Fluor i skismøring

Fluor-pionér døde av kreft

Han var den italienske smøresjefen som første gang foret norske Swix med fluorpulver. Paolo Manfredini døde av kreft, 45 år gammel. Kameratene setter det i forbindelse med fluoren.

Døde: Paolo Manfredini (til høyre), Italias store skismøringsguru, var den første i verden som tok i bruk vidundermiddelet fluor-skismøring. 45 år gammel døde han av lungekreft. Venner av ham setter nå dødsfallet i forbindelse med fluor-smøringen. Her står han sammen med Maurilio De Zolt, som svært overraskende tok VM-gull i 1987. Smøringen ble tillagt hovedæren. Foto: Gazzetta di Modena
Døde: Paolo Manfredini (til høyre), Italias store skismøringsguru, var den første i verden som tok i bruk vidundermiddelet fluor-skismøring. 45 år gammel døde han av lungekreft. Venner av ham setter nå dødsfallet i forbindelse med fluor-smøringen. Her står han sammen med Maurilio De Zolt, som svært overraskende tok VM-gull i 1987. Smøringen ble tillagt hovedæren. Foto: Gazzetta di Modena Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I de siste månedene har Dagbladet publisert omfattende reportasjer om helserisikoene knyttet til fluorholdig skismøring. Dagbladet har også fortalt om flere tilfeller av kreftdød og kreftsykdom som knyttes til bruk av fluorskismøring.

Norske kreftleger og forskere har også for første gang åpent uttalt at eksponering for fluor-smøring kan føre til kreft.

Nå rettes søkelyset mot kreftdødsfallet til Paolo Manfredini – Italias skismøringsguru på 80- og 90-tallet – og som spilte en viktig rolle i starten av norske Swix’ tidlige fluorsmørings-eventyr.

42 år gammel fikk Manfredini lungekreft. Dette er en av krefttypene som flere forskere forbinder med eksponering for flurstoffene (PFAS) som finnes i fluor-skismøring.

Etter tre års kamp mot kreftsykdommen gikk Manfredini bort, i august 2001.

En som kjente Manfredini svært godt, er skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bøs servicemann de siste fem åra, Gianluca Marcolini.

Manfredini var læremesteren til Marcolini - de to er fra den lille landsbyen Frassinoro i Modena-regionen.

- Paolo var selve smøreguruen. Og det var han som først fikk tilgang på fluorpulveret Cera-F. Han satt alene på fluorsmøringen et helt år før noen annen i skiverdenen. Det er tragisk at han gikk bort så tidlig, forteller Marcolini – og legger til:

- Paolo hadde hovedæren for Italias utrolige resultater på den tida. Husk, i 1987 tok Italia to langrennsgull i VM. Det handlet om skiene. Han hadde en enorm påvirkning.

Læregutten som ble stor: Manfredinis læregutt, Gianluca Marcolini, som nå smører for de norske skiskyterne, har spurt seg selv om hans mesters kreftdød skyldes fluorsmøringen. Foto: NTB-scanpix
Læregutten som ble stor: Manfredinis læregutt, Gianluca Marcolini, som nå smører for de norske skiskyterne, har spurt seg selv om hans mesters kreftdød skyldes fluorsmøringen. Foto: NTB-scanpix Vis mer

Hemmelighold

Historien er denne:

I 1984 tok den italienske professoren Giampaolo Gambaretto patent på en fluorkarbonforbindelse som skulle vise seg å forandre hele skisporten. Glid-produktet ble utviklet sammen med den italienske kjemiske fabrikken Enichem (senere Miteni).

Det var slik Manfredini, smøresjefen for det italienske langrennslandslaget, fikk det nye produktet til utprøving. Han var den første som brukte Cera-F på skiene til sine utøvere.

Så:

Under langrennsåpningen på Beitostølen i november 1986 fikk Swix’ racingsjef Bjørn Bakken overlevert en liten boks fra Manfredini. Boksen han fikk i hånda, var enkelt merket «Cera», italiensk for «voks». Men i boksen, som akkurat var ankommet fra Italia sammen med smøreguruen Manfredini, var det pulver.

Manfredini – og produsentene i den kjemiske fabrikken Enichem - mente Swix burde prøve ut dette helt nye vidundermiddelet.

Manfredini hadde på det tidspunktet testet ut glid-produktet på hjemmebane for de italienske landslagsløperne i mer enn et år.

Kunne det være et produkt smøregiganten ville utvikle for kommersielt salg?

Nøkkelmannen: Paolo Manfredini var den første langrenssmøreren i verden som fikk tilgang på fluor-skismøring. Vidundermiddelet hjalp han Swix med å teste ut. Foto: Gazzetta di Modena
Nøkkelmannen: Paolo Manfredini var den første langrenssmøreren i verden som fikk tilgang på fluor-skismøring. Vidundermiddelet hjalp han Swix med å teste ut. Foto: Gazzetta di Modena Vis mer

På Beitostølen sto racingsjef Bakken og holdt på sin hemmelighet. Bare noen ganske få innvidde visste at Swix hadde fått tilgang på mirakelpulveret.

Sammen med Manfredini og en annen Swix-ansatt brukte de Beito-helga til hemmelig uttesting av det nye pulveret. Ingen skulle vite at Swix hadde slått kloa i noe som virket som et revolusjonerende glidemiddel i skisporten.

Testingen av Cera startet for fullt. Manfredini var læremesteren som viste Bjørn Bakken hvordan Cera skulle legges på skiene.

- Vi brant pulveret inn i skiene så vi så stjerner, men det fant vi etter hvert ut at ikke var så fornuftig. Det ble brukt litt for høy varme og tempoet på smørejernet var litt for sakte, forteller Bakken om testperioden.

Noen måneder senere, under ski-VM i Oberstdorf i 1987, brukte det italienske laget Cera for første gang i konkurranse, på ski smurt av Manfredini.

På 15 km tok Marco Albarello VM-gull. Seks dager senere tok Maurilo De Zolt gull på 50 km – til en forbløffet skiverden.

Hyllest: "Skismøringens magikere" het det i en tittel i italienske La Stampa - om Manfredinis jobb med skiene som sørget for italienske gull i VM i 1987. Hemmeligheten var selvsagt fluoren.
Hyllest: "Skismøringens magikere" het det i en tittel i italienske La Stampa - om Manfredinis jobb med skiene som sørget for italienske gull i VM i 1987. Hemmeligheten var selvsagt fluoren. Vis mer
Gullski: Maurilo De Zolt omkranset av Thomas Wassberg (t.v.) og Torgny Mogren etter å ha tatt et sensasjonelt gull på femmila i VM i 1987. Hele skiverdenen lurte på hva vinneren smurte med. Foto: NTB-scanpix
Gullski: Maurilo De Zolt omkranset av Thomas Wassberg (t.v.) og Torgny Mogren etter å ha tatt et sensasjonelt gull på femmila i VM i 1987. Hele skiverdenen lurte på hva vinneren smurte med. Foto: NTB-scanpix Vis mer

Bekrefter historien

Et halvt år senere, i oktober 1987, lanserte Swix fluorskismøringen Cera-F på det kommersielle markedet. Satsingen kom til etter et samarbeid med råvareleverandøren, det italienske kjemikalieselskapet Enichem. En del av avtalen var at Swix fikk enerett til Cera-F-merket.

Fluorsmøringen Cera F er ifølge Swix-konsernets egne hjemmesider «tidenes mest suksessrike skismøring». I 30 år har produktet vært en gullgruve for selskapet.

Med sin overlegne motstand mot smuss og fuktighet ble de dyre fluorproduktene det viktigste glidredskapet til skiutøvere, både proffe og amatører. Spesielt på våt snø var fluoren uovertruffen.

Vidundermiddel: En av de tidlige utgavene av fluoprpulveret Cera-F, fra tidlig 90.-tall. Foto: Bjørn Langsem
Vidundermiddel: En av de tidlige utgavene av fluoprpulveret Cera-F, fra tidlig 90.-tall. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Den tidligere Swix-sjefen Bjørn Bakken bekreftet at det var Manfredini som var den første nøkkelmannen da fluorsmøringen Cera-F havnet på norske hender.

Det var Bakken igjen som foret norske landslagssmørere med vidunderproduktet. I starten var det knyttet stor hemmelighet rundt den nye smøringen.

Kreftsjokket

- Fluor-skismøringen forandret alt for oss. Fluor hadde - og har - en enorm påvirkning i skiidretten. Fluor forbedret gliden fundamentalt. Og for smørnings-businessen har det jo vært enormt innbringende, sier Gianluca Marcolini, Manfredinis elev.

Gullgutter: Marcolini flankert av Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø, brødrene han smører fast for på det norske skiskytterlandslaget. Foto: privat
Gullgutter: Marcolini flankert av Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø, brødrene han smører fast for på det norske skiskytterlandslaget. Foto: privat Vis mer

Nå forteller VM-helten Johannes Thingnes Bøes italienske smører om omkostningene fluorsmøringen kan ha hatt.

- Jeg husker først gangen Manfredini fortalte meg at han hadde kreft. Det var en dag jeg og han syklet rundt i fjellene en fin sommerdag. Han hadde akkurat funnet ut at han hadde kreft. Jeg fikk sjokk, naturligvis.

Da håpet han at han skulle bli frisk. Men beklageligvis så skjedde ikke det.

Han var syk i tre-fire år før han døde.

Hedret: Marcolini har blitt hedret med utmerkelser av sitt lokalsamfunn i Italia for sine meritter som skismører. Foto: privat
Hedret: Marcolini har blitt hedret med utmerkelser av sitt lokalsamfunn i Italia for sine meritter som skismører. Foto: privat Vis mer

- Vennene og kollegene hans snakket en del om kreftsykdommen kunne ha med skismøringen å gjøre. Vi snakket mye om den fluorskismøringen. Vi spurte ham også om han trodde det kunne være årsaken til at han fikk kreft. Da ristet han på hodet. Han trodde ikke det selv.

- Vil aldri få svar

- Har du, nå som kunnskapen om fluorskismøring er større, spurt deg om kreftsykdommen hans kan ha en forbindelse til fluoren?

- Ja, selvsagt. Det har vi alle gjort. Samtidig ser vi at andre av de gamle italienske smøregutta lever i beste velgående. Når det gjelder hvorfor Manfredini fikk kreft, er svaret at jeg ikke vet. Vi vil trolig aldri få svar heller.

- Men, sier Marcolini.

- Alle vi som smører profesjonelt, vet at disse fluorproduktene vi bruker ikke er veldig sunne.

Han ler.

- Jeg har lest mange artikler og bøker om helse- og miljørisikoen ved fluorsmøring. Samtlige skriver at dette er farlige saker. Men de har ikke svar på hvor farlig, og skadelig. Det er vel snarere et spørsmål om det.

Oppmerksom på farene: Marcolini er ikke i tvil om at florskismøring er helsefarlig. Foto: privat
Oppmerksom på farene: Marcolini er ikke i tvil om at florskismøring er helsefarlig. Foto: privat Vis mer

Marcolini forteller at han i dag vet mye mer om hva disse stoffene kan gjøre med kroppen, og at han og kollegene beskytter seg bra.

- Men klart, i starten slurvet vi jo alle med beskyttelsen. Det frykter jo mange senvirkningene av, innrømmer han.

Selv har han ikke hatt nevneverdige plager eller ubehag.

- Nei, inntil nå ingen problemer. Bank i bordet, sier han.

Fra november til mars står han 12 til 15 timer i smøretraileren i døgnet.

Alle var i begravelsen

Han husker Manfredinis begravelse som tung.

- Alle toppfolka i ski-Italia var der. Mange fra forbundet og mange av de største løperne fra Italia. Fauner, DeZolt, Albarello, Vanzetta. De var alle vel vitende om at han hadde vært medvirkende til at de tok sine gull og medaljer. Men først og fremst var de der for å hedre en fantastisk fyr og fagmann.

Kirken i Frassinoro: Fra denne kirken i Frassinoro ble Manfredini begravd. Foto: Roberto Fochesato / Google Maps
Kirken i Frassinoro: Fra denne kirken i Frassinoro ble Manfredini begravd. Foto: Roberto Fochesato / Google Maps Vis mer

Han har flere ganger vært tilbake på gravstedet ved Frassinoro kirke.

- Paolo lærte meg nesten alt jeg kan om skismøring den gang. Du vet, skismøring er et komplekst fag. Han var en ener i sitt fag, både i Italia og internasjonalt. Smøresjef på det italienske landslaget i mange år. Han fikk tilbud fra andre store skinasjoner. Men så hoppet han av karusellen, og ble lokal trener. Han ville ikke reise mer. Han hadde kone og to jenter.

Det var like etter at han trakk seg tilbake, at han ble syk.

Var med tidlig: Manfredini - bak til høyre - og Marcolini - ned til høyre - kjente hverandre fra de tidlige skidagene i Frassinoro. Manfredini var skitrener og skismører. Foto: Privat
Var med tidlig: Manfredini - bak til høyre - og Marcolini - ned til høyre - kjente hverandre fra de tidlige skidagene i Frassinoro. Manfredini var skitrener og skismører. Foto: Privat Vis mer

- En mester

En annen sentral skikkelse i Frassinoros skimiljø, Sergio Zanni, som stiftet skimuseet i byen, og hans sønn Fransesco, sier det samme til Dagbladet:

- Vi kjente selvsagt Manfredini. Og jeg har fått en sterkere og sterkere følelse av at Paolo fikk den dødelige kreftsykdommen av inhalaleringen av skismøringen. Det er det mest sannsynlige, sier Fransesco.

- Vi har samlet 100 år med Frassinoros skihistorie her i muséet. Manfredini har sin selvsagte plass her. Han var en mester, sier eldstemann Zanni.

Smørernes landskap: I disse snødekte landskapene i og rundt Frassinoro lærte Manfredini opp Marcolini. Foto: Societa Sportiva Frassinoro
Smørernes landskap: I disse snødekte landskapene i og rundt Frassinoro lærte Manfredini opp Marcolini. Foto: Societa Sportiva Frassinoro Vis mer

Presidenten i Frassinoros sportsklubb, Leonello Biondini, blir emosjonell når han begynner å snakke om Manfredini.

- Paolo var en god venn av meg. Han var aktiv og alltid klar for å snakke om alt som hadde med skismøring å gjøre. Selv etter at han ble kreftsyk, kom han til skiklubben vår og jobbet med løperne.

Biondini forteller også at han var nær Manfredini i den kritiske fasen av sykdommen.

- Jeg dro iblant sammen med Paolo til sykehuset da han skulle få cellegift-behandling. Det var sterke øyeblikk.

Også han har tenkt at kreftsykdommen til kameraten kan skyldes fluorsmøringen.

- Ja, selvsagt. Men vi får aldri noe sikkert svar, sier han.

God venn: Leonello Binodini (i midten) var en nær venn av Manfredini. Biondini er president av skiklubben i Frassinoro. Foto: Commune di Frassinoro
God venn: Leonello Binodini (i midten) var en nær venn av Manfredini. Biondini er president av skiklubben i Frassinoro. Foto: Commune di Frassinoro Vis mer

- Sjokkert

Ogå Silvano Barco, med på det italienske landslaget da Manfredini var sjefssmører, bekrefter at flere i ski-Italia har snakket om fluorsmøringen som mulig årsak til Manfredinis kreftsykdom

- Hele det italienske skilaget ble dypt sjokkert da Paolo plutselig fikk lungekreft på midten av 1990-tallet og døde. Det var sterke spekulasjoner i det italienske teamet om hvorvidt en ung, sunn ikke-røyker fikk kreft på grunn av fluor-skismøringen, forteller han Dagbladet gjennom den finske avisa Ilta-Sanomat. Barco har bodd i Finland i flere år.

Preget: Silvano Barco, en av løperne på det italienske landslaget da Manfredini var smøresjef, ble sjokkert da den ellers så kjernesunne mannen fikk lungekreft og døde. Foto: privat
Preget: Silvano Barco, en av løperne på det italienske landslaget da Manfredini var smøresjef, ble sjokkert da den ellers så kjernesunne mannen fikk lungekreft og døde. Foto: privat Vis mer

- Ingen av oss kan fortelle bastant om Paolo døde av fluorsmøring. Så vidt jeg vet, har ingen andre i de proffe serviceteamene våre noen gang hatt alvorlige sykdommer. Men klart, luftveiene på den tida var mer utsatt for smøringen enn i dag, fordi ventilasjonssystemene var mye svakere. Og svært få smørere brukte masker, sier Barco.

Undrer: Barco vet godt at ventilasjonssystemene var fraværende og maskebruken svak i smørebuene før i tida. Han jobber selv i skismøringsbransjen i dag. Foto: privat
Undrer: Barco vet godt at ventilasjonssystemene var fraværende og maskebruken svak i smørebuene før i tida. Han jobber selv i skismøringsbransjen i dag. Foto: privat Vis mer

Tomrom

I den italienske storavisa La Stampas dekning av Italias VM-bragder i 1987 går det tydelig fram hvilken posisjon Manfredini hadde:

«Det var mirakler det han gjorde med skiene.»

Også etter hans død har ordene om Manfredini vært sterke. Hans lokale klubb Frassinoro skriver dette om hvilken betydning deres mann hadde:

Hedersmann: Manfredini i glansperioden - da han smurte gullski for Italia - med til da ukjente fluorpreparater. Foto: Gazetta di Modena
Hedersmann: Manfredini i glansperioden - da han smurte gullski for Italia - med til da ukjente fluorpreparater. Foto: Gazetta di Modena Vis mer

«De gode resultatene de siste årene skyldes også arbeidet, viljen og metodene til den avdøde, store Paolo Manfredini, skitekniker på det italienske landslaget, før han tok over Frassinoro sportsklubb. Hans tidlige, vonde død etterlot et tomrom som vi forsøkte å fylle.»

Et annet sted står følgende:

«Han var skiteknikeren over alle skiteknikere.»

- Skremmende

Marcolini, som tok opp arven etter Manfredini, har jobbet over hele verden, i Italia, Spania, Russland, Slovenia og nå Norge. Nå kan også han skilte med å ha bidratt til flere VM- og OL-gull. For Stefania Belmondo, Dario Cologna, Petra Majdic og vår egen Johannes Thingnes Bø.

Smører og utøver: Marcolini har smurt skiene til mangfoldige gullvinnere. Her sammen med Dario Cologna, som han jobbet med før. Foto: privat
Smører og utøver: Marcolini har smurt skiene til mangfoldige gullvinnere. Her sammen med Dario Cologna, som han jobbet med før. Foto: privat Vis mer

Han snakker også om klasseskillet smøringen har skapt i sporten.

- Det var alltid min drøm som ung smører å smøre for Norge. Nå er jeg her. Alle smørere med ambisjoner, drømmer om å smøre for Norge. Det finnes ikke noe bedre sted å være. Produktene er gode, sikkerheten er god, ventilasjonen i bussene er førsteklasses. Men når jeg reiser rundt og ser hvilke forhold noen av de andre nasjonene jobber under, er det skremmende, forteller han og utdyper:

-At ikke IBU (Det Internasjonale Skiforbundet) tar tak i dette, er en gåte. Mange står i containere uten ventilasjon fortsatt. Det er crazy. Det finnes ingen beskyttelse. Ingenting, klager han.

Marcolini framhever at problemene ikke rammer de store nasjonene, som har penger og alle muligheter, i like stor grad.

- Det internasjonale forbundet forstå alvoret og hvor skadelig fraværet av ventilasjon og beskyttelse kan være for våre kolleger. IBU burde ikke tillate det. Det er ikke akseptabelt, sier han.

23. november vedtok styret i FIS et totalforbud mot fluor i alle internasjonale renn. Skiskytterforbundet IBU fulgte først ikke eksempelet. Men ferske signaler fra IBU tyder nå på at også skiskytterne kommer til å legge ned et forbud, ifølge NRK.

PS. Paolo Manfredinis familie har samtykket til publisering av denne saken, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

PS 2. Da Dagbladet konfronterte IBU med kritikken rundt forholdene for de mindre nasjonene tidligere i vinter, svarte forbundet at de tar helseproblematikken til smørerne på alvor. I e-posten utdypet kommunikasjonsdirektør Christian Winkler i IBU følgende:

«I arrangementsreglene står helt tydelig at arrangørene må skaffe til veie smørebuer som 'har tilstrekkelig ventilasjon for å fjerne avgasser fra smøring'. Temaet om smørernes helse har flere ganger vært oppe i IBUs styremøter, og spesielt de siste månedene har temaet vært diskutert flere ganger for å sikre at IBU er oppdatert på den teknologiske utviklingen på området.

Akkurat nå er IBU også i en prosess sammen med flere andre internasjonale forbund, for å håndtere dette, spesielt i lys av den dypere kunnskapen vi nå har om fluor-smøringer. I fraværet av internasjonale standarder (med unntak av EU-lovgivingen om fluor) og en perfekt ventilasjonsteknologi, kan helserisikoen for skismørere bare begrenses gjennom samarbeid mellom lagene, de nasjonale forbundene og det internasjonale forbundet.

IBU har startet et analysearbeid sammen med erfarne smørere for å finne akseptable løsninger.»

PS 3. Dagbladet har også vært i kontakt med dagens ledelse i Swix, som ikke har noen kommentar til saken.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer