Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretts-VM 2019:

Fnyser av favorittstempelet

Gjert Ingebrigtsen lurer på hvilken verden de som har Jakob som favoritt på 5000 lever i.

STEG FOR STEG: Gjert Ingebrigtsen snakket ned egne sønners medaljesjanser på søndagens pressetreff i Doha. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STEG FOR STEG: Gjert Ingebrigtsen snakket ned egne sønners medaljesjanser på søndagens pressetreff i Doha. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

DOHA (Dagbladet): - Jeg er veldig stolt av det, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet dagen før hans tre løpende sønner stiller til start i VM-finalen på 5000 meter i Doha.

Det er, om du skulle være i tvil, et historisk øyeblikk på alle mulige måter. Tre nordmenn som attpåtil er brødre i den samme VM-finalen i friidrett, på en distanse som har vært forbeholdt løpere fra andre verdensdeler de tjue siste åra, er nesten ikke til å tro.

Samtidig er dette en drøm som går i oppfyllelse for absolutt alle i og rundt familien Ingebrigtsen, og det er en drøm og et mål som de snakket høyt om etter VM-finalen på 1500 meter i London for to år siden.

Da tok Filip bronse på 1500 meter. Nå har ikke en gang Gjert tenkt over hvordan det vil føles om en av sønnene hans står igjen med et gull om halsen.

- Det er såpass usannsynlig at det får vi ta hvis det eventuelt kommer, sier han og ser dønn alvorlig ut.

Omgitt av et knippe norske pressefolk og tv-teamet fra dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» snakker han seg varm om hvor stor oddsbomben er om en som ikke er østafrikansk skulle vinne finalen på 5000.

Ingen favoritt fra Norge

Han avviser kontant at de tre brødrene på noe som helst slags vis skulle kunne legge en taktikk som var til deres fordel, og fnyser at bookmakernes overdrevne tro på yngstesønnen Jakob.

- De tar nok helt feil. Jeg kan ikke se i hvilken verden han skulle være favoritt. Han har løpt én 5000 meter i tilsvarende selskap før. Han har hverken erfaring eller kompetanse når det kommer til dette. Guttene er 1500 meter-løpere, det er det de er. Og så hiver de seg med for å fylle inn tomrommet i mesterskapet, og å da ha han som favoritt, det er ..., sier han og stopper midt i setningen.

To sekunder senere begynner han et helt annet sted. Han har rukket å tenke litt.

- Men uansett! Det kommer an på hvordan løpet utvikler seg. Hvis jeg var en hvilken som helst løper fra et hvilken som helst nasjon, så ville jeg ikke hatt guttene med inn på de siste fire hundre. Det ville jeg ikke. Da ville jeg valgt det vekk, jeg ville ikke hatt de med, for de har en spisskompetanse når det kommer til fart som ikke så mange andre i dette feltet kan stille med.

Fortsatt motivert

Og så var det denne drømmen, da. Tre brødre, Gjerts egne sønner, skal løpe VM-finalen sammen i Doha 2019. Er det mulig å fortsatt være sulten og motivert for mer etter det? Som trener og far?

- Det er forsåvidt ikke noe problem. De passer på å gi meg en rimelig dose med kjeft innimellom, så de holder meg på rett plass. Neida, jeg har ikke noe problem med å motivere meg, jeg bidrar til at guttene skal nå sine drømmer. For min egen del har jeg ingen ambisjoner. Guttene har et ønske om å bli verdens beste løpere, og da er en finaleplass i VM ingen stopp for noen ting som helst. Det er ikke noen endestasjon. Det er det å vinne OL og VM, da begynner det å bli bra, sier Gjert til Dagbladet.

- Så dette er bare et steg på veien?

- Dette her er bare et steg på veien. Absolutt. Men så er det ikke sikkert at man kommer dit man ønsker, og sånn er det jo med drømmer og ambisjoner. Av og til så går det, og av og til så går det ikke. Men vi har tre stykker, så vi føler vi har flere muligheter. De er nokså bra spredd i alder også, så jeg regner vel med at vi prøver i hvert fall i ti år til. Vi prøver og prøver, dette her er et steg på veien.

HYLLER JAKOB: Afrikanerne har dominert langdistansene i friidrett fullstendig. Nå skremmes Telahun Haile Bekele av Jakob Ingebrigtsen (19). Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling