Frida Karlsson:

Fnyser av norsk kritikk

Therese Johaug er tydelig på at hun mener at det er best å være en del av landslaget. Frida Karlsson valgte derimot å bryte med det svenske landslaget i mai. Nå gir hun kritikerne klar beskjed.

KLAR BESKJED: Frida Karlsson svarer på den norske kritikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR BESKJED: Frida Karlsson svarer på den norske kritikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av mai annonserte den svenske stjernetrioen Frida Karlsson, Maja Dahlqvist og Linn Svahn at de bryter med Sveriges langrennslandslag og velger å satse privat foran den kommende VM-sesongen.

Stridens kjerne handler - for Karlsson og Dahlqvists del - om at duoen ønsker større fleksiblitet og valgfrihet vedrørende samlingene og mer tid til å trene hjemme med sine private trenere, for å beholde «den røde tråden» og kontinuiteten i treningen.

Valget har blitt kritisert av blant annet flere norske og svenske langrennsprofiler.

- De vet jo ingenting

Den svenske avisa Expressen har i et intervju med Frida Karlsson spurt motbakkespesialisten om hva hun synes om den norske kritikken som har vært rettet mot henne på flere områder over flere år.

Kritikken har tidligere omhandlet både hvordan hun trener og disponerer sine løp, mens det nå er valget om å bryte med landslaget som har blitt diskutert hos flere norske langrennsprofiler og eksperter.

- Det er egentlig «jättekul», fordi de vet jo ingenting, sier Frida Karlsson til Expressen og ler.

FNYSER: Frida Karlsson sier at hun ikke lar seg påvirke av kritikken. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
FNYSER: Frida Karlsson sier at hun ikke lar seg påvirke av kritikken. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Vis mer

- Men er det virkelig bare kult? Blir du ikke irritert?

- Nei, det preger meg ikke. Folk får synse, tenke og ha sine meninger, men de har ikke hele bildet. Derfor tar jeg ikke kritikken deres til meg, sier 23-åringen og legger til:

- Vil du vite mer, kan du sjekke treningsdagboka mi.

Ulike veier

Karlsson er ikke den første som utfordrer den svenske landslagsmodellen.

Forbildet Charlotte Kalla valgte i 2016 å bryte med landslaget og satse privat, før hun seinere gjorde comeback på det svenske landslaget. Å bryte med landslaget for å prioritere privat satsing, gjorde også Petter Northug tilbake i 2013.

I norsk kvinnelangrenn har imidlertid profilene og enerne vært lojale forsvarere av den norske landslagsmodellen med Marit Bjørgen og Therese Johaug i spissen.

KOSER SEG: Marit Bjørgen ler av Therese Johaugs festbilder. Video: Løkås/Godø. Klipp: Therese Johaug / Instagram Vis mer

Johaugs advarsel

Overfor Dagbladet er Johaug tydelig på at hun mener landslaget er det beste stedet å være for en hardtsatsende utøver.

- De må gjøre det de føler er rett for seg, og jeg vet ikke hva hovedgrunnen er. Personlig mener jeg at landslaget er det beste. Jeg hadde aldri vært der jeg er uten å ha vært på landslaget, og jeg fikk virkelig merke det da jeg var to år uten, sier Johaug til Dagbladet.

- Det å være på team, være på samling med jentene og ha det teamet rundt meg til en hver tid, jeg så virkelig hvor mye folk la ned i jobben de gjorde for at vi skulle lykkes.

- Gjør de en feil?

- De flørter med et comeback på landslaget, så det kan hende de ser at det er mye som skal fikses og ordnes selv når du er på et lag. Det ser du først når du er ute, påpeker Johaug.

HEMMELIGHET: Therese Johaug røpte en til nå ukjent detalj fra scenen under Skiforbundets seminar «Our Future Ski Sport Seminar». Video: Løkås/Haarstad Vis mer

I et intervju med Aftonbladet i august uttalte Karlsson og Dahlqvist at de er åpne for retur på landslaget etter denne sesongen, men det betinger visse endringer med mer fleksibilitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer