Fnyser av nye historier om løypejuks

Russerne vil frata Bjørndalen sprintgullet også.

|||PYEONGCHANG (Dagbladet.no): Til tross for Ole Einar Bjørndalens tre gull har mye handlet om russerne i dette verdensmesterskapet.

Fortsatt nekter de å akseptere at nordmannen fikk beholde gullmedaljen etter søndagens jaktstart - og nå prøver de seg på sprintgullet hans dagen i forveien også.

Russerne mener Bjørndalen og Berger kan ha kuttet løypa med 400 meter og dermed spart 38-40 sekunder.

Uten at den den tredobbelte gullvinneren mister nattesøvnen av det.

- Da får man jo finne ut av det. Men hvis det skulle vært tilfelle, måtte jeg fått et forsprang på ett minutt i løpet av veldig kort tid. Det er veldig rart at ingen andre nasjoner har lagt merke til det.

- Så det er bare tull?

- Ja, det er bare tull, sier Bjørndalen til Dagbladet.no.

Russernes påstand er at den norske duoen droppet å gå en runde på stadion etter skytingen, og i stedet gikk rett ut i løypa.

- Først gikk vi 2,5 før første liggende. Så gikk vi en ny 2,5, deretter en runding inne på standplass, så en ny 2,5-kilometer og skyte stående, og til slutt 2,5 kilometer inn til mål, forklarer Bjørndalen.

- Det området her inne ved standplass bruker man nesten ett minutt på å gå. Da ville jeg fått veldig klar beskjed etter løpet om at jeg hadde gått jævla fort.

- Du og Berger gikk ca. 40 sekunder raskere enn Tsjoudov på siste sløyfe?

- Det er 2,5 kilometer. Det går det ikke an å få juksa på, sier Bjørndalen.

Holder fokus
Til tross for all støyen i VM har han på beundringsverdig vis greid å holde fokuset på det rent sportslige.

De tre gullene handler selvsagt mye om at 35-åringen er i knallform - men det sier også en hel del om hans mentale styrke og konsentrasjonsevne.

- Hva tenker du om hardkjøret fra russerne?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg forholder meg til dem jeg kan kommunisere med. Og det er vanskelig å kommunisere med hele verden. Jeg kommunsierer med de russerne som er her, de hilser og vi prater. Så det er normalt.

- Men er det ikke unormalt mye støy?

- Ja og nei. Det har skjedd ting før VM, og det er ikke en sånn situasjon vi ønsker, vi må komme vekk fra det. Det skal ikke være sånn - og da fortjener skiskytingen litt støy. Jeg tror nasjonene har skjønt det, og løperne også, at sånn går det ikke an å fortsette, sier Bjørndalen.

I dag gikk han mix-stafett for første gang, men hadde et håpløst utgangspunkt da han ble sendt ut på sisterunden som åttendemann, hele ett minutt og 17 sekunder bak teten.

Likevel sparte han ikke på kruttet - og gikk Norge opp til en fjerdeplass. Selv med tre ekstraskudd ble avstanden opp til Frankrike redusert til 52,7 sekunder.

Ville slå Tsjudov
Drømmen om seks Bjørndalen-gull i VM ble dermed bare en drøm. Men Bjørndalen angrer ikke på at gikk mix-stafett, selv om to øvelser gjenstår i Pyeongchang.

- Overhodet ikke. Det var en reell medaljesjanse, og vi var egentlig ganske nærme. Selv om det er noen sekunder opp, er det ikke mye på en stafett. Fordelt over fire etapper er det veldig lite, sier han til Dagbladet.no.

- Det så ikke ut som du sparte på kreftene?

- Jeg får håpe det er litt mer å gå på når jeg virkelig skal ned i kjelleren. Jeg er i veldig god form, og hadde mine beste ski i dag. Skiparken min er ganske bra nå, sier han.

Gullsjansen forsvant på andre etappen, da Anne Ingstadbjørg skjøt på seg strafferunde på stående. Til veksling med Lars Berger lå Norge nesten ett minutt og 50 sekunder bak. Som altså ble kappet til ett minutt og 17 sekunder etter en god etappe fra Lesja-ekspressen.

- Hva tenkte du da du gikk ut på sisterunden med et så håpløst utgangspunkt

- Jeg ville først og fremst slå Tsjoudov på sisterunden, og jeg visste at jeg hadde bedre ski enn ham. Så jeg bestemte meg for å ikke gå hardt opp bakken, men da hadde han allerede sluppet. Dermed kunne jeg gå inn til mål i mitt eget tempo, sier han.

I mål var han 17 sekunder foran russeren.

Trøstet Ingstadbjørg
Etterpå trøstet han en ulykkelig Anne Ingstadbjørg, i likhet med Tora Berger, Lars Berger og alle de andre i det norske støtteapparatet.

Men hun sto rakrygget da hun møtte pressen, selv om tårene fortsatt var vanskelig å holde tilbake.

- Hva sier dere til Anne i kveld?

- Jeg har vært i hennes situasjon mange ganger, og dette er sånn som skjer. Det er bare opp til henne hvor raskt hun kommer tilbake nå, sier Bjørndalen til Dagbladet.no.

- Hun må tro det hun holder på med, for hun er veldig god til å skyte. Det er mye trøkk på en stafett, og det er fort at det blir stang ut i stedet for stang inn, sier han.