Flyr mot et nytt OL

Kombinertkongen Bjarte Engen Vik (27) blir bare bedre og bedre for hvert år. Framgangen gjør at han aldri får lagt opp. - Holder jeg meg i toppen, kan det bli en ny OL-start i Salt Lake City år 2002, sier han til Dagbladet.

Sist vinter ble han både dobbelt OL-mester og sammenlagtvinner i verdenscupen. Som lønn for strevet fikk han cirka 700000 kroner.

- Får jeg en sånn sesong til, kommer jeg nok til å fortsette inn i år 2000. I 2001 er det VM i Lahti. Da er veien kort til et nytt OL, sier Bjarte Engen Vik om de nye framtidsplanene.

I sommer og i høst har han hoppet vanvittig bra, og vunnet fem av seks renn i kamp med de hjemlige spesialhopperne (Gjerpenkollen, Lillehammer, to renn i Granåsen og Marikollen). I plast-NM i Marikollen ble han slått med et halvt poeng av Roar Ljøkelsøy.

- På sitt beste er Bjarte blant de ti beste hopperne i verden, sier den nye hoppsjefen Hroar Stjernen.

Kyssesyke

- Jeg har fortsatt mer krutt på lager. Det går ikke an å legge opp før jeg har fått tatt ut alt, sier Bjarte Engen Vik.

Flere ganger har han vært inne på tanken å gi seg. Alltid har han kommet enda sterkere tilbake.

- I 1990 fikk jeg kyssesyken. Året etter, i junior-VM i Reit im Winkl, kollapset jeg fullstendig i langrennet etter å ha blitt nummer to i hoppbakken. I mål var jeg nummer 13. Da var jeg fast bestemt på å gi meg, men ble overtalt til å fortsette, sier Bjarte om den tunge starten på kombinertkarrieren.

Sesongen etter ble han tatt ut på elitelaget, og bestemte seg for å ta sjansen. Det angrer han ikke på i dag.

- Etter VM i Trondheim 1997 sa jeg at Japan-OL var mitt siste internasjonale mesterskap. I stedet for en avskjedssesong, ble fjorårsvinteren den artigste jeg har opplevd, sier Bjarte Engen Vik.

VM-sprint

Ski-VM i Ramsau i Østerrike er vinterens store mål. Der blir det for første gang mulig å vinne to individuelle VM-titler. En sprint med ett hopp og 7,5 km langrenn er ny VM-øvelse.

- I begge VM-konkurransene hopper vi i 90-metersbakke. Synd det ikke er 120-metersbakke i sprint-VM. Det er mest gøy med skikkelig luft under skiene, sier Bjarte.

Selv om han slår spesialhopperne, er og blir han kombinertløper.

For seint

- Hadde jeg vært fire-fem år yngre, er det nok mulig jeg hadde satset på spesialhopping ett år. Nå er jeg for gammel til det. Et av håpene mine er å få sette utfor en skiflygingsbakke. Får jeg fly 180 meter, er de fleste målene mine nådd, sier Bjarte Engen Vik.

Den viktigste grunnen til framgangen i hoppbakken, er at han føler seg trygg og tør å slippe seg løs.

- Dessuten er jeg ikke lenger fornøyd med å bli nummer tre eller fire. Nå er målet å ta ut det beste og vinne, sier Bjarte.

Holder han seg blant de to-tre beste i verden, vet han at det gir ei bra årslønn. Blir han nummer sju, får han ikke noe.

- Denne sesongen har jeg 60000 kroner i støtte fra Olympiatoppen og inntekter fra tre personlige sponsorer - Madshus, Adidas og Carrera. Beklageligvis får ingen kombinertløpere fem øre fra Norges Skiforbund. Underskuddet fra 1994 er en av årsakene til det, sier Bjarte Engen Vik.

<B>FLYR VIDERE: </B>Bjarte Engen Vik truet med å legge opp før denne sesongen. Nå snakker han høyt om OL i 2002.