Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flugstad Østberg om presset: - Brutalt

Ingvild Flugstad Østberg er ikke redd for å sette seg høye mål, men mener det norske folk og media til tider forventer for mye.

SKISTJERNE: Ingvild Flugstad Østberg er blant favorittene til å vinne verdenscupen sammenlagt denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKISTJERNE: Ingvild Flugstad Østberg er blant favorittene til å vinne verdenscupen sammenlagt denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KVITFJELL (Dagbladet): Forrige sesong ble et gullår for Ingvild Flugstad Østberg. Ikke bare vant hun verdenscupen sammenlagt, men det ble også seier i Tour de Ski og fem VM-medaljer på Gjøvik-løperen.

Fjoråret gikk over all forventning, og Flugstad Østberg vet at mange håper på like gode prestasjoner i år. Hun kjenner imidlertid ikke på et press for å gjenskape suksessesongen.

STIKK: Stemningen har ikke vært på topp mellom Kristine Stavås Skistad og svenskenes yndling Frida Karlsson. Den norske jenta begynner å le når hun får spørsmål om et noe frekt Instagram-stikk mot rivalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Lista er litt lagt, men målet er ikke å gjenskape det. For det blir - om ikke uoppnåelig - så vanskelig. Jeg må ikke oppnå det samme som i fjor for at sesongen i år skal være vellykket. Men jeg vet at det forventes mye, og det kan man kjenne litt på. Men jeg har kjent på press tidligere, og har lært meg å takle det på en bra måte, forteller hun til Dagbladet.

Kan måtte endre strategi

Denne sesongen er det ikke VM eller andre store mesterskap. Det gjør det i praksis umulig å gjenskape prestasjonene fra i fjor. I fraværet av muligheten for edelt metall, har Flugstad Østberg siktet seg inn på verdenscupen sammenlagt for andre sesong på rad.

Det er hun imidlertid ikke alene om å håpe å oppnå.

- Det tror jeg mange har som mål i år. For å kunne kjempe i toppen der, skal du nesten utelukkende gå gode skirenn, og du skal gå mange skirenn. Da må du henge med fra start, og skulle du ha mange dårlige renn eller bli sjuk, må man kanskje endre litt strategi og sette seg mål om å vinne noen enkelttourer eller renn, sier landslagsløperen.

- Det blir tøft

Flugstad Østberg klarte å holde unna for Therese Johaug forrige sesong, men lagvenninna, som vant distansecupen og tok tre VM-gull i fjor, blir av de fleste regnet som favoritt denne gangen. Under treningsøkta på Kvitfjell var det ofte de to som ledet an i front, og det kommer til å bli mange tøffe dueller mellom de norske stjernene.

- Jeg tror de fleste er enige i at Therese er den store favoritten til å ta den gule trøya. Det er selvfølgelig en fordel at det er ei norsk dame som gjør det, og det ikke sånn at det er oss mot hun. Men hun er den store favoritten, også er vi flere andre norske som vil være med og kjempe. I tillegg er det ganske mange bra utlendinger også. Det blir tøft, konstaterer 28-åringen.

Johaug er klar over at mange vil oppnå det samme som henne, og forventer knallhard konkurranse.

- Du har mange av de norske jentene, først og fremst, men også de svenske jentene som tok store steg i fjor. Jeg tror de kommer til å ta ytterligere steg i år. De er ung og kan bli bedre og bedre for hver sesong. Det blir veldig spennende, sier hun til Dagbladet.

LAGVENNINNER OG RIVALER: Flugstad Østberg med Johaug hakk i hæl på trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGVENNINNER OG RIVALER: Flugstad Østberg med Johaug hakk i hæl på trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Hvorfor vant du ikke?»

Heidi Weng (28) ville ikke avsløre hvilke steder eller renn hun ønsker å markere seg i denne sesongen. Hun er rett og slett redd for at forventningspresset skal bli for stort.

Flugstad Østberg har ingen problemer med å lette litt på sløret, og trekker blant annet fram Davos som en personlig favoritt. For henne handler det imidlertid om å skaffe seg nye favoritter. 28-åringen ønsker å gjøre det bedre der hun tidligere har sviktet.

- Dette bryr kanskje ikke mannen i stua seg om, men jeg synes det er kjekt å gå bra der man ikke har gått bra før. Det handler ikke nødvendigvis om å vinne, men at man kanskje ikke har mestret løypa tidligere, men plutselig finner en nøkkel på det, sier hun.

Flugstad Østberg mener at det til tider blir satt urimelige krav til hva hun og lagvenninnene skal prestere, men at hun personlig har blitt vant til dette presset.

- Det handler litt om hvilke mål man setter for seg selv, men som ikke er bra nok når man går gjennom mixed zone etterpå. «Hvorfor vant du ikke?», er spørsmål som vi ofte kan få. Jeg er vant til det. Det viser kanskje bare at vi er et lag som presterer i toppen og at det er der det norske damelaget er forventet å være. Vi er heldig, også er det ganske brutalt samtidig, sier Flugstad Østberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media