Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flytrøbbel truer Iditarod-start

Team Norway får ikke fløyet bikkjene over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om 75 dager starter Iditarod, med norske Bjørnar Andersen som en av favorittene.

Problemer med å få bikkjene over til Alaska i vinter kan ødelegge alt. Per i dag er det usikkert om Team Norway stiller opp i det berømte hundeløpet i Alaska.

- Ja, det er et krav for oss at bikkjene skal ha en anstendig reiserute. De kan ligge på fly i 10-12 timer, men vi kan ikke reise jorda rundt med opptil fem mellomlandinger, sier Team Norway-organisator og tidligere Iditarod-treer Kjetil Backen til Dagbladet.no.

Stopper ikke i Alaska lenger

Tidligere har de norske hundekjørerne sendt sine beste venner med transportfly direkte fra Gøteborg til Fairbanks i Alaska. Den ruta eksisterer ikke lenger, fordi transportflyet nå flyr rett til Japan framfor å mellomlande i Alaska.

De siste to månedene har det norske hundekjørermiljøet jaktet febrilsk etter andre flyløsninger, uten hell.

- Det handler om å få fly i det hele tatt. Vi kan godt reise nedover Europa for å løse dette, men vi skal lande i Alaska på grunn av hundene, sier Backen.

Å leie et eget cargofly for transporten blir rett og slett for dyrt.

NORSK FAVORITT: Bjørnar Andersen stiller med bikkjer som har kjørt Iditarod før. Og han har fjorårsvinner Robert Sørlie som hjelpemann. Problemet er bare bikkjetransporten til start. Foto: Scanpix
NORSK FAVORITT: Bjørnar Andersen stiller med bikkjer som har kjørt Iditarod før. Og han har fjorårsvinner Robert Sørlie som hjelpemann. Problemet er bare bikkjetransporten til start. Foto: Scanpix Vis mer

To mill. i leie

- Det er ingen som har klart å hoste opp en reiserute som er spiselig. Det er ikke noe problem å leie et fly, men vi har ikke to millioner kroner i budsjettet å bruke, sier Backen.

Bjørnar Andersen tok en oppsiktsvekkende fjerdeplass i Alaska-hardkjøret i vinter, med Robert Sørlie som tidenes eldste vinner. Onkel Sørlie vant også i 2003, mens Backen ble nummer tre i 2004.

Backen tror Andersen kan gå helt til topps i 2006, bare han får bikkjene til start på en forsvarlig måte.

- Det ser veldig bra ut med Bjørnar og hundene. Alt det andre, mat og utstyr, er på plass. Vi ligger godt an i forhold til skjema, sier Backen.

Er optimister

Bare transporten til isødet i Alaska skaper hodebry. For aldri før har en norsk deltaker stilt med et sterkere spann enn enn i årets løp.

- Vi må reise fra Norge i uke åtte. Vi er optimister fram til det. Det burde ikke være noe problem å få skippet over en pall, som det heter i cargobransjen. Det burde ikke vært noe problem, sier Backen.

• Din kommentar: Har du tro på Andersen i Iditarod 2006?

FEIRING I VÅR: Robert Sørlie (t.h) og Bjørnar Andersen (t.v) feiret seg selv etter tilbakekomsten fra Alaska, sammen med villmarksidolet Lars Monsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!