FORBUD: FIS-styret vedtok i et møte i dag at forbudet mot fluor opprettholdes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORBUD: FIS-styret vedtok i et møte i dag at forbudet mot fluor opprettholdes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fluor-forbudet opprettholdes

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok i dag det omstridte totalforbudet mot fluor i skismørning.

Publisert

I et møte mellom toppene i Det internasjonale skiforbundet (FIS) mandag ettermiddag ble det vedtatt at fluor-forbudet opprettholdes til tross for massive protester fra smøreprodusentene og noen av nasjonene.

I november 2019 innførte FIS et totalforbud mot fluor i skismøring med virkning fra og med 2020/2021-sesongen. Nå har den avgjørelsen blitt vedtatt i FIS-styret og i en pressemelding sendt ut i kveld ble det klart at fluor-forbudet innføres gradvis fra og med denne sesongen.

I en overgangsperiode på opp til tre år vil det utvises fleksibilitet for at produsentene, smørerne og lagene kan tilpasse seg det nye regelverket.

- Det er viktig med en innkjøringsperiode for å finne det riktige nivået. Det er smørning som er forbudt og derfor er det viktig å ha en grense så man ikke tar de som ikke jukser, sier medlem i FIS-styret og president i Norges skiforbund, Erik Røste til Dagbladet, og forklarer behovet for en overgangsfase:

FORNØYD: Skipresident i Norges skiforbund og medlem i FIS-styret er fornøyd med at FIS opprettholder forbudet mot fluor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FORNØYD: Skipresident i Norges skiforbund og medlem i FIS-styret er fornøyd med at FIS opprettholder forbudet mot fluor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Det finnes ski og skisåler med fluor i seg og det er ikke meningen at man skal skifte ut en hel skipark på én gang. Men alt av smurning er forbudt og vil bli testet fra og med november.

Selskapet Kompass har sammen med Frauhenhof-instituttet utviklet et håndholdt testapparat som vil testes i sommer og så bli prøvd av produsentene.

Etter planen skal apparatet brukes i kontroller i mål- og startområdet fra og med november 2020.

FIS har foreløpig ikke konkludert rundt hvilke sanksjoner man kan benytte seg av dersom utøvere eller lag bryter fluorforbudet.

Det internasjonale skiforbundet har i lengre tid jobbet med et totalforbud mot fluorsmurning. Forbudet innføres både av helse- og miljømessige årsaker.

EU besluttet for flere år siden at det farlige stoffet PFOA skal begrenses radikalt i fluorprodukter fra og med 4. juli i år. Smurningsfabrikantene har tilpasset seg EUs grenseverdier og motsatt seg et totalforbud.

I forkant av dagens møte i FIS-styret varslet 13 smurningsfabrikanter at de ville gå til erstatningssøksmål på 100 millioner kroner hvis fluor-forbudet innføres. Likevel var Røste selvsikker før saken skulle behandles.

- Jeg var ikke veldig bekymret. Progresjonen i forhold til det vi har jobbet med har gått som normalt og det ble lagt frem en grundig rapport. Det var ingen overraskelse at arbeidsgruppa sin rapport og forslag til videre arbeid ble vedtatt. Jeg hadde blitt mer overraska om det ikke gjorde det, sier Røste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer