Flystyrt-helt inspirerer Larvik HK

Spiller europacupfinale i kveld.

LARVIK (Dagbladet.no): I kveld skal Larvik spille sesongens største kamp. Den første duellen mot rumenske Rulmentul Urban-Brasov.

Neste helg spilles returkampen i Romania. Hvis LHK-jentene spiller opp mot sitt aller beste, vil de igjen kunne løfte cupvinnercup-pokalen.

Bortsett fra et tap i den hjemlige cupfinalen vil sesongen da være komplett - med tre av fire mulige gullmedaljer.

Forrige uke opplevde derimot Larvik noe som gjør at de setter håndballen i et litt annet perspektiv. Foredraget i Oslo gjorde noe med dem.

72 døgn i fjellene

- Nando Parrado overlevde 72 døgn i Andesfjellene. Det var 45 minusgrader om natta, og de hadde ikke kvikklunsj i sekken, for å si det sånn. Disse folkene hadde aldri sett snø før, sier trener Karl Erik Bøhn til Dagbladet.no.

Han snakker om de som opplevde flystyrten i grensetraktene mellom Chile og Argentina 13. oktober 1972. Bare 16 personer overlevde i dramaet som har blitt filmatisert og verdenskjent gjennom «Alive».

De som kom fra marerittet med livet i behold, gjorde det ved å grave opp døde flypassasjerer og spise menneskekjøtt.

Flystyrt-helt inspirerer Larvik HK

Bøhn forteller at historien de hørte på foredraget i Oslo Konserthus gjør at de setter håndballen i et litt annet perspektiv. Og ikke minst har foredraget til Parrado gitt dem et forsterket syn på at en kamp alltid varer i 60 minutter og at den ikke er over før signalet går.

- Det er ikke over før det er over, sier Bøhn.

Utvider synet på livet

- Det er veldig inspirerende å høre hva folk kommer seg gjennom. Her snakker vi om noe som egentlig var fysisk umulig, men mange av dem overlevde det, sier kantspiller Sara Breistøl til Dagbladet.no.

Hvis Larvik ligger under med fem mål og det gjenstår ti minutter i kveld, da er det ikke utenkelig at Karl Erik Bøhn vil ta en time out og minne spillerne på hva Parrado og de andre flystyrtofrene gikk gjennom.

Parrado og Roberto Canessa klatret i Andesfjellene i ti dager for å finne hjelp - og bidro til å redde livene til de andre passasjerene.

- De visste at de ikke kom til å overleve, men så bestemte de seg for å gå til de døde. Men de klarte det. Du får et utvidet syn på livet av å høre slike historier og du angriper ting på en litt annen måte.

- Vil aldri gi oss

FINALEKLARE: Tonje Larsen og de andre LHK-jentene spiller den første finalekampen mot rumenske Rulmentul Urban-Brasov i kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
FINALEKLARE: Tonje Larsen og de andre LHK-jentene spiller den første finalekampen mot rumenske Rulmentul Urban-Brasov i kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

LHK-treneren mener at dette godt kan overføres til idretten.

- Det handler om en enorm vilje og å bestemme seg for å gjennomføre noe. Samtidig styres mye av flaks, akkurat som i håndballen. Uavhengig av hvordan det går mot Rulmentul kommer vi til å ta med oss dette resten av livet, sier han.

Breistøl utfordrer selv smerteterskelen søndag kveld, selv om hun selvfølgelig ikke er i nærheten av det flystyrtofrene i Andesfjellene gikk gjennom. Hun brakk fingeren for to uker siden, og vil spille med ei skinne på pekefingeren i finalen.

Vingteknikeren sier at de, som «Alive»-folkene, aldri kommer til å gi seg.

- Det snur veldig fort i håndball, og vi kommer aldri til å gi oss. Vi har to sjanser, hjemme og borte, og vi kan tåle å ligge under - for vi vet vi er gode nok til å hente det inn igjen.

• Les også: De spiste kameratene sine for å overleve

• Les også: Spiller finale med brudd

• Les også: Ladet opp til finalen i 17. mai-toget

OVERLEVDE MOT ALLE ODDS: Nando Parrado fra Uruguay inspirerer Larvik håndballklubb foran finalen i cupvinnercupen.
HER BLIR DE REDDET: Bildet er tatt fra redningshelikopteret som fant gruppa 22. desember 1972. Bare halvparten fikk bli med ned denne dagen, de siste ble reddet lille julaften.