SMUGLET TIL NORGE: Cathrine (19) er en av jentene som Dagbladet har avslørt at ble smuglet til Norge med visum der det framsto som om de var toppidrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMUGLET TIL NORGE: Cathrine (19) er en av jentene som Dagbladet har avslørt at ble smuglet til Norge med visum der det framsto som om de var toppidrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Flyktningtopp rystet over Mongolia-avsløringer: - Har hatt flere norske saker

Treneren for Mongolias skøytelandslag, og en straffedømt politikvinne, organiserte smugling av unge jenter til Norge.

(Dagbladet): - Menneskesmugling er definitivt et problem i Mongolia, sier Pär Liljert, sjef for IOM i Kina, til Dagbladet.

Han er rystet over avsløringene i Dagbladet de siste dagene, om hvordan unge mongolske jenter er blitt smuglet til Norge.

- Jeg kan ikke diskutere enkeltsaker, men i Mongolia finnes det menneskehandel både internt i og ut av landet. Vi jobber med flere saker som gjelder menneskehandel relatert til gruveindustrien sør i landet. Mange menn jobber i gruveindustrien, da finnes det et marked for prostitusjon. Det forekommer også utnyttelse av arbeidskraft, spesielt kvinner tvinges til gruveområdene og må jobbe for lite eller ingen lønn. Så finnes det også den internasjonale biten – Mongolia er et land med ganske mye menneskehandel i forhold til folketall - mye til Macau og Kina, men også til Europa, sier Liljert og legger til:

- Når det gjelder Norge hadde vi i 2015 to traffickingsaker – en mann og en kvinne som skulle utnyttes som arbeidskraft. De kom tilbake til Mongolia. I 2014 hadde vi en sak, en kvinne, som også kom tilbake.

Familie involvert

Liljert bekrefter at flere aspekter i saken Dagbladet har avslørt er typiske for menneskesmugling fra Mongolia. Et slikt element er at det er slektninger som skal stå bak smuglingen.

- Det finnes flere som har bodd i Norge, Sverige eller Belgia som kommer tilbake til Mongolia og ser en forretningsmulighet, sier IOM-sjefen.

- Dette er personer som allerede har et nettverk i Europa, og sender slektninger til dette nettverket for å jobbe. Da skjer kriminaliteten innen en begrenset krets, og er vanskelig å oppdage. Dette skjer nok oftere i Mongolia enn i andre land – selv om jeg må understreke at dette er noe vi mistenker, men at jeg ikke selv sitter på bevis for dette, sier Liljert.

RYSTET: Pär Liljert i IOM. Foto: Privat
RYSTET: Pär Liljert i IOM. Foto: Privat Vis mer

Idrettsvisum

I sakene Dagbladet har avslørt ble de to unge jentene utstyrt med visum som om de var toppidrettsutøvere, og to personer i mongolsk toppidrett var involvert. Også dette kjenner Liljert igjen fra andre saker.

- Jeg har ingen informasjon om konkrete personer i idrettsmiljøet som har vært involvert i dette. Men vi kjenner til at det er mange som søker idrettsvisum. Spesielt gjelder dette bryting, der Mongolia tradisjonelt har vært veldig gode, sier Liljert.

- Noe av årsaken til dette er at de kriminelle nettverkene i Mongolia er ganske små.

- Genialt

Liljert påpeker at metoden med idrettsvisum ikke er spesielt utbredt blant store profesjonelle nettverk - eksempelvis i Kina - som har andre måter å frakte folk på.

- Men når mye er familierelatert og basert på bekjentskapskrets, vil ikke du som trafficker ta risikoen som følger med å smugle folk ulovlig mot penger. Da er denne metoden ganske genial – der alt du trenger er en flybillett.

Pär Liljert tror at mongolske myndigheter ønsker å rydde opp i menneskesmuglingen. Han anser ikke korrupsjon hos politi og myndigheter som et stort problem.

- Basert på den diskusjonen jeg har med myndighetene har de viljen som trengs for å stoppe dette. Men ikke kapasiteten og kunnskapen.