Qatar-VM 2022 svindel

Flytt skandale-VM!

Av svindlere. For svindlere. Og da er det vel best å stoppe hele fotballmesterskapet i Qatar.

FORTSATT VM-ARRANGØR: FIFA-president Gianni Infantino har så langt nektet å se på alternative arrangører for Fotball-VM 2022. Alle skandalene i og rundt Qatar har prellet av. Her overleverer Infantino pokalen til Qatars kaptein Hasan Al Haydos etter den overraskende finaleseieren mot Japan i Asia Cup sist vinter. FOTO: Reuters/Suhaib Salem.
FORTSATT VM-ARRANGØR: FIFA-president Gianni Infantino har så langt nektet å se på alternative arrangører for Fotball-VM 2022. Alle skandalene i og rundt Qatar har prellet av. Her overleverer Infantino pokalen til Qatars kaptein Hasan Al Haydos etter den overraskende finaleseieren mot Japan i Asia Cup sist vinter. FOTO: Reuters/Suhaib Salem.Vis mer

DEN legendariske fotballspilleren Michel Platini er løslatt fra fransk fengsel etter avhør om korrupsjonen rundt VM i Qatar 2 022, men sporten kommer seg ikke løs fra anklagene. Nesten ni år etter at dette ekstremt velstående arabiske landet ble tildelt mesterskapet ved hjelp av ambassadører som Zinedine Zidane og Pep Guardiola, pågår fortsatt politietterforskning av hva som skjedde før avstemningen i styret i det internasjonale Fotballforbundet (FIFA).

- For oss er denne saken over, sa Platinis advokat da han hentet ut sin klient. Advokaten er betalt for å si sånt.

Problemet for Qatar og fotballen er at de fleste andre i denne saken også tok seg betalt:

  • Av de 22 medlemmene i FIFA-styret som ga Qatar VM, har 18 seinere vært innblandet i saker om bestikkelser og korrupsjon.

Ikke alle er blitt dømt, og vi kommer kanskje aldri til å få sannheten om bakspillet som skjedde i forkant av avstemningen den torsdagen i desember 2010.

Men vi vet nok til å mene at et fotball-VM av svindlere og for svindlere ikke burde vært spilt i Qatar inn mot jul i 2022.

All etterforskningen og alle dommene viser at dette verdensmesterskapet bør flyttes.

MICHEL PLATINI soner allerede en utestengelse fra fotballen fordi han tok imot ca.18 millioner kroner i en svært forsinket etterlønn for diverse tjenester for tidligere FIFA-president Sepp Blatter. Utbetalingen skjedde ti år etter det angivelige arbeidet.

De to har vært de sentrale navnene i denne Qatar-skandalen, men stod tilsynelatende på hver sin side i selve avstemningen. Blatter ville ifølge seg selv ha VM til USA, mens Platini blir koblet til den påståtte hemmelige franske avtalen med Qatar som inkluderte eks-president Sarkozy et partikjøp av Airbus-fly til Qatar Airways.

GIGANTBYGGING: VM-arenaene krever stadig nye liv. Her Al-Wakrah stadion der en 23-årige nepalesisk arbeider ble drept i fjor. FOTO: AFP/Karim Jaafar
GIGANTBYGGING: VM-arenaene krever stadig nye liv. Her Al-Wakrah stadion der en 23-årige nepalesisk arbeider ble drept i fjor. FOTO: AFP/Karim Jaafar Vis mer

Det er denne forbindelsen som nå blir ettergått av franske antikorrupsjons-myndigheter. Der har etterforskningen allerede pågått i to år før den korte arrestasjonen av Platini.

Dette er virkelig tungt rettslig arbeid i gråsone.

DA er det lettere å få ut den triste oversikten over hvordan det har gått juridisk med de 22 i FIFA-styret som avgjorde den siste valgduellen om VM2022 mellom Qatar og USA rett etter at de hadde gitt Russland 2018-mesterskapet i konkurranse med Spania/Portugal, Japan og England.

Etter dette styremøtet i FIFA kom beskyldningene om skittent spill så fort at selv den da allmektige Sepp Blatter så seg tjent med å starte en intern etterforskning. FIFA hentet inn den amerikanske statsadvokaten Michel J. Garcia for å få en troverdig gjennomgang.

Men sporten ga ikke den nye etterforskeren sin noen troverdig hjelp. Med begrenset tilgang til vitnene og uten særlige sanksjonsmuligheter, ble det en tøff jobb for Garcia. Ikke minst fordi de impliserte kunne sitt spill:

- Hvem startet denne etterforskningen? Var det deg Mr. Garcia? Var det FIFA? Var det presidenten? Var det generalsekretæren? Var det styret? Var det kongressen? Var det media? Jeg krever å få høre hvilke ansatte som ga deg dokumentene. Jeg må vite hvem som står bak dette, sa den mektige spanske fotballpresidenten Angel Maria Villar Llona da Garcia for første gang spurte om hans rolle i spillet før det avgjørende styremøtet.

Spanjolen var rasende over å bli etterforsket:

- Bare ved å høre på lydbåndopptaket av dette avhøret, er det mulig å forstå den svært urovekkende måten Mr. Villar Llona oppførte seg på, skriver Garcia i den 430 siders lange rapporten.

EGENTLIG var det ikke meningen at vi skulle få vite om slike detaljer. Da denne rapporten var ferdig litt før jul i 2014, nektet FIFA å offentliggjøre den. Den tyske juristen Hans-Joachim Eckert som daværende sjef for FIFAs etiske komite, skrev i stedet et sammendrag.

Dette sammendraget ville ikke Garcia vedkjenne seg, og han forlot FIFA i sinne over en sport som bevisst skjulte sannheten. Sommeren 2017 ble hele rapporten offentliggjort, men først etter at den tyske avisa BILD satt med hele materialet klart til publisering.

Da viste det seg at den manglende støtten til Garcia gjorde at han ikke hadde klart å få bevist hvem som direkte var kjøpt for å få VM til Qatar. Men rapporten viste bildet av en sport der det personlig betalte seg å sitte med makt.

DET er denne nesten gjennomgående personlige vinningen som preger historien om de 22 eldre mennene (snittalderen var 68 år) fra styremøtet til FIFA. Bare 14 av dem stemte til slutt på Qatar, mens altså minst 18 både før og etter er blitt koblet til tvilsomme transaksjoner.

Den handelen omfatter alt fra kostbare gaver, jobbtilbud, skolegang for unger og såkalt «rene utbetalinger». De sistnevnte innrømmelsene har kommet idet det vanlige rettsapparatet har overtatt etterforskningen. Bare den uavhengige sivile retten har maktmidlene som smører stemmebåndet.

Fotballens egne sanksjoner har en tendens til å følge det til enhver tid sittende regimet. Derfor fikk den mektige spanjolen Angel Maria Villar Llona bare en bot av FIFA for å ha motarbeidet Garcias undersøkelse, før spansk politi arresterte ham sommeren 2017.

DEN pågående saken der dreier seg om den skjulte forbindelsen mellom fotballøkonomi og familieøkonomi. Siden dette maktspillet har eldre menn i nesten alle roller, er det ofte en link til voksne sønner som med utdanning i juss eller markedsføring har sklidd rett over i familieforretningen; altså «hvordan tappe pappas sport for penger».

Spørsmålet om fotball-VM i det hele tatt bør spilles i et land som Qatar, er ellers ingen privat familielek. Det angår samarbeid med eneveldige regimer, sportshow som dekke for sosial undertrykkelse og hvordan vi best kan bruke internasjonal idrett til å fremme varige samfunnsendringer.

Det gjør valg av VM-arrangør komplisert i de fleste idrettene. Forskjellen her er at dette valget åpenbart ble gjort med et flertall av skurker, og at det må få en konsekvens.

Men nettopp fordi skurkene i denne sporten til ganske nylig har latt seg betale av de fleste arrangørene, er det tvilsomt om det skjer.

FOTNOTE: Ironisk nok var det to menn som ikke fikk være med på det styremøtet i FIFA som valgte Qatar. Styremedlemmene Reynald Temarii (Thaiti) og Amos Adamu (Nigeria) var allerede blitt tatt for korrusjon. Begge ble avslørt for åpent kamera av den britiske avisa Sunday Times og så ekskludert rett før avstemningen. Men fortsatt var det altså minst 18 tvilsomme igjen av de 22 i FIFA-styret til å sikre business as usual.