Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FNB la fram bevis

Helsingfors (FNB-Reuters): Det finske nyhetsbyrået (FNB) opplyste på en pressekonferanse i dag at det har bevis for at langrennsløperen Jari Räsänen kjøpte en ampull med veksthormoner i 1996, og at en person med innflytelse i Finlands skiforbund forhørte seg om kjøp av et større parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNB opplyste også at veksthormonene stammer fra Huddinge sykehus i Stockholm, men kilden til opplysningene vil ikke byrået oppgi. Det ble presisert at ingen av deltagerne eller lederne i den finske langrennstroppen som reiser til OL i Nagano er mistenkt for kjøp eller bruk av veksthormoner.

Fredag gikk ryktene om at FNB skulle oppgi kilden til de oppsiktsvekkende opplysningene, men lørdag støttet nyhetsbyrået seg til kildevernet og sa at det aldri har vært aktuelt å offentliggjøre navnet.

Bevis

FNB la lørdag fram ytterligere opplysninger som underbygger påstandene om at toppløperen Jari Räsänen kjøpte en ampull med veksthormonet Genotropin. To bruksklare ampuller skal ha blitt levert en finsk person sommeren 1996. Ifølge dokumentasjon som fulgte med, var ampullene del av et større parti fra Huddinge sykehus i Stockholm.

FNB har den ene av de nummererte ampullene. Fra en ampull får man 10-20 brukerdoser.

Innholdet i ampullene ble undersøkt hos en privatlege i Helsingfors, som påviste et 100 prosent rent innhold. Deretter ble den ene ampullen solgt, ifølge FNB, til Jari Räsänen. Betalingen skal ha skjedd via konto, og prisen skal ha vært 5000 mark (om lag 6850 kroner).

FNB mener å kunne bevise at den ene ampullen ble kjøpt av Räsänen.

- Bare tull, er Räsänens eneste kommentar.

Fredag leverte langrennsløperen inn en anmeldelse av FNB for ærekrenkelse. Politiet hadde allerede startet etterforskningen fordi de mener salget av hormonpreparatet kan ha internasjonale koblinger.

Ingen handel

Ifølge FNBs kilde, som etter alt å dømme er personen som solgte veksthormonene, uttrykte en person i ledersjiktet i Finlands skiforbund interesse for å kjøpe et større parti veksthormoner. Dette var etter at Räsänen hadde hatt oppsiktsvekkene framgang.

Handelen gikk ikke i orden, ifølge kilden fordi kjøperen ikke klarte å skaffe de 500 000 mark (685 000 kroner) som selgeren forlangte.

Rettssak

Det finske langrennsforbundets leder Esko Aho sa lørdag at han var svært misfornøyd med FNBs nye opplysninger om det påståtte hormonmisbruket. Aho sa at sannheten skal fram, og at det nå er riktig å gå rettens vei.

Han sa at skiforbundet ventet i tre døgn på at FNB skulle legge fram bevis for sine påstander. Nå mener han saken har krympet som en snøball i mildvær, og at det som var «ledende personer i Finlands skiforbund» nå er blitt «én person med nære kontakter i forbundet».

- En masse mennesker er blitt pint unødig ettersom dette ikke gjelder noen i den finske OL-troppen. Dette er en alvorlig sak, men Räsänen har ikke vært i landslagstroppen. Det betyr selvfølgelig ikke at vi løper fra vårt ansvar. Hvis påstandene er sanne, er Det internasjonale skiforbundets regler brutt. Hvis dette dreier seg om stjålne varer, kan det bli en narkotikasak, sa Aho lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!