Flys hjem i privatfly

Petter Solberg (28 i går) ga seg selv bursdagsgave med helgas VM-seier i Wales. Nå følger stallkamerat Tommi Mäkinen (38) opp med sin gave.

I dag flyr finnen Solberg hjem til Norge i privatflyet sitt.

- Jeg har veldig lyst til å komme meg hjem nå, så dette er en kongepresang av Tommi. Veldig koselig gjort, sier Petter Solberg til Dagbladet.

50 mill. i årslønn

Mäkinen - som er firedobbelt verdensmester - håver trolig inn rundt 50 millioner i årslønn. Han var i utgangspunktet Subarus førstefører denne sesongen, men har måttet finne seg i å leve i skyggen av en nordmann i år. Mäkinen havnet helt nede på 8. plass i årets VM.

- Snart har du vel eget fly også?

- He-he. Det har ikke førsteprioritet, for å si det sånn, ler Petter.

Schanches helikopter

Etter planen lander han på Gardermoen rundt klokka 19.45 i kveld - etter to hektiske dager siden VM-seieren i Wales søndag.

På Gardermoen venter en annen rallykonge, Martin Schanche, også han med sin egen flygemaskin .

Schanche skal fly Solberg og Mäkinen til Spydeberg, hvor de regner med å lande ca. klokka 20.30. Og kvelden er definitivt ikke over med det. Da har Petter Solberg nemlig invitert til åpen gård. Alle som vil kan komme.

Én for mye...

Løpsseieren ble feiret til langt på natt, men allerede fra klokka 08.00 i går var det full rulle rundt Petter Solberg.

- Det har ikke blitt mye søvn. Men det er helt i orden, smiler en sliten Petter Solberg.

- Begynner det å gå opp for deg at du har vunnet din første VM-seier?

- Søndagens seier har jeg nok fått inn nå. Men VM-sølvet sammenlagt sliter jeg fortsatt litt med. Det blir jo to ting på én gang, og i øyeblikket er det for mye å takle, smiler Petter Solberg.

I desember reiser han til jetsettstedet Monte Carlo i Monaco , hvor rally-VM og Formel-1 skal ha felles premieutdeling.

Solberg-hysteri

Avbrutt av hundrevis av mobilsamtaler brukte Petter gårsdagen til møtevirksomhet med Subaru-ledelsen i Banbury - halvannen times biltur utenfor London.

På agendaen: Hvordan skal Subaru få en like konkurransedyktig bil som Peugeot og Citroën?

Riktignok ble Solberg nummer to i VM-sammendraget. Men det er hele 40 poeng opp til den suverene verdensmesteren, Marcus Grönholm.

I går kveld spiste Solberg middag med sjefene i Subaru. Før hjemreisen i dag skal den populære rallyføreren gi ansatte i Subaru i England en prøvetur i bilen.

VM-seieren har utløst det reineste Solberg-hysteri i Norge. På rallyførerens hjemmeside på Internett rant det inn over 1100 personlige hilsener i løpet av helga. Fanklubben fikk også rundt 150 nye medlemmer, og teller nå i overkant av 4000.

- Dette er jo helt vanvittig. Tenk at en seier kan bety så mye, sier Petter ettertenksomt.

Også britisk presse viet Petter Solbergs triumf stor plass i gårsdagens aviser.

Vel hjemme i Norge vil det gå tett i tett den nærmeste tida:

Torsdag skal Petter ha et møte med manager Jim Carlsen. Fredag blir Petter trolig kåret til Årets bilsportsutøver av Norges Bilsportforbund, i tillegg til at han kan vente seg en egen oppmerksomhet for sin første VM-seier.

Fredag kveld er det også ventet at Petter er gjest i «Først & sist» hos Fredrik Skavlan.

- Lenger har jeg ikke rukket å tenke ennå. Jeg har mer enn nok med å være høyt oppi lufta fortsatt, humrer Petter Solberg.

En kort ferie skal han uansett unne seg.

- Jeg skal slappe av hjemme i Spydeberg noen dager. Og så skal jeg på en skikkelig guttetur med alle mekanikerne mine. Vi har lov til å feire litt etter denne sesongen.

Men tida fram til jul skal også brukes til testing av Subarus VM-bil for neste sesong. Det vil skje i både Italia, Japan og England.

Vil bli i Subaru

Om Petter får de svarene han er ute etter, kan det hende at han signerer ny avtale med den japanske bilfabrikanten allerede før neste sesong starter opp med VM-runden i Monte Carlo 23.- 26. januar.

Avtalen utløper etter neste sesong, og Petter ønsker aller helst å fortsette i Subaru.

- Dette er et bra team, og det er Subaru som har gitt meg tillit og satset på meg. Om de kommer opp med en konkurransedyktig bil, skal det mye til for at jeg bytter team, sier Petter Solberg.

Etter det Dagbladet erfarer vil Petter Solbergs lønn i Subaru neste sesong ligge et sted mellom 9 og 15 millioner kroner.

Ifølge manager Jim Carlsen ligger Solbergs markedsverdi i dag på nivå med rallysirkusets største stjerner.

De som vil ha Spydeberg-guttens signatur fra 2004 må derfor bla opp en årslønn på rundt 50 millioner kroner.

KONGEPRESANG: Tommi Mäkinen (t.h.) var i utgangspunktet Subarus førstefører denne sesongen, men har måttet finne seg i å leve i skyggen av Petter Solberg. Han var likevel blant de første til å gratulere Petter Solberg med helgas VM-seier. I går gratulerte han også Solberg med 28-årsdagen, og stiller privatflyet sitt til disposisjon når Solberg skal hjem til Norge.