Stopper fluorsmøring i langrenn

FLUORFORBUD: Får dårligere gli enn russerne

Snart tvinger en ny EU-regel de fleste langrennsstjernene til å legge bort de raskeste fluorsmørningene. Det gir de russiske løperne en kjempefordel om ikke sporten innfører et troverdig totalforbud.

FÅR IKKE BRUKE DEN BESTE GLIDEREN: Heidi Weng, Therese Johaug og de andre løperne fra EU-land må snart legge vekk de farligste og raskeste gliderne med C-9 fluor. Det gir en helsegevinst, men også en konkurransevridning. For utøvere fra land utenfor EU lan fortsatt bruke slik smørning hvis ikke FIS kommer med et totalforb FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR IKKE BRUKE DEN BESTE GLIDEREN: Heidi Weng, Therese Johaug og de andre løperne fra EU-land må snart legge vekk de farligste og raskeste gliderne med C-9 fluor. Det gir en helsegevinst, men også en konkurransevridning. For utøvere fra land utenfor EU lan fortsatt bruke slik smørning hvis ikke FIS kommer med et totalforb FOTO:Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET nye EU-forbudet mot de sterkeste fluorsmørningene i langrenn gir sporten en helt nye utfordring. Hvis ikke det internasjonale Skiforbundet (FIS) raskt innfører et totalforbud mot slik smøring, blir konkurranseforholdet i sporet totalt forandret:

  • Heidi Weng og alle de andre løpere fra EU-land vil automatisk få dårligere ski enn sine russiske konkurrenter.

Bruken av disse såkalte C-8 gliderne med langkjedet fluor gir på ulike føreforhold større tidsforskjeller enn de fleste kjente dopingmetodene. Det kan være snakk om 1 minutt tjent pr 10 km.

Når EU-forbudet kommer 4.juli neste sommer, må finske, italienske, norske, svenske og tyske langrennsløperne legge vekk disse tradisjonelt raskeste - og farligste - produktene. Samtidig strammer amerikanske miljøvernmyndigheter inn bruken av fluor i USA.

I praksis betyr det fritt fram for suverene ski for russiske langrennsløpere i neste vinter-OL som arrangeres i Kina 2 022 om ikke FIS innen den tid vedtar et totalforbud.

Og finner helt sikre metoder for å kontrollere dette forbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer