Fnyser av straffen

UEFA lot José Mourinho slippe billig fra oppførselen som utløste drapstrusler mot Anders Frisks familie.

LONDON (Dagbladet): Fotballdommerne står igjen som de største taperne.

Den omstridte Chelsea-manageren må sitte på tribunen under begge kvartfinalene i Champions League mot Bayern München 6. og 12. april. José Mourinho må også betale en personlig bot på størrelse med prisen på vinflaskene han og klubbeier Roman Abramovitsj åpner når de har noe å feire. Noe de faktisk hadde i går. 8900 pund (106 000 kroner) er en grei pris å betale når UEFA på forhånd truet med å kaste Chelsea ut av Champions League.

Feil påstand

Disiplinærsaken ble utløst av de feilaktige påstandene fra Mourinho om at Barcelona-manager Frank Rijkaard gikk inn i dommergarderoben til Anders Frisk i pausen da Chelsea tapte 2- 1 på Nou Camp 23. februar.

Selve fotballklubben får en bot på 33 300 pund (397 000 kroner). Slik lød gårsdagens dom fra det fem mann store disiplinærutvalget i UEFA etter den tre timer lange høringen i Nyon. Mourinho og Chelsea har «brakt fotballen i vanry» og «avgitt falske forklaringer», men ballen må rulle videre.

-  Vi kommer neppe til å anke, sier Chelseas styreformann Bruce Buck (amerikansk advokat) som deltok på høringen.

Chelsea ønsker å legge saken bak seg - vel vitende om at det kunne endt så mye verre.

Chelsea ble trodd

 VINNER: Mourinhos oppførsel utløste drapstrusler mot barna til en dommer som hadde dømt fotball siden 1978 - og kostet ham personlig mindre enn en dagslønn, pluss to kamper på tribunen. Og der har han sittet før. Foto: Scanpix
VINNER: Mourinhos oppførsel utløste drapstrusler mot barna til en dommer som hadde dømt fotball siden 1978 - og kostet ham personlig mindre enn en dagslønn, pluss to kamper på tribunen. Og der har han sittet før. Foto: Scanpix Vis mer

For Chelsea klarte å overbevise UEFA om at assistentmanager Steve Clarke og Chelseas sikkerhetssjef Les Miles ikke løy med vilje da de påsto at de så Rijkaard gå inn i garderoben, men at det hele skyldtes en misforståelse.

UEFA kunne i går for alvor valgt å statuere et eksempel. De kunne for eksempel utestengt Mourinho fra eventuelle semifinaler og finale i Champions League denne våren. Da hadde fotballmanagere fått et signal om at de for all framtid bør holde kjeft istedenfor å blåse ut frustrasjonen etter nederlag mot dommerne.

UEFA valgte istedenfor å sette straffen til nivået på ei middels ukelønn for en profilert spiller i England. Mourinho ga sjøl Eidur Gudjohnsen 735 000 kroner i bot da islendingen var ute og fyllekjørte tidligere i vinter.

Dagslønn

Mourinhos egen grøftekjøring utløste drapstrusler mot barna til en dommer som hadde dømt fotball siden 1978 - og kostet ham personlig mindre enn en dagslønn.

Styreformann Buck strakte seg i går til følgende personlige melding til Anders Frisk:

-  Hele klubben respekterer Anders Frisks integritet, og vi beklager så sterkt situasjonen som utviklet seg, at våre sikkerhetsfolk kan hjelpe til med å finne informasjon om dem som har plaget ham. Og vil da helt sikkert gi denne informasjonen videre til rette vedkommende.

På tribunen før

Å overbringe informasjon til rette vedkommende blir en hovedoppgave for José Mourinho allerede kommende onsdag når Bayern München kommer til Stamford Bridge. Da må Mourinho sitte på tribunen.

Han får ikke ha noen som helst kontakt med spillerne på kampdagen. Men dette blir neppe noe problem verken for Chelsea eller Mourinho. Dette har nemlig portugiseren erfaring med fra før.

I 2003 ga UEFA ham nøyaktig samme straff som nå da han slo ballen ut av hånda på Lazios Camoranesi i Portos første semifinaleoppgjør i UEFA-cupen. Fra tribunen i den andre semifinalen klarte han likevel å sende meldinger ned til benken.

I sin autoriserte biografi «Made in Portugal» - skrevet av barndomsvennen Luis Lourenco - røper Mourinho at han på tribunen satt mellom to «tilfeldig» plasserte kolleger med avansert kommunikasjonsutstyr på kroppen. UEFAs observatør hadde øynene på Mourinho hele kampen, men kunne ikke forhindre at han i en rolig av og avslappet tone ga helt konkrete beskjeder til sine lyttende budbringerne sine - som like rolig og avslappet formidlet ordrene ned til benken.

Gråt

Porto gikk til finalen - og vant den også.

Vanskeligere var det for Mourinho den gangen å forlate spillerne sine før kampen. I boka sier han dette om følelsen:

-  Jeg begynte å gråte. Det er en følelsen jeg aldri vil oppleve igjen, skriver han.

Det hele er til å grine av.