<strong>GRÅT AV GLEDE:</strong> Fam Elgan jublet vilt etter å ha slått Kinga Siwa fra Polen i VM-finalen i fullkontakt kickboksing. Mens landslagstreneren og presidenten i Norges Kickboxingforbund reagerer kraftig på at Elgan ble forbigått i Idrettsgallaen, tar hovedpersonen det hele med et smil. Foto: Carl Celius/kampsportforalle.no
GRÅT AV GLEDE: Fam Elgan jublet vilt etter å ha slått Kinga Siwa fra Polen i VM-finalen i fullkontakt kickboksing. Mens landslagstreneren og presidenten i Norges Kickboxingforbund reagerer kraftig på at Elgan ble forbigått i Idrettsgallaen, tar hovedpersonen det hele med et smil. Foto: Carl Celius/kampsportforalle.no Vis mer

Fnyser av juryen i Idrettsgallaen

- Hvordan går det an å overse henne, sier treneren til verdensmester Fam Elgan (22).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november ble Fam Camilla Elgan (22) fra Bergen verdensmester i fullkontakt kickboksing i første forsøk.

For den prestasjonen var hun nominert til prisen for «årets gjennombrudd» på Idrettsgallaen i helga. Men bergensjenta nådde ikke opp i kåringen, som ble vunnet av kombinertløper Magnus Krog.

I etterkant har enkelte reagert skarpt på tildelingen. En av dem er idrettshistoriker Tom A. Schancke, som betegner valget av Krog på bekostning av Elgan som «helt uforståelig» og som videre setter spørsmålstegn ved juryens faglige kompetanse.

Også i kickboksermiljøet er misnøyen stor. Landslagstrener Daimi Akin fulgte Idrettsgallaen foran TV-skjermen, og ble svært skuffet da eleven hans ble forbigått.

- Det var en stor overraskelse for meg og veldig trist. Kickboksing er en stor internasjonal idrett, og det føles urettferdig at Fam ikke får en pris på hjemmebane for en slik prestasjon, når han som vinner bare har en verdenscupseier. Dette er en kraftig tabbe i mine øyne, sier han til Dagbladet.

I går skrev Akin en mail til presidenten i Norges kickboxingforbund, Bjørnar Sæther, der han ber om at saken følges opp. Det akter da også presidenten å gjøre.

- Dette vil være en sak vi tar opp internt i styret vårt. Hvordan vi reagerer på det vet jeg ikke nå, men det kan definitivt tenkes at vi tar kontakt med Idrettsforbundet, sier han.

- Ikke kledelig å være bitter
Verdensmesteren selv - Fam Elgan - er på sin side verken trist eller skuffet over at noen andre vant prisen for årets gjennombrudd.

- Jeg følte at jeg ble satt pris på bare ved å være nominert. Jeg var egentlig forberedt på at jeg ikke kom til å vinne, for kampsportutøvere havner gjerne litt i skyggen. Nordmenn er glad i langrenn og skisport, så det var ikke veldig overraskende for min del. Kickboksing er en stor idrett internasjonalt, men vi får ikke mye omtale her hjemme. Og folk blir ofte styrt litt av mediebildet, sier hun til Dagbladet.

- Så du deler ikke landslagstrenerens oppfatning om at dette var trist og urettferdig?

- Jeg tenker at det ikke er kledelig å være bitter, og det er jeg heller ikke. Jeg synes det var et bra arrangement. Skuffelsen kunne nok vært der om jeg hadde store forventninger til å vinne, men de kickbokserne som har vært nominert tidligere, har havnet i skyggen. Å bli verdensmester var det viktigste for meg, så jeg smiler, sier 22-åringen.

Foruten Elgan og Krog, var også mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim og skytter Ole-Kristian Bryhn nominert til prisen. Bovim endte på 6. plass på 1500 meter i VM, mens Bryhn ble tidenes første nordmann til å vinne verdenscupen og verdenscupfinalen i det som omtales som den prestisjetunge skyteøvelsen helmatch.

<strong>ÅRETS GJENNOMBRUDD:</strong> Kombinertløper Magnus Krog har slått gjennom denne sesongen, med en verdenscupseier og ytterligere to pallplasseringer. 
Foto: Geir Olsen / Scanpix
ÅRETS GJENNOMBRUDD: Kombinertløper Magnus Krog har slått gjennom denne sesongen, med en verdenscupseier og ytterligere to pallplasseringer. Foto: Geir Olsen / Scanpix Vis mer

I juryen satt toppidrettssjef Jarle Aambø, eks-alpinist Kjetil André Aamodt, NRK-anker Karen Marie Ellefsen, tidligere golf-, fotball- og hoppleder Jan Erik Aalbu, tidligere høyehopper Hanne Haugland, tidligere generalsekretær Arnfinn Vik i Norges Handikappedes Idrettsforbund og tidligere håndballspiller Else-Marthe Sørli Lybekk.

Tøff kamp om plassene
Landslagstrener Akin understreker at han respekterer Magnus Krog som idrettsmann, og sier at han «sikkert er en dyktig utøver». Men han synes ikke kombinertsporten kan måle seg med kickboksing i forhold til antall utøvere på verdensbasis.

- Bare i Russland, som er den største og beste nasjonen i verden, er det 200 000 aktive utøvere. I Tyrkia er det 150 000. I VM var det rundt 43 påmeldte nasjoner, sier han.

Hver nasjon har bare én plass i mesterskap, og dermed må noen av verdens beste utøvere til stadighet bli hjemme. Fam Elgan måtte vente i mange år før hun kvalifiserte seg.

- Fam er fantastisk, og har kjempet i en årrekke. I tre, fire år har hun prøvd å ta plassen fra Thea Næss, som har vært suverent best i verden en god stund. Fam har vært nummer to i Norge i en årrekke, og klarte å ta plassen fra Thea i 2011. Hun reiser til Dublin og vinner VM i første forsøk, og det er en fantastisk prestasjon, sier Akin.

Han mener avgjørelsen fra juryen i Idrettsgallaen bidrar til at kickboksing ikke blir tatt helt på alvor i Norge.

- Hvilket signal sender dette til folket og dere i media, spør han.

- Jeg har sendt mail til presidenten vår, og bedt ham følge opp hvordan det går an å forbigå en sånn prestasjon, når jeg vet hvor mye tid og arbeid hun har lagt ned. Vi blir ikke tatt like seriøst som andre idretter. 

Kickbokserne hadde ytterligere én utøver nominert, i åpen klasse, men heller ikke Tonje Sørlie nådde opp.

- Hun har vunnet kampidrettenes OL, Combat Games i 2010, og i 2011 tapte hun ingen kamper og vant VM-gull samt tre verdenscupseirer. Jeg er også overrasket og skuffet over at ikke hun fikk noen pris, sier Akin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer