Stopper fluorsmøring i langrenn

FLUORFORBUD: Får dårligere gli enn russerne

Snart tvinger en ny EU-regel de fleste langrennsstjernene til å legge bort de raskeste fluorsmørningene. Det gir de russiske løperne en kjempefordel om ikke sporten innfører et troverdig totalforbud.

FÅR IKKE BRUKE DEN BESTE GLIDEREN: Heidi Weng, Therese Johaug og de andre løperne fra EU-land må snart legge vekk de farligste og raskeste gliderne med C-9 fluor. Det gir en helsegevinst, men også en konkurransevridning. For utøvere fra land utenfor EU lan fortsatt bruke slik smørning hvis ikke FIS kommer med et totalforb FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR IKKE BRUKE DEN BESTE GLIDEREN: Heidi Weng, Therese Johaug og de andre løperne fra EU-land må snart legge vekk de farligste og raskeste gliderne med C-9 fluor. Det gir en helsegevinst, men også en konkurransevridning. For utøvere fra land utenfor EU lan fortsatt bruke slik smørning hvis ikke FIS kommer med et totalforb FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET nye EU-forbudet mot de sterkeste fluorsmørningene i langrenn gir sporten en helt nye utfordring. Hvis ikke det internasjonale Skiforbundet (FIS) raskt innfører et totalforbud mot slik smøring, blir konkurranseforholdet i sporet totalt forandret:

  • Heidi Weng og alle de andre løpere fra EU-land vil automatisk få dårligere ski enn sine russiske konkurrenter.

Bruken av disse såkalte C-8 gliderne med langkjedet fluor gir på ulike føreforhold større tidsforskjeller enn de fleste kjente dopingmetodene. Det kan være snakk om 1 minutt tjent pr 10 km.

Når EU-forbudet kommer 4.juli neste sommer, må finske, italienske, norske, svenske og tyske langrennsløperne legge vekk disse tradisjonelt raskeste - og farligste - produktene. Samtidig strammer amerikanske miljøvernmyndigheter inn bruken av fluor i USA.

I praksis betyr det fritt fram for suverene ski for russiske langrennsløpere i neste vinter-OL som arrangeres i Kina 2 022 om ikke FIS innen den tid vedtar et totalforbud.

Og finner helt sikre metoder for å kontrollere dette forbudet.

DET siste har foreløpig virket utfordrende. Fredag samles lederne i Langrenns-Norge for å diskutere testingen av det ett år gamle fluorforbudet i barne -og ungdomsrennene.

Etter de overraskende tallene sist vinter om et mulig massivt juks blant unge skiløpere, er det en litt deppa gjeng som setter seg ned for å løse en truende helse -og miljøutfordring . Heller ikke sport har noen quick fix i denne kampen.

Den vonde debatten om de triste fluortallene fra Hovedlandsrennet for 15 -og 16-åringer på Gålå fortalte tilsynelatende at det blir både dyrt og vanskelig å få til en sikker testmetode. I hvert fall så lenge det er lov for alle voksne å bruke de svært helsefarlige C-8 smøringer i konkurranser, og det fortsatt er alle slags fluorprodukter i smørebodene landet rundt.

DERFOR kan dette ledermøtet fort ende med at fluorforbudet blir stående, men at testene forsvinner. I så fall går norsk langrenn stikk i mot den internasjonale utviklingen.

Et system uten tester kan virke enklest både for klubbene og Skiforbundet. Jeg har selv tidligere ment at det hadde vært like greit, men nå er situasjonen endret. Med et raskt internasjonalt forbud vil en slik nasjonal løsning gi kortvarig ro for en sport som er nødt til å rydde opp både i smørekoffertene og samvittigheten.

FOR testene kommer uansett internasjonalt, og de blir til å stole på. Rent faglig holdt nok allerede den kontrollmetoden som ble brukt under Hovedlandsrennet på Gålå og Ungdoms-Birken sist vår. Det problematiske der var den pedagogiske inndelingen i tre soner med grønt, gult og rødt for å avsløre forbudt fluor.

Denne gule sonen; altså de testresultatene som ikke med full sikkerhet kunne påvise brudd på florforbudet, ga et misvisende resultat. Dette ble forsterket gjennom mangelfull informasjon om testingen. Alt for mange hadde tilsynelatende brutt reglene med vilje, mens de egentlig bare mer eller mindre ubevisst hadde benyttet smøreutstyr som allerede var forurenset med fluorprodukter.

VED å heve terskelverdiene for brudd på reglene, kan disse testene nøyaktig vise bevisste forsøk på å omgå regelverket. Det skjer samtidig med at den gule sonen forsvinner. Når fluorforbudet kommer for hele sporten, blir det også en tydelig forskjell på rett og galt.

Så må selve testprosedyren bli åpen slik at det er mulig for flere uavhengige aktører å ettergå selve kontrollen. Steg for steg vil en slik fluortesting dermed ligne på vanlige internasjonale dopingtester.

DET er den veien FIS ønsker å gå, og nå ser det ikke ut som om sporten har noen annen mulighet. Nylig la Vegard Ulvang, sjefen for langrennskomiteen i FIS, fram en strategi for et forbud på det internasjonale ledermøtet i Zürich.

Afterski #7: Nytt gull til Therese Johaug, bronse til Ingvild Flugstad Østberg og bronse til kvinnenes hopplandslag. Med andre ord: Mye å glede seg over i den syvende utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Dit hadde han tatt med seg forskeren Martin Schlabach fra Norsk Institutt for Luftforsking. Schlapbach var ansvarlig for de testene som ble gjort i norske barne -og ungdomsrenn sist vinter, og er ikke i tvil om at denne kontrollen vil bli trygt gjennomført:

- Hvordan vi klarer å gjennomføre de nye reglene og forbudet mot fluorvoks blir et svært viktig spørsmål framover, sa Ulvang, og la til:

- Det er vår plikt å sikre en rettferdig konkurranse i alle renn jorda rundt, og uansett har vi et samfunnsansvar å sørge for at langrennssporten forblir sunn og ren.

Vegard Ulvang er ubestridt sjef for denne sporten internasjonalt. Når han er så tydelig, går det mot et internasjonalt forbud mot den miljøfarlige fluortypen som finnes i de raskeste gliderne.

SPØRSMÅLET er hvor fort det skjer. Allerede i verdenscupen denne vinteren kommer første test idet løperne drar til sesongavslutningen i Minneapolis USA. For amerikanske myndigheter krever en importklarering av C-8 produkter som ikke alle smøreprodusentene har skaffet seg. Det betyr at toppløpere risikerer å konkurrere ved hjelp av smuglegods.

Det er i så fall et dårlig beskjed fra en sport som ønsker å være «sunn og ren». Det rimer ikke med tusking med glidere som ikke er klarert ved grensen.

NESTE utfordring kommer fort. For kan egentlig utøverne fra land utenfor EU konkurrere i Oberstdorf-VM 2021 i EU-landet Tyskland med de gliderne som er forbudt for Heidi Weng og alle de andre stjernene fra tradisjonsrike langrennsnasjoner som Sverige, Finland, Italia og Norge?

Så blir problemet enda større i vinter-OL 2 022. De lekene går i Kina som ikke har et slikt nasjonalt forbud mot C-8 fluor. Det betyr at kineserne som russerne i teorien kan konkurrere med mye raskere ski, men det vil altså FIS neppe tillate:

  • Av hensyn til jevnest mulig konkurranse er det derfor grunn til å tro at sporten selv innfører totalforbudet raskt.

Det samme kappløpet om best mulig gli som har presset fram helse -og miljøfarlige skismøring, vil altså til slutt sørge for at det hele blir forbudt. Det er bra ironi om etikk i toppidretten.

blir jobben å holde unna alle de nye og gamle C-8 produktene som vil være på bakrommene i skimarkedet. Selv med et produksjonsforbud i EU og USA er det mer enn nok av fluorprodukter med superglid til å friste ledere og løpere i tiår framover.

Slik blir fort fluorkontrollen i langrenn en like mye omtalt sak som dopingkontrollen.

Begge deler gjelder jo også både helse og moral. Og da er det bare for den ledende langrennsnasjonen å gå foran.

For her er det jo slett ikke risikoen for å få dårligere ski enn russerne som teller. Det er risikoen for det beste i sporten.

Det er rett og slett for farlig for langrennsmiljøet å satse videre på en smøring som både er giftig, miljø-ødeleggende og rådyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer