Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra Royal League

Interessen for Royal League har sunket dramatisk på ett år. Turneringsledelsen ber klubbene bli med på et felles krafttak for å øke entusiasmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni kamper er spilt av årets skandinaviske turnering. Publikumssnittet ligger på 2635 så langt. På de ni første i fjor var snittet til sammenlikning 6936. Da Royal League var over i vår, og FC København sto som mestere, lå totalsnittet på 5514.

Foreløpig er Aalborg-Djurgården (5246) den kampen som kommer nærmest denne sesongen.

-  Jeg er overrasket over tallene, sier turneringsleder Boye Skistad til Dagbladet.

-  En del av forklaringa for Norges del ligger i at vi i fjor hadde de tre store publikumslagene med - VIF, RBK og Brann. De kom rett fra en spennende serieavslutning og en underholdende cupfinale, og spilte første Royal League-match fire dager etterpå. I år har det gått for lang tid etter serieslutt til oppstart her, mener Skistad.

-  Dessuten har flere måttet spille kampene sine utenbys. Det har redusert interessen. Men jeg tror vi vil se en oppsving til våren, ettersom vi i år har sluttspill med kvartfinaler og semifinaler før finalen. Det vil gjøre at februar og mars kan heve snittet. På kort sikt må det imidlertid gjøres en felles innsats.

-  Forslag?

-  Alle vi som er med, både i turneringsledelsen og klubbene, må bli bedre på markedsføring. Det er tross alt snakk om et skandinavisk mesterskap. Jeg vet for eksempel ikke hvor flinke klubbene er til å spre nyheter om spilleroverganger. Dessuten er annonsering viktig.

TV Norge skuffet

 LITEN INTERESSE FOR ROYAL LEAGUE:  Dommer Claus Bo Larsen ga Lillestrøms Anders Rambekk rødt kort i kampen mot Kalmar. Det var det ikke mange som så. Foto: Daniel Lauten Sannum
LITEN INTERESSE FOR ROYAL LEAGUE: Dommer Claus Bo Larsen ga Lillestrøms Anders Rambekk rødt kort i kampen mot Kalmar. Det var det ikke mange som så. Foto: Daniel Lauten Sannum Vis mer

TV-ratingen viser at også to av tre sofatilskuere er forsvunnet her til lands.

De to første kampene TV Norge viste i fjor var Rosenborg-Djurgården og Vålerenga-Rosenborg. De tiltrakk seg henholdsvis 441 000 og 331 000 seere. Årets to første, Lillestrøm-FC København (146 000) og Vålerenga-Start (111 000), har ikke vært i nærheten av samme nivå, ifølge kanalens seerstatistikk.

Nyhets- og aktualitetssjef Hallbjørn Saunes i TV Norge har ingen god forklaring:

-  Vi spør oss selv hvorfor det er blitt sånn. Rent TV-messig hadde vi en tøffere konkurranse de to første dagene i år enn vi hadde i fjor, men vi er uansett skuffet, sier Saunes til Dagbladet.

Må satse mer

Tallene har vært gjenstand for diskusjon internt i kanalen, som skal vise kamper fra turneringa ut 2008/2009-sesongen. Totalt sett lå seersnittet i fjorårets turnering på 236 000.

-  Vi tror ikke forklaringa på nedgangen ligger hos oss. Vi føler produksjonen vår er bedre i år enn i fjor. Det har vært veldig mye støy rundt arenaer som delvis har overskygget det sportslige, derfor er kanskje ikke alle en gang klar over at Royal League har startet.

-  Men jeg håper det blir en oppsving etter hvert, at klubbene satser litt mer, og tenker litt mer på det sportslige framfor bare å snakke om baneforhold. I fjor var det Sverige som sleit, men der er interessen større i år, sier Saunes.

-  For lave tall

Start-eier Erik Solér tror Royal Leagues videre framtid vil avhenge av to forhold: At Tippeligaen består slik som nå, og at seertallene øker.

-  Det kan hende Per-Mathias Høgmo over tid får rett, og at vår hjemlige sesong blir utvidet i begge ender. Da kan det bli mer komplisert å finne datoer for avvikling av Royal League. Dessuten er TV-selskapene avhengig av seertall for å få reklameinntekter, og tallene hittil i år høres for lave ut, sier Solér.

-  Men det er fortsatt tidlig, og vi hadde her hjemme en veldig spennende avslutning som kanskje tok litt av piffen ut av tilskuerne.

-  Proft konsept

Lillestrøms manager Jan Åge Fjørtoft er svært glad for at klubben får sjansen i Royal League.

-  For oss er det en kjempeerfaring. Uttellinga har ikke vært topp, men sesongen utvides, og vi får prøvd oss mot de beste lagene fra Skandinavia, sier han.

At nordmenn for tida ikke akkurat skaper trengsel i køene på arenaene, forklarer Fjørtoft slik:

-  Man må huske at det har vært mye fotball i høst, med landslaget i playoff, RBK i Champions League og flere svært spennende kamper i topp og bunn av Tippeligaen. Nå må vi forsøke å komme i gang igjen etter et kort opphold, og tilskuerne må sette seg ned på kalde stadionseter og fryse. Jeg ser at det fører til en nedgang.

-  Men jeg vil vente tre-fire år før jeg dømmer om Royal League er en suksess eller ikke. Det eneste som bekymrer meg med konseptet er når Start må spille hjemmekamper i Skien, sier Fjørtoft, og får støtte av Erik Solér:

-  Hadde vi vært i Sørlandshallen, ville vi fått fem til sju ganger så mange tilskuere. Det hadde gjort utslag på statistikken, sier Start-eieren.

-  Men ingen kamper i Europacupene, som spilles samtidig, får gå innendørs?

-  Det er greit nok. Det er sikkert et regulativ i UEFA som sier det. Men for Royal League tror jeg det ville skapt enda mer blest med innendørskamper. Tenk bare på hva vi kunne fått til i Oslo dersom Lyn, Lillestrøm og Vålerenga alle spilte i Vallhall. Det kunne blitt noen fantastiske dager, svarer LSKs Fjørtoft.

Klubbdirektør Morgan Andersen i Lyn er imponert over profesjonaliteten:

-  Som konsept er Royal League veldig proft. Jeg tror interessen tar seg opp. I fjor startet man rett etter cupfinalen, mens det i år har vært et lite opphold, samt mye diskusjon rundt baner og arenaer, sier Andersen.

• Kommenter:
Hva må gjøres for å få opp interessen for Royal League?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!