooter, fortsatt med oksygenmaska over ansiktet. Likbleik ble han løftet over i ambulansen, og kjørt til sykehuset i Kiruna hvor han ble innlagt.

- Store smerter

- Per hadde store smerter etter det dramatiske fallet. Et hell i uhellet var det at han slo baken, ikke hodet, i steinen etter luftseilasen på sju-åtte meter. Han har også vært heldig som ikke har brukket noe, sier Jan Palander.

Hvor lenge det svenske stjerneskuddet blir borte fra langrennssporet, blir foreløpig bare gjetninger.

- Vi får en ny diagnose på sykehuset i dag. Slik det ser ut, tror jeg Per kan begynne å trene igjen om tre- fire uker. I natt lå han på sykehuset til observasjon, sier Jan Palander.

- Rent uhell

Årsaken til gårsdagens uhell i Kiruna var at skia til Elofsson satte seg fast etter at han skar ut i svingen. Med full kraft forsvant han ut av løypa.

- Det var et rent uhell. Både løypa og prepareringen var bra. Dette er slikt som kan skje så lenge vi krever teknisk krevende løyper. Per har trent i Kiruna i tre uker, og har kjørt den svingen hundrevis av ganger, sier Jan Palander.

Juryformann Hermod Bjørkestøl er enig i at Elofssons fall må skrives på kontoen for uflaks.

- Juryen inspiserte ulykkessvingen før start, og hadde ingen innvendinger. Det hadde heller ingen av lagene, sier Hermod Bjørkestøl.

Italia vant v-cupstafetten, foran Norge. Alle visste at Sverige ville vunnet uten uhellet til Per Elofsson.