STJERNE: Therese Johaug skal løpe friidretts-NM til helga.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STJERNE: Therese Johaug skal løpe friidretts-NM til helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Therese Johaug i friidretts-NM

Fnyser av tips: - Er du gærn!?

Therese Johaug løper 10 000 meter bane under NM i friidrett på Hamar i dag som storfavoritt, men mener enkelte overvurderer henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LYSEBOTN (Dagbladet): - Det er dette som er min spesialitet. Det kan ikke bli stort bedre. Jeg er veldig fornøyd med tida, og jeg har følt meg i bra slag i vår og sommer.

Therese Johaug var fullstendig overlegen konkurrentene opp den 6,4 km lange stigningen innerst i Lysefjorden, og knuste Ingvild Flugstad Østberg, som fulgte nærmest, med to minutter og 49 sekunder.

Det er alt Johaug rekker å gjøre under årets Blinkfestival, før turen går tilbake til Oslo torsdag kveld. Søndag stiller hun for første gang på startstreken i et friidrettstevne på bane, når hun skal løpe 10 000 meter under NM på Hamar.

SJEKKETRIKS?: Lillebroren til langrennsstjerna Therese Johaug har et helt unikt talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Fnyser av Kaggestad-utspill

Det er forventet at Johaug leker seg med konkurrentene også der, siden Norges beste langdistanseløper, Karoline Bjerkeli Grøvdal velger å løpe 3000 meter hinder under mesterskapet.

Mens NRKs langrennskspert Torgeir Bjørn sammenligner Johaug med Ingrid Kristiansen om hun hadde valgt løping i stedet for langrenn, sier Kristiansens gamle trener, Johan Kaggestad at det bare skulle mangle at Johaug tar medalje i NM.

- Persen hennes på 10 kilometer er ganske middelmådig, for 33 minutter er ikke veldig fort. Det er rundt tre minutter, eller én kilometer dårligere enn norgesrekorden (30.13,74), sier Kaggestad til NRK.

I et intervju med NRK sier TV 2-kommentatoren at Johaug bør klare EM-kravet, og kanskje til og med VM-kravet, som han også omtaler som «middelmådig». Konfrontert med den uttalelsen begynner Joahug bare å le avvisende.

- Nei, er du gærn?, sier Johaug og ler.

- Jeg har ikke hatt en økt på bane på 11 år. Kapasiteten har jeg. Det vet jeg ut ifra tester jeg har på løpemølla og på Olympiatoppen. Det som er ulempen min, er løpeteknikken. Jeg har ikke nok erfaring med rundetider og hvilken fart jeg skal holde på banen. Jeg får prøve å springe med klokke og se på «pacen».

Må legge en plan

Johaug sier hun er usikker på hvilket nivå hun har på et baneløp.

- Jeg har ikke løpt så mange løp før, så jeg skal ikke skryte på meg noe som helst. Jeg tar det hele med et stort smil og ser på det som en god økt. Jeg ønsker bare å prøve å få en god tid. Jeg har løpt en 10 000 meter før under Fornebuløpet på asfalt i fjor. Målet er å slå den tiden.

Da løp Johaug inn til seier på tida 33.46, noe som hadde holdt til NM-gull i 2018. På Hamar er planen å legge opp et løpsopplegg på forhånd, og følge det.

- Jeg må høre med broren min og Pål Gunnar, og få de til å legge opp et godt tidsskjema til meg. Jeg har ikke hatt en friidrettsøkt på bane på 11 år, så det blir spennende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer