NM på ski Gjøvik:

Fnyser av Sundby

Harald Østberg Amundsen vant 15-kilometeren i NM, og tok et stort steg mot VM-billett.

OVERLEGEN: Harald Østberg Amundsen var veldig lettet etter seieren i NM. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK (Dagbladet): Harald Østberg Amundsen vant den viktige femtenkilometeren i NM foran Hans Christer Holund og Iver Tildheim Andersen.

Dermed styrket han sine sjanser til å få gå distansen i VM i Planica i januar, etter en blytung sesongstart. Østberg Amundsen fikk covid etter den første Beito-helga, og ble tvunget til en lang pause.

- Jeg er kjempelettet. jeg visste at jeg var i god form, og jeg gikk fort i Falun forrige helg. Å få det ut i en så viktig renn er kjempeviktig. Det betyr alt. Jeg går meg inn i VM-kampen, og målet er å stå på startstreken der, sier Østberg Amundsen til Dagbladet.

Sundby-stikk

Asker-løperen forteller at han var svært nervøs før dagens renn. Han sov dårlig, drømte at han kom for seint til start og spydde før start.

- Jeg visste at jeg måtte gripe muligheten, og at jeg hadde få sjanser, sier 24-åringen.

Overfor NRK passer han også på å komme med stikk til Martin Johnsrud Sundby, som vraket ham til VM hos VG før NM.

- Det var deilig å slå tilbake mot dem som mente at jeg ikke hadde sjanse til å få gå, sier Østberg Amundsen.

VISTE FORM: Harald Østberg Amundsen vant herrenes 15 km fri. Her på vei til premieutdeling sammen med Iver Tildheim Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VISTE FORM: Harald Østberg Amundsen vant herrenes 15 km fri. Her på vei til premieutdeling sammen med Iver Tildheim Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Viktig for mange

Fredagens 15 kilometer fri var et svært viktig renn for flere av de norske langrennsløperne.

Distansen er en VM-distanse i Planica, og Harald Østberg Amundsen, Sjur Røthe, Martin Løwstrøm Nyenget og Iver Tildheim Andersen var alle avhengige av å imponere for å krige seg inn på VM-laget.

Norge har fem plasser på distansen i VM. Hans Christer Holund er regjerende mester og klar, og det er ventet at Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth stiller sterkt til å gå. Det betyr at de resterende kjemper om potensielt én plass.

Hans Christer Holund, som gikk inn til en andreplass fredag, var greit fornøyd:

- Jeg hadde håpet at jeg hadde mer å gå på med på den siste runden, men i dag hadde jeg ikke dagen. Da blir det tøft.

- Hva syns du om det Harald leverer?

- Det var et solid løp. Han gikk fort i Falun forrige helg også. Det er veldig fortjent at han tar seieren. Han har hatt mye motgang i starten av sesongen og har jobbet seg tilbake igjen. Det er fortjent at han blir belønnet med et NM-gull.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ville ikke love bort noen plasser etter fredagens renn.

- Dette gjorde aboslutt ikke uttaket noe lettere for meg. Heldigvis har jeg en uke til på å grue meg. Det er flere aktuelle enn de som får gå distansen, sier Nossum til Dagbladet.

NM-SØLV: Hans Christer Holund sammen med Sjur Røthe og landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NM-SØLV: Hans Christer Holund sammen med Sjur Røthe og landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vippepunkt

Tildheim Andersen gikk inn til verdenscupseier på 10 fri på Lillehammer i desember, mens Harald Østberg Amundsen vant 10-kilometer fristil i Skandinavisk Cup i Falun uka før NM foran Tildheim Andersen. Amundsen tok også bronse på 15-kilometer fri i VM 2021.

- Det var et bra løp. Jeg er strålende fornøyd med å bli nummer tre. Det er en knallhard VM-kamp, men jeg håper at jeg kan være med til Frankrike neste helg. Det blir avgjort der. Det gjelder å prestere der, sier Tildheim Andersen til Dagbladet.

- Det er tidenes hardeste uttak, sånn som eliteløperne går. Det er brutalt, fortsetter han.

TREDJEPLASS: For Iver Tildheim Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TREDJEPLASS: For Iver Tildheim Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Junior overrasket

Den store overraskelsen på Gjøvik fredag morgen var Jørgen Nordhagen (17).

Nordhagen, som signerte en proffkontakt med sykkellaget Jumbo-Visma i høst, ble nummer åtte på fredagens 15 kilometer, drøye 40 sekunder bak Østberg Amundsen.

NUMMER ÅTTE: Jørgen Nordhagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
NUMMER ÅTTE: Jørgen Nordhagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er veldig stas å få prøve seg mot de beste som junior. Jeg forsøkte å holde igjen i starten og gå til på slutten. Jeg følte at formen har vært bra, men målet var kanskje topp 20. Jeg er veldig glad, sier Nordhagen til Dagbladet.

Han skal gå junior-VM seinere i år, og håper å levere sesongens beste renn der. Med tanke på hva han leverte på Gjøvik fredag, kan han bli veldig skummel der.

Hva framtida bringer er enda usikkert:

- Det blir en sesong til hvor jeg satser langrenn og sykkel, men så er jeg 2.års senior etter den sesongen. Da er det andre krav fra Jumbo-Visma også. Drømmen er å kombinere og gjøre det så godt man kan i de idrettene jeg driver med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer