Fluor i skismøring

Fluor-pionér døde av kreft

Han var den italienske smøresjefen som første gang foret norske Swix med fluorpulver. Paolo Manfredini døde av kreft, 45 år gammel. Kameratene setter det i forbindelse med fluoren.

Døde: Paolo Manfredini (til høyre), Italias store skismøringsguru, var den første i verden som tok i bruk vidundermiddelet fluor-skismøring. 45 år gammel døde han av lungekreft. Venner av ham setter nå dødsfallet i forbindelse med fluor-smøringen. Her står han sammen med Maurilio De Zolt, som svært overraskende tok VM-gull i 1987. Smøringen ble tillagt hovedæren. Foto: Gazzetta di Modena
Døde: Paolo Manfredini (til høyre), Italias store skismøringsguru, var den første i verden som tok i bruk vidundermiddelet fluor-skismøring. 45 år gammel døde han av lungekreft. Venner av ham setter nå dødsfallet i forbindelse med fluor-smøringen. Her står han sammen med Maurilio De Zolt, som svært overraskende tok VM-gull i 1987. Smøringen ble tillagt hovedæren. Foto: Gazzetta di Modena Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I de siste månedene har Dagbladet publisert omfattende reportasjer om helserisikoene knyttet til fluorholdig skismøring. Dagbladet har også fortalt om flere tilfeller av kreftdød og kreftsykdom som knyttes til bruk av fluorskismøring.

Norske kreftleger og forskere har også for første gang åpent uttalt at eksponering for fluor-smøring kan føre til kreft.

Nå rettes søkelyset mot kreftdødsfallet til Paolo Manfredini – Italias skismøringsguru på 80- og 90-tallet – og som spilte en viktig rolle i starten av norske Swix’ tidlige fluorsmørings-eventyr.

42 år gammel fikk Manfredini lungekreft. Dette er en av krefttypene som flere forskere forbinder med eksponering for flurstoffene (PFAS) som finnes i fluor-skismøring.

Etter tre års kamp mot kreftsykdommen gikk Manfredini bort, i august 2001.

En som kjente Manfredini svært godt, er skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bøs servicemann de siste fem åra, Gianluca Marcolini.

Manfredini var læremesteren til Marcolini - de to er fra den lille landsbyen Frassinoro i Modena-regionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer