Fnyser av norsk kritikk: - Sånn det skal være

Frida Karlsson irriterte Ingvild Flugstad Østberg ved å gå på bakskiene hennes. Det svenske stortalentet skjønner ikke klagene til sin norske konkurrent.

GULLJENTE: Frida Karlsson var sikker på at Stina Nilsson kom til å sikre svensk gullmedalje. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Frida Karlsson har vært VMs store åpenbaring. På stafetten fulgte hun opp det overraskende sølvet fra tikilometeren med en praktfull stafettetappe, og kunne juble hemningsløst da Stina Nilsson spurtet fra Therese Johaug og sikret Sveriges første VM-gull i stafett for kvinner.

Det svenske stjerneskuddet gikk mot Ingvild Flugstad Østberg som også hadde en god dag i sporet. Gjøvik-jenta gikk tøft i front og fikk skaffet en luke til alle, med unntak av den svenske 19-åringen. Underveis i rennet kunne man se at Østberg var irritert på Karlsson. Flere ganger snudde hun seg og sa fra til Karlsson om at hun måtte slutte å gå oppå skiene hennes.

- Det var egentlig tanken at hvis hun ikke gikk oppå skiene mine hele veien, så gikk det fortere for oss begge. Da kunne vi få større luke på lagene bak. Da tenkte jeg bare at jeg kunne si fra om det. Jeg tror det er bedre om du ikke går så mye på skiene mine, forteller Østberg.

Østberg er til vanlig en svært rolig og blid jente, både i og utenfor skiløypa, men i etterkant av dagens stafett innrømmet hun at temperamentet hadde fått litt utslipp ute i sporet.

Karlsson er lite forståelsesfull for Østbergs frustrasjon da Dagbladet spør henne om kranglingen ute i sporet.

- Jeg synes det var tight, både framover og bakover. Det er vel litt sånn det skal være også, svarer Karlsson retorisk.

- Det er tett når det er fellesstart eller stafett og det er mann mot mann eller kvinne mot kvinne, fortsetter 19-åringen, som gikk som en mangeårig veteran i sin aller første stafett for det svenske mannskapet.

EKSTASE: Frida Karlsson, i ferd med å kaste seg over Stina Nilsson etter at hun avgjorde stafetten i duell med Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EKSTASE: Frida Karlsson, i ferd med å kaste seg over Stina Nilsson etter at hun avgjorde stafetten i duell med Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utrolig moden

Selv om Østberg ville krangle litt med Karlsson på grunn av litt for ivrig gåing i rygg, var hun likevel raus med rosen av svenskenes nye yndling etter at stafetten var blitt avgjort.

- Jeg er imponert over Frida, og jeg er ikke overrasket over at hun henger på som hun gjør her i dag. Det er jo ingen som går flere femkilometerne enn juniorer, så vi visste at hun kom til å bli hard i dag. Det var imponerende, men ikke overraskende at hun går så bra for to dager siden og i dag, roser Østberg.

Måten Karlsson har taklet økt medieoppmerksomhet, medaljeseremonier og renn på et høyere nivå enn hun har vært vant til viser at det er snakk om et helt unikt talent. Trener for de svenske damene, Stefan Thomson, er meget imponert over det kvinnen med bare en verdenscupstart i karrieren før VM har gjort den siste snaue uka.

- Det er jo et helt vanvittig gjennombrudd på seniornivå hun gjør. Man tenker at det som skjer når man får et sølv er at det er mye ståhei og sånt. Å da klare å lade batteriene igjen til dette for å gjøre dette i dag … Det viser at hun er utrolig moden for å være så ung. Hun viser fram en utrolig modenhet, det er imponerende å kunne gjøre dette her igjen. Jeg er bare imponert, sier Thomson.

Selv beskriver Karlsson VM-debuten på følgende vis:

- Jeg hadde selvsagt drømt om det, men å komme hit å gjøre så gode prestasjoner i et mesterskap, det føles helt fantastisk. Gullet i dag er det som smaker best, å dele seieren med disse fantastiske kvinnene og laget som står bak, forteller 19-åringen.

Gode venninner

I dag gikk hun på lag med den to år eldre venninnen Ebba Andersson. Andersson har vært Therese Johaugs tøffeste utfordrer i verdenscupen i de fleste rennene denne sesong. Charlotte Kalla, som på mange måter avgjorde dagens stafett med en strålende etappe, har vært ledestjerna i det svenske laget i mange år. Nå er Sverige i ferd med å få opp en fantastisk generasjon ledet av de to.

- Det er helt vilt. Det har vært kjempeheftig å følge Fridas framgang under dette mesterskapet og Ebbas sesong fram til i dag hvor hun leverer på så høyt nivå løp etter løp. Jeg har vært så uhyre imponert over hvordan de takler framgangen. Det er en ting å klatre opp på pallen en gang, men det viser hvilken enorm kapasitet de har, sier Charlotte Kalla.

Andersson og Karlsson er ikke bare lagkamerater på dagens stafett. De to ungjentene går begge for Sollefteå Skidor. De to er vokst opp med å gå på samme skistadion og har hatt samme trenere og lærere gjennom oppveksten og på skiskolen i Sollefteå.

Andersson, som er to år eldre, forteller at hun ikke er overrasket over at Karlsson har vært så sterk i dette mesterskapet.

- Det vil jeg ikke si. Jeg har jo fulgt Frida på nært hold og vet hvor ambisiøs hun er og den jobben hun legger ned. Hun har ikke overrasket meg særlig, sier Andersson.

- Hva er hennes beste egenskap?

- Det er at hun er så tøff, hun gir seg ikke med det første, forklarer lagvenninnen.

Begge forteller til Dagbladet at de følte seg ganske trygge på den siste etappen da Stina Nilsson klarte å holde unna for Therese Johaug som lenge kom jagende bakfra.

- Hun er en smart løper som legger opp løpet som hun vil ha det. Jeg hadde en god følelse gjennom hele hennes etappe, forteller

- Hva sa dere til Stina da hun kom over målstreken?

- Vi bare skrek og kastet oss om henne. Hun bare skrek også og tilslutte måtte hun be om luft for vi holdt på å kvele henne der når vi slengte oss over henne. Vi var bare så ekstatiske, beskriver Andersson.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer