Oppsøkte hoppsjefen:

- Fly forbanna

Her tar Lise Skaar (74) kontakt med Clas Brede Bråthen (52) under hopp-NM. - Jeg har vært syk av raseri og fortvilelse, sier hun. Konflikten mellom hoppsjefen og Norges Skiforbund har gått hardt inn på 74-åringen.

VILLE HILSE PÅ: Lise Skaar syntes det var godt å få treffe Clas Brede Bråthen, som hun har hatt «veldig vondt av». Foto: Tore Ulrik Bratland
VILLE HILSE PÅ: Lise Skaar syntes det var godt å få treffe Clas Brede Bråthen, som hun har hatt «veldig vondt av». Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDTSTUBAKKEN (Dagbladet): Hoppernes landslagssjef, Clas Brede Bråthen, sto og fulgte hopp-NM søndag ettermiddag.

Plutselig kom en kvinne bort til ham på sletta i Midtstubakken i Holmenkollen.

- Jeg har vært syk av raseri og fortvilelse, forteller hun. Og sikter til konflikten mellom Bråthen og skiforbundet.

Kvinnen - Lise Skaar fra Røa - forteller at hun er blant de 54 000 medlemmene i Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen».

Under NM i normalbakke håpet hun å få treffe Bråthen personlig for å vise sin støtte og sympati.

SELFIE: Lise Skaar foreviger et bilde av seg selv og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland
SELFIE: Lise Skaar foreviger et bilde av seg selv og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Jeg har vært våken om natta. Jeg synes det har vært så utrolig vondt, sier hun om at skiforbundet ville fjerne «Mr. Hopp».

Skaar er glad for at det til slutt ble en fredsavtale. Det gjør at Bråthen kan fortsette i rollen som landslagssjef i fire nye år. Men 74-åringen er rasende på prosessen og bekrefter at hun er «fly forbanna» underveis i samtalen. Hun kaller seg selv for «hoppfrelst».

NM i helga ble en parademarsj for Bråthen, som var blant sine egne i hoppfamilien. Ledelsen i skiforbundet mente han var vanskelig å samarbeide med. Men blant hoppere og trenere har han hele tida hatt en høy stjerne og vært ønsket med videre.

FANT TONEN: Clas Brede Bråthen syntes det var hyggelig med muntlig støtte på sletta i Midtstubakken. Foto: Tore Ulrik Bratland
FANT TONEN: Clas Brede Bråthen syntes det var hyggelig med muntlig støtte på sletta i Midtstubakken. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Bråthen hadde stillingen som sportssjef i 17 år. Som en del av fredsavtalen er han nå landslagssjef, der administrative oppgaver overlates til en ny sportssjef.

Kilder med innsyn i prosessen forteller at Bråthen ble tilbudt to årslønner for å slutte i sommer. Så interessert skal forbundet ha vært i å «kvitte seg med et problem». Bråthen ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Selv om konflikten offisielt er over, skal det være sår i begge leire, slik Dagbladet forstår det. Verken skipresident Erik Røste eller generalsekretær Ingvild Bretten Berg var til stede under NM. Nå handler det i første omgang om å få til et samarbeid som gjør at alle parter kan gå videre, slik at utøverne ikke blir rammet.

Allerede lørdag oppsto det spekulasjoner da Oscar Petersen Westerheim (25) ble NM-vinner i normalbakken. Han parkerte samtlige av gutta på landslaget og sto for en sjokkseier.

SJOKKVINNER: Oscar Petersen Westerheim tok individuelt NM-gull i normalbakke lørdag. Foto: Tore Ulrik Bratland
SJOKKVINNER: Oscar Petersen Westerheim tok individuelt NM-gull i normalbakke lørdag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Når Dagbladet konfronterer Bråthen med spekulasjoner om at landslagshopperne er så preget av bråket at ingen av dem klarer å vinne NM, svarer han:

- Det blir helt umulig å bevise. Det er en greie vi må forholde oss til at noen kommer til å mene gjennom hele denne sesongen. Enten så kommer miljøet til å vise enorm styrke og prestere, til tross for konflikten. Eller så kommer du (Dagbladet) og andre til å spekulere i hvordan dette har påvirket utøverne. Men det får vi ikke gjort noe med.

Bråthen fortsetter:

- Det er ingenting som vil være tristere for meg enn om det skulle være en realitet. Det er det absolutt siste jeg ønsker - at noe jeg gjør eller er en del av - ødelegger forutsetningene for utøverne.

- Du har skiftet rolle fra sportssjef til landslagssjef. Hva gjør du de neste tre ukene, slik at dere er best mulig rustet til verdenscupstarten i Russland?

- Selv om jeg er blitt distrahert ganske mye, har jeg ikke glemt hva vi skal drive med. Jeg skal sørge for at trenerne og støtteapparatet har det de trenger før sesongen starter. Det må vi sjekke, dobbeltsjekke og trippelsjekke.

- Blir det lett å gå videre etter konflikten?

- Det som er min greie skjer i hoppbakken, enten det er i forbindelse med et verdenscuprenn eller en hoppskole. Det er de folkene jeg er nødt til å ha et godt forhold til. Det er de folkene som gjør at jeg har en jobb. Det er det den stillingen jeg har, er til for.

NY JOBB: Clas Brede Bråthen har fått jobb som landslagssjef i hopp. Video: NTB Vis mer

- Det kommer inn en ny person som sportssjef, din tidligere rolle. Når tenker du at vedkommende bør være på plass?

- Det forutsetter jeg er på plass i løpet av veldig kort tid. Det ligger jo i hele sakens natur.

- Hva er kort tid i din verden?

- Innen kommende uke er over. Lengre tid enn det kan det ikke ta.

Den nye sportssjefen vil være leder for hoppadministrasjonen. Skiforbundet har sagt at stillingen skal lyses ut, men at det vil komme inn en person midlertidig i første omgang.

Det er dette Bråthen mener må være på plass i løpet av uka. Han framholder at hans kandidat er arrangementssjef Ståle Villumstad, men understreker at det ikke er han som bestemmer.

TIL TOPPS: Buskerud vant miks lagkonkurranse. Fra venstre: Daniel-André Tande, Silje Opseth og Joacim Ødegård Bjøreng. Foto: Tore Ulrik Bratland
TIL TOPPS: Buskerud vant miks lagkonkurranse. Fra venstre: Daniel-André Tande, Silje Opseth og Joacim Ødegård Bjøreng. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

For Bråthen må varmen og kjærligheten fra bakken ha føltes godt i helga.

Hoppfrelste Lise Skaar forteller at hun kjørte forbi Midtstubakken lørdag. Men først søndag ettermiddag fikk hun endelig hilse på sin store helt og sikre seg en selfie.

Mer sportslig skjedde følgende i helga:

Oscar Petersen Westerheim og Silje Opseth ble individuelle norgesmestere lørdag. Søndag vant Buskerud med Daniel-André Tande i spissen både lagkonkurransen og miks lagkonkurranse.

BRA OPPMØTE: Et glimt fra hovedtribunen lørdag. Foto: Tore Ulrik Bratland
BRA OPPMØTE: Et glimt fra hovedtribunen lørdag. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Hopp-NM hadde hyggelig med besøk, spesielt lørdag.

Folk storkoste seg i bakken med hopp, kaffe og vafler - og det som utviklet seg til spektakulære seiersscener da Oscar Petersen Westerheim vant gullet.

Gutta åpner verdenscupsesongen i russiske Nizjnij Tagil 19. november. Uka etter er det jentenes tur på samme sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer