Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fnyser av dommen mot Armstrong og påstander om korrupsjon

Tidligere UCI-president støtter Lance.

- INGEN BEVIS: Nederlandske Hein Verbruggen, som satt 14 år som president i UCI, mener Lance Armstrong er dømt uten tegn til bevis. Her er de to sammen i 2005. Foto:  (AP Photo/Christophe Ena, File)
- INGEN BEVIS: Nederlandske Hein Verbruggen, som satt 14 år som president i UCI, mener Lance Armstrong er dømt uten tegn til bevis. Her er de to sammen i 2005. Foto: (AP Photo/Christophe Ena, File) Vis mer

(Dagbladet): Nederlandske Hein Verbruggen var president i Det internasjonale sykkelforbundet mellom 1991 og 2005, og var dermed sportens øverste leder under hele storhetstida til Lance Armstrong.

Han satt også i sjefsstolen da Lance Armstrong donerte en større pengesum til UCI i 2002- på 100 000 dollar - som angivelig skulle brukes på bekjempelse av doping i sykkelsporten.

Mange har imidlertid mistenkt at disse pengene i realiteten var betaling for at UCI dekket over en positiv dopingprøve.

Det har UCI og Verbruggen benektet på det sterkeste. Sistnevnte har forholdt seg taus etter at Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) la fram sine dopingbeviser mot Lance Armstrong - der blant annet 11 tidligere lagkamerater sier at mannen var dopet - men nå letter han på sløret til avisa De Telegraaf.

Selv om USADA har betegnet US Postal-lagets dopingbruk som «det mest sofistikerte dopingprogrammet sporten har sett», står Verbruggen på at Armstrong er uskyldig.

- Lance Armstrong har aldri avlagt en positivt prøve, selv ikke til USADA. Det er ingen tegn til bevis, sier han til De Telegraaf.

Kona til sykkellegenden Greg LeMond, Kathy, har hevdet at Armstrongs gigantsponsor Nike overførte 500 000 dollar til en sveitisk bankkonto tilhørende Verbruggen.

Til gjengjeld skulle Verbruggen dekke over en positiv dopingprøve fra 1999. Nike, som i går dumpet Armstrong etter 16 års samarbeid, har tatt sterk avstand fra utspillet.

Den tidligere UCI-presidenten synes strengt tatt ikke beskyldningen fortjener noe svar.

- Historien til fru Lemond er så absurd at den ikke er verdt en offisiell uttalelse, sier han.

Sykkelekspert Mads Kaggestad sier hans mistanke mot Verbruggen bare styrkes av uttalelsene til De Telegraaf.

- Hvor mye bevis skal egentlig til for å felle en person, uansett hva det gjelder? Vi har 26 personer som har vitnet mot Lance. Dette med at han aldri har testet positivt er bare vrøvl. Han har testet positivt flere ganger, blant annet for kortison og EPO, og disse prøvene er blitt forsøkt skjult. Verbruggen er en skam for internasjonal idrett, men likevel er han æresmedlem i IOC og blir hyllet av Gerhard Heiberg, sier Kaggestad.

Han mener det fortsatt er Verbruggen som trekker i trådene i UCI, selv om han gikk av for mange år siden.

- Han har beholdt kontoret og blitt en slags syvende far i huset. Pat McQuaid (UCI-president) er bare marionetten til Verbruggen, sier han.